Taber du håret i farten?

 

 

Løber du stærkt for at leve op til dine egne og dine omgivelsers forventninger? Hårtab kan være et signal fra din krop om, at farten skal sættes ned! Svaret er ikke mineralet kisel, men når du lærer at sænke farten, kan mineralet være en hjælp til stressrelateret hårtab.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018

 

NÅR jeg får overstået projektet på jobbet, så får jeg ro. NÅR jeg får overstået weekenden, som er pakket med familiebesøg, så får jeg tid til mig selv. NÅR lille Sofie har overstået sin trodsalder, så får hele familien ro, og alt bliver bedre. NÅR, NÅR, NÅR – tre bogstaver, som tilsammen danner en tidsperiode i dit liv, men inden du får set dig om, så er der gået uger, måneder, år på at få tingene overstået.

Tempoet er skruet helt op, for ja … det er jo kun en periode, men hvorNÅR bliver den periode dit liv? Og ender du med diagnosen stress?

Fokusér på det, du når og ikke det, du ikke når!

 

Stress, hvad er det?

Lidelser som tilpasningsreaktioner og belastningsreaktioner medfører psykologisk stress. Reaktioner, som kan opstå i kølvandet på en svær eller langvarig psykosocial belastning. Skilsmisse, dødsfald, alvorlig sygdom, afskedigelse er alle omstændigheder, som påvirker os følelsesmæssigt. Tilpasnings- og belastningsreaktioner er forbigående tilstande, som, selvom de kan vare op til to år, forbedres med tiden. Tilstandene er karakteriseret ved depressive, emotionelle, adfærdsmæssige eller angstprægede symptomer samt anspændthed, ulyst og tab af selvkontrol. Fælles er, at tilstandene ikke er udløst af anden sygdom som depression, angst eller fysisk sygdom.

 

Skab balance i dit liv

Du kan altså opleve psykologisk stress på baggrund af hændelser i dit liv. Men hvis du ikke formår at skabe balance mellem dine ressourcer/kompetencer og dine egne eller andres forventninger, så risikerer du at miste overblikket, og du føler dig måske utilstrækkelig. Langvarige konflikter kan også udløse psykologisk stress. Konflikter skaber følelsesmæssige belastninger og interpersonelle spændinger, og de kan overskygge de positive aspekter i dit liv.

 


Det er ikke for sjov!

Psykologisk stress skal tages alvorligt, og det er vigtigt, at du ser på, hvorfor tilstanden er opstået. Først derefter kan du arbejde med at fjerne de udløsende faktorer. Mange har glæde af afstressende aktiviteter som yoga, mindfulness og meditation. Måske skal du søge behandling.

 


Har jeg stress?

Oplever du nedsat hukommelse og koncentrationsbesvær, træthed, indre uro, tankemylder, let til tårer og irritabilitet, så kan det være tegn på, at du har stress. Nedsat appetit, dårlig søvn og hårtab kan også være symptomer.

Hårtab er et synligt, håndgribeligt fysisk bevis på stress. Sidder der flere hår i børsten, end der plejer, så skal du være opmærksom på, hvad din krop prøver at fortælle dig.

Stress medfører hårtab, fordi kroppen reagerer på stress ved at producere frie radikaler, som skaber oxidativt stress og ødelægger håret.

 


Hårets cyklus

Hårbunden indeholder omkring 100.000 hår, som alle følger en dynamisk cyklus med tre faser: anagen, katagen og telogen.

Anagene-fase: Håret sidder godt fast i hårbunden og vokser ca. en centimeter om måneden i op til otte år.

Katagen-fasen, som varer omkring to til fire uger, er en overgangsfase. Hårsækken krymper, tilførslen af næringsstoffer bliver utilstrækkelig, og hårvæksten stopper.

Telogene-fase, hvilefasen, som varer i tre måneder. Hårstrået falder af, og en ny vækstperiode kan begynde.

Processen foregår asynkront, og alle hår går derfor ikke ind i den katagene og telogene fase på samme tid. Heldigvis for det!

Omkring 90 % af hårstråene er altid i den anagene fase. 1 % i den katagene fase, og 10 % er i den telogene fase. Det er en naturlig proces at tabe mellem 30 og 100 telogene hår dagligt.

 


Når hårets cyklus brydes

Oplever du alvorlig sygdom, kirurgi, hurtigt vægttab, hormonforstyrrelser, fødsel eller stress, kan det betyde, at fordelingen af dine hår i de forskellige faser ændres.

Antallet af telogene hår stiger fra 10 % til 30 %. Der er dermed kun omkring 70% blivende hår tilbage. Tilstanden kaldes telogen effluvium, og rammes du af det, kan du risikere at miste 300 hår om dagen.

Fjerner du den udløsende faktor til hårtabet, vil håret vende tilbage til sin vækstfase, og antallet af telogene hår vil normaliseres.

Fjerner du den udløsende faktor til hårtabet, vil håret vende tilbage til sin vækstfase, og antallet af telogene hår vil normaliseres.

 


Jeg vil ha’ mit hår igen

Gør en aktiv indsats, og giv dit hår de bedste næringsstoffer og vækstvilkår.

Kisel (silicium) er et mineral, som findes naturligt i kroppen og er med til at holde bindevævet elastisk og styrker hud, negle og hår. Kisel binder vandet i hudens og hårrøddernes bindevæv, og det øger blodtilførslen og indvirker positivt på produktionen af elastin og kollagen – fibrene, som udgør bindevævet. Med alderen falder den naturlige forekomst af kisel. Skal niveauet i kroppen øges, er det vigtigt at vide, at den aktive ingrediens kiseldioxid optages og udnyttes bedst, når partiklerne ikke er for store. B-vitaminet biotin er et vigtigt næringsstof for hårrødderne og de celler, som udvikler nye hår og hjælper med at styrke og opretholde en sund hårvækst. Biotin har et højt svovlindhold, som er livsvigtigt for den menneskelige organismes iltningsprocesser. Det har desuden en positiv effekt på cellevækst og celledeling.

Original Silicea er baseret på stærkt koncentreret og findelt mineralsk kiseldioxid. Ud over kisel er der tilsat biotin, selen, zink og mangan, som alle er med til at beskytte mod oxidativt stress, som ødelægger bindevævet og skader hårcellerne. Original Silicea er også velegnet til fint, tyndt skandinavisk hår. Dagligt slid på håret med føntørrer og glattejern kan medvirke til tyndt, glansløst hår og i værste fald hårtab.

Når du har opnået det ønskede resultat, og hårpragten igen er stærk og fyldig, kan du bevare virkningen ved at tage Original Silicea som kur to gange om året. Håret får dermed et vitamintilskud og forbliver voluminøst.

P.S. Selvsamme Originale Silicea virker også på slimhinder i mavesæk og tarme, som let bliver irriterede, hvis du har alt for travlt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *