Vitaminer og mineraler arbejder i cellerne

Vitaminer

 

Af Marianne Palm

Med fare for at gentage mig selv gennem denne smukke illustration, så må jeg bare endnu engang fortælle, hvorfor vitaminer og mineraler er så vigtige komponenter i vores liv. I hver eneste celle har vi et lille kraftværk, mitokondriet, som sørger for, at vi får energi.

Uden energi til selve cellen og dens omgivelser, altså nabocellerne og dermed organerne – og os! vil alle livsfunktioner slukke på celleplan. Den dør, og det er jo helt almindeligt, men cellerne skal helst give den rette arvemasse videre til den nye celle.
Med andre ord skal hver celle bidrage til, at vi forbliver sunde, og et af de problemer, der kan opstå, når vi ikke længere som ældre optager vores næringsstoffer så godt, er, at vi bliver mere modtagelige for sygdomme. Det bliver let til en nedadgående spiral, for sygdomme kræver ekstra ressourcer, og pudsigt nok så er det netop også her, vi får brug for ekstra vitaminer og mineraler. Så der skal mere til end en enkelt lille vitamintablet. Der skal en lidt større mængde til af det hele.

Støtteterapi i alle aldre

Det giver derfor god mening at booste sin krop hele året rundt med sunde vaner, men også med et ekstra tilskud af vitaminer og mineraler samt Q10, en nødvendighed, som gælder alle med særlige udfordringer og her nævnt i flæng: gravide, ammende, unge som ældre med kroniske udfordringer, unge som ældre, der er småt-spisende, og ja, mennesker i alle aldre, der kræver mere end normalt af deres dagligdag: sportsudøvere, studerende, mødre og fædre, hårdt fysisk arbejdende. Og alle os, der konstant skal forny os for at leve op til en travl nutid.

For at der kan dannes energi, skal der skabes en hel flok enzymer. De dannes ud fra et helt spektrum af vitaminer, mineraler og Q10, og op over det hele svæver de makronæringsstoffer, vi også lever af: proteiner, fedtsyrer og kulhydrater. Følger du den smukke tegning hele vejen rundt uden at kløjes i de mange enzymer og biokemiske betegnelser, kan du godt få øje på, hvad jeg mener.

Mange firmaer har glimrende vitamin- og mineralprodukter, og dem kan du læse om rundt om i SUND-FORSKNING – år efter år. Der kommer nye til, man bliver klogere på fx calcium, magnesium, K2 og D3 til knoglerne, man ved også i dag meget mere om Q10 eller om, hvordan mineralerne igen og igen gør sig gældende, når vi kigger på studierne over kroniske problematikker, man gerne vil forsøge at undgå, lindre eller endog komme fri af. Sidstnævnte kan bestemt ikke altid lade sig gøre, og lægen skal med på råd, så du ikke jonglerer alt for meget med dit eget liv. Tag også fat i en ernæringsterapeut eller en biopat/naturopath ibm, så du ikke farer vild i butikken.

Der findes nogle sikre valg, og her har jeg lyst til at fremhæve gode gamle Scanalka, et produkt, der med sine små tabletter er lette at sluge, eller de kan opløses i vand.

Til knoglerne har samme firma, dfi, udviklet Kalkbalance plus, som lige får lidt ekstra opmærksomhed her, for vi skriver rigtig meget om magnesium, men vidste du det her om calcium?

Vil du gerne vedligeholde dine knogler og sørge for, at kalken rent faktisk bliver aflejret i knoglerne, er KalkBalance+ en kombination af letoptageligt og bioaktivt knogle-calcium fra Aquamin, to stærke magnesiumkilder, plantebaseret vitamin D3 fra lichenekstrakt samt vitamin K2.

Vedligeholdelsen af vores knoglematrix er nemlig afhængig af både calcium og magnesium. Flere studier viser, at magnesium støtter kroppens dannelse af osteoblaster, som er de knogledannende celler. D3-vitamin hjælper kroppen med at kunne optage den nødvendige calcium, og K2-vitamin sikrer, at kroppens calcium deponeres korrekt i vores knogler og ikke i vores blodkar.

Kalk bidrager til:

  • Vedligeholdelse af knogler og tænder
  • Normal funktion af fordøjelsessystemet
  • Normal muskelfunktion, energiomsætning, blodkoagulation og neurotransmission


Så det er altså ikke kun magnesium, vi har brug for, selvom det er voldsomt populært, det handler også om for småtspisende og alle de andre, der er nævnt ovenfor, at få hele paletten.

Suppler gerne med Bio-Qinone Q10 100 mg fra Pharma Nord.

Og glem ikke et par Multisport, som selvfølgelig, som navnet antyder, kan være gode til sportsfolk, men som med sit indhold af aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler er lige så vigtige for alle os andre. Næsten uanset alder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *