Sådan bekæmper du inflammation

 selen for tidlig fødsel
Kræft, hudallergi, smerter og mange andre symptomer har relation til inflammatoriske processer, der foregår i kroppen hos os alle i større eller mindre grad. Vidste du, at mangel på stoffet selen kan svække dit forsvar mod inflammation?

 
Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – august/september 2016
Din krop er en kampplads for drabelige slag, hvor raske celler skal forsvare sig mod inflammation. Der kan være mange ting, der forårsager disse inflammatoriske processer. Det kan være noget, du spiser. Det kan være stoffer fra miljøet. Det kan være medicin, du anvender. Hvis inflammationen raser og får overtaget, kan der opstå sygdom som eksempelvis kræft, smerter i muskler og led, allergier og mange andre ting. Derfor er det vigtigt, at din krop har et så stærkt forsvar mod inflammation som overhovedet muligt.
Selen er vigtigt
Et af de stoffer, som især har vist at have en effektiv antiinflammatorisk effekt, er mineralet selen. Dette stof støtter omtrent 30 forskellige selenafhængige proteiner (seleno-proteiner), som har en række vigtige funktioner i kroppen, herunder at modvirke inflammation. Man måler graden af inflammation ved at iagttage nogle specielle inflammations-markører. En af disse markører hedder C-reaktivt protein (CRP).
Godt mod graviditetsdiabetes
I et forsøg udført på kvinder med såkaldt graviditetsdiabetes observerede forskere, at selentilskud førte til en signifikant reduktion af CRP i blodet hos de gravide. Derudover sænkede selentilskuddet blodsukkeret, insulinniveauet og forbedrede kvindernes insulinrespons. Med andre ord: Deres diabetes gik i den rigtige retning.
Chrohns syge og selenmangel
Forskere har ligeledes observeret, at der er lavt selenindhold i blodet hos folk med Chrohns syge, som er en kronisk inflammation af tyktarmen, der kan føre en række ubehagelige symptomer med sig. Det er derfor afgørende, at folk med sygdomme, hvor inflammation spiller en central rolle, sørger for at få tilpas høje mængder af selen.
Lavt selenindhold i kosten
Det kan give udfordringer i et land som Danmark, hvor kosten indeholder markant mindre selen end i andre dele af verden. Det samme gælder andre nordiske lande som eksempelvis Sverige. Faktisk viste et forsøg udført på en gruppe ældre svenske mænd og kvinder, at deres selenindhold i blodet var tankevække de lavt. Forsøgspersonerne fik over en fire årig periode 200 mikrogram organisk selengær (SelenoPrecise) samt et tilskud af Q10. Hos dem, der fik de virksomme kosttilskud, var der 54 % færre dødsfald forårsaget af hjerte-kar-sygdomme.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *