Kalk
February 14, 2011

COLOURBOX2647146_23

 

Kalk (Calcium) findes fortrinsvis i knogler og tænder, ca. 1,2 kilo i alt. Kalk findes overvejende uden for cellerne, hvorimod magnesium findes inde i cellerne. Forudsætningen for en god kalkoptagelse er, at der er nok D-vitamin, magnesium og tilstrækkelig med mavesyre til stede. C-vitamin er også vigtigt for optagelsen af kalk. Der er flere fødevarer, som hæmmer optagelsen af kalk, blandt andet spinat, rabarber, te, kakao, tomat og persille, som alle indeholder oxalsyre. Alkohol hæmmer optagelsen af D-vitamin, og overdreven brug af afføringsmidler kan nedsætte optagelsen af kalk.  

 

Mangelfølger
Kalk er et af de vigtigste mineraler ved knogleskørhed (osteoporose). Kalk har endvidere betydning for en stribe enzymprocesser i kroppen, og al muskelaktivitet, herunder hjertemusklen er afhængig af kalk. Ved kalkmangler kan der opstå vækstforstyrrelser, bløde knogler, hjerteuro, muskelkramper, forskellige psykiske ubalancer samt blå fingre og tæer. Børn har et større behov for kalk, og den kalk som findes i grønne grønsager og sesamfrø er langt bedre optagelig end den kalk, som findes i mælk. Drikker dit barn mælk, er ét til to glas (økologisk) mælk af en god kvalitet at foretrække, frem for alt for mange mælkeprodukter tilsat sukker.    

 

Fakta

Kilde: “Sundhedshåndbogen”, af Pernille Lund og Marianne Palm

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz