Sensommeren er så vidunderligt fuld af friske, sprøde og velsmagende grøntsager. Der er for eksempel ikke noget som en nyopgravet gulerod.
Nogle gange skal den spises, som den er efter en grundig skylletur, og andre gange kan du gøre lidt mere ved den. Her er et forslag til sidstnævnte: En enkel salat, som så fint bevarer gulerøddernes sødme, smag og sprødhed.
Af Nanna Stigel
Det skal du bruge:
600 g gulerødder
Et lille bundt frisk timian
Dressing af:
3 spsk. koldpresset olivenolie
1 1/2 spsk. citronsaft
1 tsk. dijonsennep
1 fed hvidløg
1 tsk. honning
Salt
Peber
Sådan gør du:
Skræl gulerødderne. Skær dem i lange tynde stykker, så de er ca. 8-10 cm lange og ca. 0.5-1 cm brede.
Riv eller pres hvidløget, og bland det sammen med de øvrige ingredienser til dressingen. Smag dressingen til med salt og peber.
Kog gulerodsstykkerne i letsaltet kogende vand i ca. 2-3 min. Gulerødderne skal stadig være sprøde, så endelig ikke for længe.
Hæld vandet fra gulerødderne, og vend dem herefter i dressingen.
Skyl timian, og fjern de store stængler, så du bare har de små blade. Kom dem over gulerødderne og server.
Salaten er et skønt tilbehør til sommerens frokoster og middage.
Ud over at være smuk kommer den orange farve i gulerødderne også med sundhedsbonus. Farven gemmer nemlig på de såkaldte karotenoider, der er kendt for deres effekt som antioxidanter og provitamin A, det vil sige et forstadie til A-vitamin (’ægte’ A-vitamin kaldes også retinol). A-vitamin er blandt andet vigtigt for dine slimhinder, dine øjne, dit immunforsvar og din hud.
Ved du at et af de første symptomer på A-vitaminmangel er natteblindhed?