Pas på dine øjne
July 21, 2011

amd

 

En kost, der er rig på kød, øger risikoen for, at man udvikler de tidlige stadier af øjensygdommen AMD (aldersrelateret makula degeneration), som er den væsentligste årsag til, at mange ældre efterhånden mister synet.

AMD er en nethindesygdom, der opstår pga. en kost, der er rig på kød, øger risikoen for, at man udvikler de tidlige stadier af øjensygdommen AMD (aldersrelateret makula degeneration), som er den væsentligste årsag til, at mange ældre efterhånden mister synet.

AMD er en nethindesygdom, der opstår pga. gradvis beskadigelse af sanseceller i den ”gule plet” inde i øjet, som gør det muligt at se fine detaljer. For at vurdere, hvilken rolle indtagelse af kød spiller i udviklingen af AMD, studerede forskerne data fra 6.734 ældre mennesker i årene 1990 til 1994 og igen mellem 2003 og 2006. Risikoen for at få AMD var 47 % højere hos mennesker, der spiste kød mindst 10 gange om ugen, sammenlignet med de, der spiste kød mindre end 4.5 gange om ugen (resultatet fremkom efter, der var justeret for andre faktorer, der også kan medvirke til AMD som fx rygning og fedme). Undersøgelsen blev offentliggjort i foråret 2009 i American Journal of Epidemiology.

Studier offentliggjort i en lang række andre tidsskrifter viser, at en speciel sammensætning af vitaminer, mineraler, fedtsyrer og helt specielle antioxidanter kan forebygge AMD. I Danmark finder du Visiomega fra Pharmovital, som lever op til den internationale forskning med sit høje indhold af lutein, en særlig antioxidant, som i den menneskelige krop kun findes i øjet (omkring den gule plet, som vi bruger til at se detaljer med) og i hjernen.Forskning har vist, at et ekstra indtag af lutein øger tætheden i et filter, der er placeret lige foran nethinden. Jo tættere filteret er, desto bedre er filtereffekten, og det betyder, at knap så meget skadeligt lys rammer nethinden.

(Kilde: American Journal of Epidemiology og SØNDAG)

 

Leave a Reply

Vær den første til at kommentere!

Notify of
wpDiscuz