Væk med pigmentpletter – helt naturligt

Café au lait-pletter, fregner eller leverpletter vil de fleste gerne være foruden. Det bedste du kan gøre er at forebygge. Undgå solen, og husk solcremen, når du går ud. Men hvad gør du, hvis skaden er sket, og de uvelkomne pletter har taget plads på dit ansigt, dine hænder eller hals?
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – vinter 2015
Hvis tænderne er gule, kan du få dem bleget. Hvis den hvide skjorte er blev et grå og knap så hvid i betrækket, kan den blive fin igen med blegemidler. Men hvad gør man ved mørke plamager I huden? Nogle går til laserbehandlinger eller bruger cremer med blegemiddel, men nogen gange behøver man ikke gå over den kosmetiske å for at få ensartet hudfarve. Man kan stoppe ved å-bredden og se, hvad naturen har at byde på. Det har indiske og japanske forskere gjort i kampen mod pigmentforandring. Resultaterne, og hvilke naturlige stoffer der er tale om, kan du læse om her.
Årsager til mørke eller hvide pletter
Pigmentforandringer skyldes en øget eller mindsket produktion af melanin i huden og er oftest ufarlige. Huden udvikler melanin, når den udsættes for sollys, men overdreven solbadning, hormonelle ændringer, genetik, stress, leversygdom og visse former for medicin kan forkludre processen, så man får en ujævn farvefordeling. De uønskede pletter kan være sorte, røde , hvide eller brune. Hyperpigmentering giver mørke pigmentpletter og skyldes en øget produktion af melanin, mens hypopigmentering giver hvide pimentpletter og skyldes en mindsket production af melanin.
På paletten af pigmentpletter finder man både de helt uskyldige, men man finder desværre også dem, der kan være et tegn på alvorlig sygdom – for eksempel modermærkekræft. Derfor er det altid en god idé at opsøge din praktiserende læge for at få afklaret den udløsende årsag, hvis man er i tvivl.
Café au lait-pletter, fregner eller leverpletter er alle et udtryk for, at hudens farvestof, melanin, er på overarbejde.
Sådan modvirker du mørke pletter i huden
Flere undersøgelser viser, at indisk stikkelsbær, peber, granatæble og astaxanthin indeholder stoffer, der beskytter mod de frie radikaler og kan regulere for lidt eller for meget melanin og på den måde modvirke mørke eller lyse pletter.
Indiske stikkelsbær reducerer oxidative skader i huden
Frie radikaler er forbundet med ældningstegn som rynker og alderdomspletter.
Studier fra 2010 og 2012 viser, at indisk stikkelsbær-ekstrakt hæmmer og beskytter huden mod oxidative skader fra sollys og ved aldring. Ved at tage fibroblast-celler fra huden kunne forskerne se indisk stikkelsbær øge cellernes reparations-effekt og forhindre celleskader ved UVB-stråling. Særlig godt var opdagelsen af, at stikkelsbær-ekstraktet med-virker til en ensartet melanin-produktion, så hudens pigmentering bliver jævn.
En sammenligning af stikkelsbær-ekstrakt og hydroquinon

Hydroquinon er et blegemiddel, som er forbudt i store dele af verden, da det kan virke kræftfremkaldende. I et dobbeltblind studie sammenlignende man effekten af indisk stikkelsbær og 4 % hydroquinon creme. 80 forsøgspersoner med mild til moderat dysfunktion af melaninproduktionen, og med mørke pletter i ansigtet, smurte ansigtshuden enten med hydroquinon eller indisk stikkelsbærekstrakt. Omend hydroquinon virkede allerede efter 4 ugers brug, så man efter de 12 uger, forsøget varede, at indisk stikkelsbærekstraktet virkede ligeså effektivt som den syntetiske creme.

Peber mod lyse pletter
Blandt andre forsøg mod hypo-pigmentering, som forårsager hvide pletter, har man haft gode resultater med sort peber. In vitro har blandt andet engelske forskere set, hvorledes sort peber øger pigmentdannelsen. Peber får melanocytterne til at danne en mere ensartet mængde melanin og derved hudfarve.
Astaxanthin fjerner mørke pletter
Japanske forskere lavede i 2012 et in vitro forsøg med hudceller og astaxanthin, som er et carotenoid ligesom caroten, men modsat carotene omdannes det ikke til A-vitamin. Forskerne identificerede, at astaxanthin har en ”whitening” -effekt, idet stoffet dels modvirker enzymmet tyrosinase og dels medvirker til en homogen melaninproduktion, så de mørke pletter (melasma) undgås.
Fibroblaster – hudens reperatører
Når et væv beskadiges, strømmer fibroblaster til, formerer sig og producerer store mængder af kollagen-holdig matrix, som hjælper med at reparere det ødelagte væv.
Melanin dannes af melanocytter, som er celler, der ligger i epidermis nederste lag. For at melanin skal kunne produ-ceres, kræves et enzym, der hedder tyrosinase. Tyrosninase omdanner amonisyren tyrosin til melanin.
Skin Care Pigment Clear fra New Nordic er baseret på indisk stikkelsbær samt standardiseret ekstrakt af granatæble og naturlig astaxanthin. Tabletten bidrager til normal hudpigmentering ved at virke normaliserende på produktionen af melanin. Granatæblets ellaginsyre udsætter  hudens aldring, stimulerer cellefornyeosen, mindsker pigmentpletter og forhindrer hyperpigmentering. Desuden indeholder tabletten vitamin C, der bidrager til normal dannelse af kollagen for hudens og blodkarrens normale funktion. C-vitamin, granatæble, indisk stikkelsbær og astaxanthin beskytter cel-lerne mod oxidativ stress forårsaget af solens skadelige UV-stråler og forurening.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x