Ti år med Hair Volume

Hårtab

 

I min søgen rundt på nettet faldt jeg over et jubilæum. Hair Volume, udviklet af New Nordic, har nu været på sund- og skønhedshylden i ti år, og ja, jeg har da også både hørt og set, hvad den rette næring til stort set alle kropsområder kan skabe af forvandling.

Når det gælder hår, er det jo en ret synlig forvandling, om end man her som med alt andet levende i denne verden skal have tålmodighed.

Men hår er jo ikke levende, vil du påstå? Nej, Ja. Jo. Som udgangspunkt, da det var så lille, at det ikke var synligt for dig, var der masser af liv. Og det er åbenbart her, at Hair Volume virker. Langt inde i de små hårsække, et liv, der senere kan skabe løvemanker og glansfyldt hår.

Af Marianne Palm

Når jeg går i gang med at søge på, hvad der måtte være af forskning på sammensætningen af et produkt, bringer det mig rundt i et næsten uendeligt univers. Hvorfor er der tilsat æbleekstrakt frem for abrikoser, hvad i alverden har hirse med hårstrå at gøre?

Nogle forklaringer findes derude, men undskyld mig, det blev til nogle meget langhårede forklaringer, og nu får du i stedet for historien om, hvordan naturen har frembragt en lang række stoffer, som regulerer vores kropsfunktioner også langt inde i hovedbunden, hvor de vækker en hårnøgle og en hårsæk til live. Og for at forstå et produkt og nogle muligheder kigger vi først på opbygningen og tilblivelsen af hvert eneste hårstrå.

Et hårstrå begynder langt inde i huden

Hår dannes i en fold af epidermis, som strækker sig helt ned til subcutis. Selve hårvæksten foregår fra hårløget, som er en samling stamceller, der kan dele sig. Når cellerne i hårløget deler sig, presses de ovenpå liggende celler op mod hudens overflade, og på den måde vokser håret ud af huden som en lang tynd tråd. Denne hårvækst sker med en hastighed på ca. 0,3-0,4 mm i døgnet, men en hårsæk er kun aktiv i en periode, hvorefter den ligger i dvale i en periode.

Den del af håret, som sidder fast i huden, kaldes for hårroden, og den del, som stikker uden for huden, kaldes hårskaftet. Selve hårløget er i tæt kontakt med underliggende blodkar, som sikrer forsyningen af ilt og næringsstoffer til de levende celler i hårløget. Efterhånden som cellerne skubbes væk fra hårløget, producerer de keratin og forhorner. Efterhånden kommer cellerne så langt væk fra blodforsyningen, at de dør, og dermed består vores hår primært af døde keratiniserede celler. Det er derfor, det ikke gør ondt at røre ved håret, kun hvis vi hiver i det.

Til hvert hår er koblet en lille glat muskel kaldet m. arrector pili, som aktiveres af det sympatiske nervesystem. Musklen forbinder hårets nederste del med undersiden af epidermis, og når den trækkes sammen, får den håret til at rejse sig op og skaber en lille forhøjning på huden. Det er det fænomen, man kan opleve, når man får gåsehud. Sammentrækningerne gør, at der bliver presset talg ud af en lille talgkirtel, som findes ved hvert hår. Talgkirtlerne producerer fedtstoffer i form af forskellige fedtsyrer, og disse fedtstoffer føres med håret til overfladen af huden, hvor de er med til at gøre huden smidig og vandafvisende. Desuden medfører fedtsyrerne en lavere pH-værdi på overfladen af huden, som virker hæmmende på mange bakterier, så de er med til at beskytte vores krop imod infektioner.

Så en sund hovedbund og hår handler altså ikke kun om at se godt ud, det handler i høj grad også om selve hudens styrke og stabilitet over for omgivelserne. Hair Volume er ikke udviklet til at håndtere sygdomme i hud og hår, men til at hjælpe de små hårløg til altid at have passende mængder af næringsstoffer, der skaber de bedste muligheder for at danne en god hårvækst og en sund hovedbund.

Ikke at det har så meget med stærkt hår at gøre, men så ved du også det …

Der findes hår med tilhørende talgkirtler overalt på huden, dog undtagen håndflader og fodsåler samt dele af de ydre kønsorganer. Derfor er disse områder heller ikke så vandafvisende og rynker mere, når de kommer i vand.

anafys.dk


En undskyld mig noget langhåret forklaring …

Hvis du vil forstå hele den fysiologiske baggrund for hårvækst, skal du gå på pubmed.com og skrive fx ”hairloss”. Så fremkommer der cirka 37.000 artikler, som ikke alle er lige nemme at forstå. Men prøv!

Når ekstrakter af æbler, padderokke og hirse møder håret i en cocktail med udvalgte vitaminer, mineraler og et par aminosyrer, sker der åbenbart mere, end måske New Nordic selv havde troet muligt, da de udviklede produktet for ti år siden.

Rapporterne retur fra kunderne vidner i hvert fald om, at ved at skabe liv nede i de små hårnøgler og regulere de forskellige enzymfunktioner, skabe vækst for de fysiologiske komponenter, der kan vække måske lidt sløve hårnøgler og samtidig skabe en bedre forhorning af håret, så vil man – medmindre der er helt særlige sygdomme på spil eller nogle hårnakkede (ja, undskyld udtrykket) genetiske forhold – opnå et mere tæt hår, et stærkere hår og derigennem være bedre til at danne den mængde talg, der skal til, for at håret fremstår glansfuldt uden at knække så let.


Og en kapsel er nok. Kig i øvrigt på www.newnordic.dk, hvor du også finder shampoo og balsam til at styrke hår og hovedbund.

Et stort tillykke skal det lyde til New Nordics produktudviklere og alle de mange mænd og kvinder, der har fået glæde af Hair Volume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *