Broccoli, rødvin og kræft
February 25, 2011

broccoli  

 

Forskere har i lang tid studeret broccoli og rødvins helsefremmende egenskaber og specielt deres respektive aktive stoffer – sulfurapan og resveratrol. Disse stoffer virker beskyttende mod kræft ved at stimulere produktionen af to proteiner, der beskytter cellernes DNA. Det første protein, Keap1, reagerer på indholdet af beskyttende stoffer fra kosten i takt med, at de danner forbindelser med cysteine (et af aminosyrerne der findes i proteiner). Keap1 danner derved en forbindelse med et andet protein, Nrf2, som aktiveres. Nrf2 er et budbringer protein som tænder for de gener, som virker beskyttende overfor DNA skader. Det korte og lange er, at jo mere broccoli du spiser og jo mere rødvin, du drikker (til en vis grænse!) jo flere DNA-beskyttende Keap1 og Nrf2 proteiner vil du producere. Jo færre DNA skader, jo mindre er risikoen for udvikling af kræft. Men pas nu på med rødvinen. Effekten af rødvin følger en J-kurve: ved moderat indtagelse falder risikoen for sygdom, men ved større indtagelse går det den modsatte vej og risikoen for udvikling af sygdom stiger brat. Et par glas om dagen er bedre en et par flasker i weekenden. Kilde: Eggler AL, Liu G, Pezzuto JM, van Breemen RB, Mesecar AD. Modifying specific cysteines of the electrophile-sensing human Keap1 protein is insufficient to disrupt binding to the Nrf2 domain Neh2. Proc Natl Acad Sci U S A. 2005 Jul 19;102(29):10070-5. Epub 2005 Jul 8.

 

Fakta

Forskningen løber rigtig stærkt, når det gælder at finde aktive plantestoffer, som enten kan beskytte cellerne mod kræft eller gå ind og forstyrre kræftcellernes evne til at formere sig. 

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz