Rens din krop for affaldsstoffer

artiskok
 
 
Der findes mange rygter om udrensningskure. Hvad skal du tro? Hvad er sandt eller falsk? Hvad er toksiner? Og hvordan udrenser du bedst muligt din krop? Førstegangsudrensere kan starte her. Garvede detoxere kan også roligt lytte med.
 
 
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – juni/juli 2016
 
 
Når skraldeposen er fyldt, går du ud med den (forhåbentlig). Når kaffemaskine kalker til, afrenser du den (eller over-vejer at gøre det i morgen). Men hvad gør du ved al det affald, der produceres i din krop? Har du aldrig prøvet en udrensning, kan du starte her. Ligesom vi har skraldemænd, som fjerner vores ophobede skrald, har vi heldigvis lunger, nyrer, tarme, lymfesystem og hud, der kan transportere kroppens affaldsstoffer, også kaldet toksiner, væk.
 
Mange toksiner opstår, når næringsstofferne bliver omsat til energi, og toksiner er et naturligt biprodukt af cellernes arbejde. Nogle af toksinerne er ikke giftstoffer, som ordet antyder, men bare ganske almindelig skrald. Andre er mere aktive, aggressive og absolut ikke særligt hensigtsmæssige at have cirkulerende i sin krop.
 
 
Rens ud – en gang imellem
Lever du 100 % sundt, og her mener vi, at du kun spiser grøntsager, lyst kød, kun drikker vand og urtete samt dyrker masser af motion, så kan kroppens ”skraldemænd” sagtens følge med. Men selv sunde mennesker kan ikke undgå forurening. Luften, vandet og jorden, hvor vi dyrker vores mad, er forurenet med giftstoffer.
 
Når vi drikker vand og spiser bearbejdet mad, ophober vi bly, kviksølv, arsenik og PBC. Når kroppen ikke kan holde trit med at udskille giftstofferne, vi dagligt får ind i kroppen, ophobes de i vores krop. Faktum er, at alt i alt vil de fleste have stor glæde af indimellem at rense ud og give kroppens udskillelsesorganer en hjælpende hånd i form af urter som fx marietidsel, artiskok, gurkemeje, bukkehorn, gyldenris og mælkebøtteblade.
 
 
Hvilke urter skal du så have fat i?
Urter, der kan støtte din udrensning, er fx marietidsel ( Silibum marianum L. Gaertn.).
Nok den mest kendte urt, når det gælder udrensning. Din lever er din krops store afgifter, og marietidsel er god til at understøtte leverens funktion. Marietidsel indeholder bl.a. en gruppe antioxidanter, silymarin, som binder sig til lever-celler og forhindrer skadelige kemikalier i at komme ind i cellerne. Silymarin hjælper også cellerne med at regenerere og fremmer glutathion, en antioxidant, der bekæmper de frie radikaler, som opstår, når leverenzymer nedbryder gifte. Du vil elske marietidsel, hvis du er oppustet, doven eller træt.
 
Artiskok (Cynara scolymus L.) er en anden vigtig fordøjelsesurt. Den fremmer vores fordøjelse ved at fremme galdeflowet, og der skal bevægelse i tingene for at udrense. Tilsammen forbedrer marietidsel og artiskok din daglige lever- og galdefunktion.
 
 
Hvad kan du gøre for at hjælpe urternes udrensningseffekt
Udover urteudrensere skal du skære ned på dit indtag af rødt kød, alkohol, slik, sukker og fede madvarer. Og øge dit indtag af gode fuldkornsprodukter, frisk frugt og grøntsager, der lader din mave arbejde. Sørg for at motionere moderat hver dag, og husk at aktivere dit største udrensningsorgan: huden.
 
 
NB: Gå ikke i gang med den store detox, hvis du er syg eller gravid. Det kan også være en god idé at tale med en biopat eller ernæringsterapeut, hvis du overvejer den helt store livsstilsændring.
 
 
Hvordan bærer jeg mig ad?
Tag BioDrain-tabletter i fire til seks uger to gange om året. BioDrain fra New Nordic er en dansk urtetablet med alt-i-en. Urtesammensætningen, mineralet magnesium og cholin sørger for udrensning gennem fordøjelse, lever, galde, lymfe og nyrer.
 
 
Andre vigtige urter til at understøtte kroppens udrensning:
 
Rødkløver (Trifolium pratense L.) – har en afgiftende virkning.
 
Løvetand (Taraxacum officinalis Web.) bruges ved dårlig leverfunktion, forstoppelse, for højt kolesterol og virker nyrerensende.
 
Loppefrøskaller (Semen isphagula L.) hjælper til med en normal fordøjelse og øger peristaltikken samt har en beskyttende virkning på tarmslimhinder.
 
Spirulina (Arthrospira platensis L.) kan medvirke til at afgifte tungmetaller fra kroppen.
 
Cikorierod (Cichorium intybus L.) indeholder stoffet esculetin, som kan beskytte leveren mod forgiftning. Endvidere indeholder cikorieroden sukkerstoffet inulin, som virker gavnligt på fordøjelsen.
 
Gyldenris (Solidago virgaurea L.) har længe været anvendt for sin vanddrivende effekt til at udrense urinvejene og nyrerne.
 
Timian (Thymus vulgaris L.) er blandt andet slimløsende og bakteriedræbende.
 
 
Fem tegn på at din krop trænger til en udrensning
 
  1. Du er mere træt end normalt. Din krop bruger ekstra energi på at udskille toksiner, og det kan du mærke.
  2. Forstoppelse og mavebesvær. Kronisk forstoppelse er et tegn på, at noget ikke er rigtigt i dit fordøjelsessystem.
  3. Du har svært ved at koncentrere dig. Når du udrenser dig selv fra fx tungmetaller, vil du blive overrasket over, hvor meget bedre du er i stand til at fokusere og få tingene gjort.
  4. Du kan ikke tabe dig. Ved en udrensningskur bringer du kroppen tilbage til et optimalt udgangspunkt i stedet for at starte op ad bakke.
  5. Du lider af kroniske hovedpiner eller springende smerter i led – eller døjer med hudproblemer eller allergi.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *