Smør dine gigtsmerter væk

arnica3_0

 

Det kan godt være muligt at få det bedre med sine muskel- og led smerter ved blot at påsmøre de rette aktive stoffer på huden.


Af Marianne Palm

 

Arnica montana, guldblomme, er en plante i kurvblomstfamilien, som gennem mange hundrede år har været kendt for sin lindrende effekt på smerter i led og muskler. Den har især været brugt ved forstuvninger, sår, insektbid og gigt.

I de seneste årtier har der især været fokus på slidgigt, som udgør et stort problem, jo ældre vi bliver. Statistikker viser, at man kan forvente at 50% af de 50-årige, 75 % af de 75-årige og så videre, får slidgigt i mindre eller større grad. Og udover at den lægeordinerede medicin ofte kan give bivirkninger med fx med blødninger fra mave-tarmkanalen, er slidgigt et stort samfundsmæssigt økonomisk problem pga. ekstra sygedage og ekstra henvendelser til læger og hospitaler.

På det danske marked er det specielt ”Atrogel”, der er kendt som et seriøst arnicaprodukt. Gelen er fremstillet af friske arnikablomster, og her i Europa, er det Atrogel, der har været brugt i de fleste videnskabelige undersøgelser på arnica.

Studierne har vist en signifikant (statistisk sikker) effekt på ledsmerter og konkluderer, at Atrogel er et veltålt og effektivt behandlingsalternativ for patienter med slidgigt.

 

Atrogel studie
26 mænd og 53 kvinder med en gennemsnitsalder på 63,3 år deltog i et forsøg, hvor de to gange dagligt smurte et tyndt lag Atrogel på deres knæ, som var belastet af mild til moderat slidgigt.

I undersøgelsen indgik forskellige metoder til måling af effekten, og generelt var der et signifikant fald i både smerter og stivhed, og bevægeligheden blev også generelt bedre.

I samme forsøg målte man, hvor godt Atrogel blev tolereret af deltagerne, og kun en enkelt deltager fik lokale allergiske symptomer på friskplanteekstrakten af Arnica montana (guldblomme).

Hvis man har smerter fra sin slidgigt, er Atrogel et godt sted at starte, fordi det først og fremmest er ufarligt, men også har vist sig effektivt smertestillende og derfor kan prøves, før man tager gigtpiller med alle deres kendte bivirkninger.

 

Forskellige gigtformer kræver forskellig behandling
Der findes mange forskellige gigtformer, hvor den mest udbredte er slidgigt. Leddegigt, som involverer helt andre problemstillinger end slidgigt, skal behandles af lægerne, næsten uanset bivirkninger, for ellers kan led deformere  dramatisk i en alt for tidlig alder. Selvom du bruger lægens medicin, kan du sagtens få lindring med fx Atrogel.

 

Få også hjælp via kosten
Noget tyder på, at forskellige gigtformer kan forværres af for tunge måltider med al for meget kød, sukker, vin, alkohol, slik og kager. Prøv en kur i et par måneder, hvor du lægger vægt på grønsager, og proteiner fra bønner, linser, ærter og evt lyst kød som kylling og fisk.

De fleste har hørt, at podagra kan blive forværret af mad fra ”de riges bord” som fx rødt oksekød, vin og alkohol, som nogle af de værste syndere, ligesom overvægt pga. for fed mad kan forværre problemet. Lige netop denne sygdom, urinsyregigt, forværres af purin-holdige fødevarer, som nyrerne har svært ved at udskille. Hold derfor igen med:

  • Indmad: hjerte, lever, nyre, brissel.
  • Fra havet: sild, laks, ørred, brisling, rogn, rejer, østers, hummer og muslinger.
  • Grøntsager: asparges, avocado, ærter, spinat, svampe, bønner og blomkål.
  • Soyaprodukter.
  • Alkohol, gærekstrakter, kødekstrakter.

 

Der er eksempler på, at leddegigt patienter kan blive helt symptomfrie ved en radikal omlægning af kosten. Få hjælp fra en biopat, naturopath, ernæringsterapeut eller phytoterapeut.

 

Bevægelse i vand
Gigtforeningen står gerne til rådighed med tips og ideer til et liv med slidgigt, ledegigt eller urinsyregigt. Fælles for alle gigtformer er, at bevægelse er nødvendig, så man ikke stivner op i sine muskler, hvilket blot forværrer symptomerne. Til gengæld skal bevægelsen og motionen tilpasses de enkelte gigtformer, så man især ved ledegigt tager særlige hensyn til de ramte led.

Træning i varmtvandsbassiner og svømning hvor hele kroppen bevæges, hører til blandt de bedste motionsformer.

 

Smertestillende effekt
Blandt de aktive indholdsstoffer i Atrogel menes specielt sesquiterpenlaktoner, n-butanol og di-caffeoylquininsyre, at være de vigtigste blandt de stoffer, der har den smertestillende effekt. Disse plantestoffer er, trods deres indviklede navne, ganske ufarlige.

 

Smør to gange daglig
Atrogel er til udvortes brug, og skal blot smøres på huden. Det smøres hen over det smertende led i et tyndt lag to gange dagligt. Atrogel optages særdeles godt igennem huden og udøver sin virkning direkte på det angrebne led.

 

Hænder, fingre og knæ
Virkningen er primært antiinflammatorisk og smertestillende, og de publicerede studier har vist god effekt på såvel slidgigt i hænder og fingre, som i knæene.

 

Hold øje med kurvblomstfamilien
Er du i forvejen allergisk overfor andre planter i kurvblomstfamilien som fx krysantemum, tusindfryd og morgenfrue, kan du også reagere med rødmen, hvor du har smurt Atrogel på. Irritationen vil dog forsvinde, så snart du ophører med behandlingen.

 

6 thoughts on “Smør dine gigtsmerter væk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *