Vigtigt mineral beskytter imod tarmkræft

 tarme
Forskere har fundet lavere indhold af stoffet selen i blodet hos folk med tyk- og endetarmskræft.
 
Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – august/september 2017
Folk med kræft i tyk- og endetarm (colorectal cancer) har tilsyneladende et lavere indhold af stoffet selen i blodet. Det viser en undersøgelse, som er offentliggjort i International Journal of Cancer og er udført i et samarbejde imellem britiske, irske og franske forskere. Forskerne kiggede specifikt på forsøgsdeltagernes indhold af selen i blodet og indholdet af selenoprotein P, som er et selenafhængigt enzym, der indgår i kroppens forsvarsmekanisme mod blandt andet kræft. Deres observationer viste med al tydelighed, at et højere selenindhold i blodet og et højt selenindhold bundet  i selenoprotein P gav en lavere risiko for kræft i tyk- og endetarm.
Lav selenstatus hos europæere
I betragtning af at netop denne kræftform er den andenstørste døds årsag i Europa, stiller forskerne meget forståeligt spørgsmålet, om det er en god ide at anbefale et øget selenindtag. Det er nemlig sådan, at gennemsnitsbefolkningen i vesteuropæiske lande har omtrent 80 mikrogram selen pr. liter blod, hvor tallet hos nordamerikanere til ammenligning ligger på 110-170 mikrogram pr. liter blod. I Finland besluttede man allerede i 1985 at tilsætte selen til kunstgødningen for at kompensere for det lave selenindhold i finske afgrøder, og det lykkedes på den måde at øge finnernes selenstatus. Selentilskud kunne også være en løsning.
58 % lavere kræftrisiko
Man har tidligere set, at et dagligt tilskud af selengær på 200 mikrogram reducerede forekomsten af tyk- og ende-tarmskræft med hele 58 % i en stor undersøgelse af over 1.300 mænd og kvinder. I samme undersøgelse var der ligeledes en reduceret forekomst af lungekræft og prostatakræft hos dem, der havde taget tilskud af selen. I Danmark findes lægemidlet SelenoPrecise, som indeholder 200 mikrogram selen i en letoptagelig form. Præparatet kan dokumentere en optagelighed på næsten 90 procent og er derfor velegnet til klinisk forskning, hvor optagelighed er en afgørende faktor.
Mange funktioner i kroppen
Selen styrer omkring 25-30 forskellige selenoprotein er, herunder selenoprotein P. Disse seleno-proteiner har en række funktioner i kroppen som for eksempel:
  • at understøtte cellernes apoptose (programmeret celledød)
  • forebygge DNA-skader på celler
  • styrke immunforsvaret
  • hæmme inflammation

2 thoughts on “Vigtigt mineral beskytter imod tarmkræft

  • Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?
    you made blogging look easy. The full look of your website is great, as smartly as the content!
    You can see similar here ecommerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *