Sådan forebygger du type-2 diabetes

diabetes

 

Forskere har gode erfaringer med anvendelsen af organisk chromgær til forebyggelse af type-2 diabetes.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – december 2016/januar 2017

 

Cirka hvert 17. sekund får en amerikaner stillet diagnosen diabetes. Tallene er også høje i Europa, hvor især type-2 diabetes (ikke insulinkrævende) er i hastig vækst. Kost og livstil er afgørende faktorer. Man ved, at sunde spisevaner og regelmæssig motion er med til at mindske risikoen for type-2 diabetes, ikke mindst fordi det forebygger overvægt, som i sig selv er en risikofaktor.

Forskere har ligeledes gode erfaringer med anvendelsen af organisk chromgær. Det viser blandt andet en ny undersøgelse, som er offentliggjort i oktoberudgaven af tidsskriftet European Journal of Nutrition. I undersøgelsen, som er udført på 32 patienter med type-2 diabetes, fik halvdelen brød beriget med organisk chromgær, og den anden halvdel fik normalt hvedebrød.

 

Bedre værdier
I gruppen, der fik organisk chromgær, var blodsukkertallet lavere, og det samme gjaldt insulinniveauet. Der var mindre tendens til insulinresistens, hvilket indikerer, at kroppen reagerer bedre på den insulin, bugspytkirtlen producerer. Forskerne observerede ligeledes vægttab hos dem, der havde fået chrom.

Chrom er essentielt
Man ved, at chrom hjælper insulin med at sluse sukker (glukose) ind i cellerne, og det er årsagen til, at tilskud af mineralet både mindsker indholdet af sukker i blodet og samtidig mindsker behovet for insulin. Andre undersøgelser har vist lignende effekt af organisk chromgær til type-2 diabetikere.

 

Chromgær-tabletter
Man kan også få organisk chromgær som mineraltilskud i tabletform. ChromoPrecise, som er den eneste organiske chromgær i EU, kan dokumentere, at chromindholdet optages op til 10 gange bedre end chromtyper som chrom picolinat og chrom-klorid, der findes i mange chrom-præparater.