Den søde juletid – opskrifter på pebernødder og vaniljekranse
October 28, 2016

krydderier

Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// i december 2015

af Caroline Fibæk

 

Søde sager og juletid hænger for de fleste mennesker unægtelig sammen. Gruer du også lidt for decembers overload af fedt og sukker? Og har du det dårligt med altid at skulle sige nej til julefristelser? Frygt ikke – for her har du to af mine allerbedste juleopskrifter, som kan passe til enhver festlig komsammen i julemånederne. Du får klassikerne pebernødder og vaniljekranse, men opskrifterne er uden tilsat sukker og fri for gluten og mælkeprodukter.

Julens krydderier
Ud over at være dejlige smagsgivere til bagværk i en kold tid har julens krydderier helt specielle evner. Jeg er selv overbevist om, at vores brug af de udsøgte og i sin tid meget dyre krydderier stammer fra den medicinske brug af urter og krydderier blandt kloge koner.

De krydderier, vi i dag opfatter som julekrydderier, har nemlig indikationer, som typisk virker på de lidelser, vi døjer med i vinterhalvåret – fx snue, influenza, hoste –og så virker mange af dem kredsløbsstimulerende, bakteriehæmmende og varmende. Derfor er krydderier som kanel, kardemomme, ingefær, kryddernellike og citrus fantastiske.

Pebernødder
Ingen jul uden pebernødder – men her har du en helt ny version. Du kan enten dehydrere pebernødderne 10-12 timer eller trille dem til saftige, rå pebernøddekugler.

 

–   3 spsk. kokosolie
–   4 spsk. agavesirup
–   1 tsk. stødt ingefær
–   1 tsk. stødt kanel
–   1 tsk. hvid peber
–   1 tsk. kardemomme
–   100 g bløde dadler, medjoul
–   200 g malede mandler (malet til mel i en kaffekværn eller foodprocessor)

 

Mos eller blend dadlerne sammen med kokosolie og agavesirup, til du har en blød dadelmasse.

Ælt dadelmassen med ingefær, kanel, hvid peber, kardemomme og til sidst mandelmel.

Ælt grundigt, og tril dejen til lillefingertykke stænger. Skær stængerne ud i små bidder.

Dehydrer 10-12 timer, eller tril til saftige kugler.

 

Vaniljekranse eller –kugler

–   100 g bløde dadler, fx medjoul
–   200 g malede mandler (malet til mel i en kaffekværn eller foodprocessor)
–   3 spsk. kokosolie
–   1 knsp. salt
–   3 spsk. agavesirup -kornene fra en stang vanilje eller 3 tsk. vaniljepulver (ikke sukker)

 

Mos eller blend dadlerne sammen med kokosolie og agavesirup, til du har en blød dadelmasse. Ælt dadelmassen med vanilje, salt og til sidst mandelmel.

Ælt grundigt, og tril dejen til lillefingertykke stænger ca. 6-7 cm lange– form som kranse og dehydrer 10-12 timer, eller tril til saftige kugler.

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz