Væk med pigmentpletter – helt naturligt

pigmentpletter på hænder
 
 
Café au lait-pletter, fregner eller leverpletter vil de fleste gerne være foruden. Det bedste du kan gøre er at forebygge. Undgå solen, og husk solcremen, når du går ud. Men hvad gør du, hvis skaden er sket, og de uvelkomne pletter har taget plads på dit ansigt, dine hænder eller hals?
 
 
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – vinter 2015
 
 
Hvis tænderne er gule, kan du få dem bleget. Hvis den hvide skjorte er blev et grå og knap så hvid i betrækket, kan den blive fin igen med blegemidler. Men hvad gør man ved mørke plamager I huden? Nogle går til laserbehandlinger eller bruger cremer med blegemiddel, men nogen gange behøver man ikke gå over den kosmetiske å for at få ensartet hudfarve. Man kan stoppe ved å-bredden og se, hvad naturen har at byde på. Det har indiske og japanske forskere gjort i kampen mod pigmentforandring. Resultaterne, og hvilke naturlige stoffer der er tale om, kan du læse om her.
 
 
Årsager til mørke eller hvide pletter
Pigmentforandringer skyldes en øget eller mindsket produktion af melanin i huden og er oftest ufarlige. Huden udvikler melanin, når den udsættes for sollys, men overdreven solbadning, hormonelle ændringer, genetik, stress, leversygdom og visse former for medicin kan forkludre processen, så man får en ujævn farvefordeling. De uønskede pletter kan være sorte, røde , hvide eller brune. Hyperpigmentering giver mørke pigmentpletter og skyldes en øget produktion af melanin, mens hypopigmentering giver hvide pimentpletter og skyldes en mindsket production af melanin.
 
På paletten af pigmentpletter finder man både de helt uskyldige, men man finder desværre også dem, der kan være et tegn på alvorlig sygdom – for eksempel modermærkekræft. Derfor er det altid en god idé at opsøge din praktiserende læge for at få afklaret den udløsende årsag, hvis man er i tvivl.
 
Café au lait-pletter, fregner eller leverpletter er alle et udtryk for, at hudens farvestof, melanin, er på overarbejde.
 
 
Sådan modvirker du mørke pletter i huden
Flere undersøgelser viser, at indisk stikkelsbær, peber, granatæble og astaxanthin indeholder stoffer, der beskytter mod de frie radikaler og kan regulere for lidt eller for meget melanin og på den måde modvirke mørke eller lyse pletter.
 
 
Indiske stikkelsbær reducerer oxidative skader i huden
Frie radikaler er forbundet med ældningstegn som rynker og alderdomspletter.
 
Studier fra 2010 og 2012 viser, at indisk stikkelsbær-ekstrakt hæmmer og beskytter huden mod oxidative skader fra sollys og ved aldring. Ved at tage fibroblast-celler fra huden kunne forskerne se indisk stikkelsbær øge cellernes reparations-effekt og forhindre celleskader ved UVB-stråling. Særlig godt var opdagelsen af, at stikkelsbær-ekstraktet med-virker til en ensartet melanin-produktion, så hudens pigmentering bliver jævn.
 
 
En sammenligning af stikkelsbær-ekstrakt og hydroquinon

Hydroquinon er et blegemiddel, som er forbudt i store dele af verden, da det kan virke kræftfremkaldende. I et dobbeltblind studie sammenlignende man effekten af indisk stikkelsbær og 4 % hydroquinon creme. 80 forsøgspersoner med mild til moderat dysfunktion af melaninproduktionen, og med mørke pletter i ansigtet, smurte ansigtshuden enten med hydroquinon eller indisk stikkelsbærekstrakt. Om end hydroquinon virkede allerede efter 4 ugers brug, så man efter de 12 uger, forsøget varede, at indisk stikkelsbærekstraktet virkede ligeså effektivt som den syntetiske creme.

 
Peber mod lyse pletter
Blandt andre forsøg mod hypopigmentering, som forårsager hvide pletter, har man haft gode resultater med sort peber. I invitro-forsøg har blandt andet engelske forskere set, hvorledes sort peber øger pigmentdannelsen. Peber får melanocytterne til at danne en mere ensartet mængde melanin og derved hudfarve.
 
 
Astaxanthin fjerner mørke pletter
Japanske forskere lavede i 2012 et in vitro forsøg med hudceller og astaxanthin, som er et carotenoid ligesom caroten, men modsat carotene omdannes det ikke til A-vitamin. Forskerne identificerede, at astaxanthin har en ”whitening” -effekt, idet stoffet dels modvirker enzymmet tyrosinase og dels medvirker til en homogen melaninproduktion, så de mørke pletter (melasma) undgås.
 
 
Fibroblaster – hudens reperatører
Når et væv beskadiges, strømmer fibroblaster til, formerer sig og producerer store mængder af kollagen-holdig matrix, som hjælper med at reparere det ødelagte væv.
 
Melanin dannes af melanocytter, som er celler, der ligger i epidermis nederste lag. For at melanin skal kunne produceres, kræves et enzym, der hedder tyrosinase. Tyrosninase omdanner amonisyren tyrosin til melanin.
 
Skin Care Pigment Clear fra New Nordic er baseret på indisk stikkelsbær samt standardiseret ekstrakt af granatæble og naturlig astaxanthin. Tabletten bidrager til normal hudpigmentering ved at virke normaliserende på produktionen af melanin. Granatæblets ellaginsyre udsætter  hudens aldring, stimulerer cellefornyelsen, mindsker pigmentpletter og forhindrer hyperpigmentering. Desuden indeholder tabletten vitamin C, der bidrager til normal dannelse af kollagen for hudens og blodkarrens normale funktion. C-vitamin, granatæble, indisk stikkelsbær og astaxanthin beskytter cellerne mod oxidativ stress forårsaget af solens skadelige UV-stråler og forurening.

 

3 thoughts on “Væk med pigmentpletter – helt naturligt

 • Wow, amazing blog layout! How lengthy have you ever been running a blog for?
  you make running a blog glance easy. The full glance of your web site
  is excellent, as well as the content! You can see similar here e-commerce

 • Heya i am for the primary time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot.
  I am hoping to present one thing back and help others such as you
  helped me. I saw similar here: Najlepszy sklep

 • I’ll right away seize your rss as I can’t find your e-mail
  subscription link or newsletter service. Do you’ve any?
  Please let me understand in order that I may subscribe.
  Thanks. I saw similar here: Sklep internetowy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *