Sund og lækker panforte julekage
November 28, 2017

 

 

I juletiden kan vi hurtigt blive fristet af alle de søde sager. Derfor sørger jeg altid for at lave en masse lækkerier i december måned med masser af gode sager i. Jeg laver alt fra sundere vaniljekranse til sundere rødkål og gløgg.

 

Af Caroline Fibæk, naturopath IBM og madskribent
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

 

Prøv fx denne lækre Panforte julekage, hvor der hverken er gluten, mælk eller sukker i, men den er til gengæld fyldt med næring.

 

Opskrift på Panforte 

Panforte er en sød og tung italiensk julekage med en intens smag. Panforte er en klassisk toskansk specialitet fra Siena, der efter sigende stammer tilbage fra 1200-tallet, hvor den blev kaldt Panpepato på grund af den store mængde peber og andre krydderier, der kom i dejen. Panforte betragtes som en julespecialitet på nationalt plan i Italien, mens den i Siena nydes året rundt. Skær den i mindre stykker som en slags konfekt. Opbevar i en lufttæt beholder på køl.

 

 

Det skal du bruge:
 

  • 250 g bløde dadler, fx Medjoul
  • Lidt vand
  • 50 g rå kakao
  • 2 spsk. revet eller smeltet kakaosmør
  • 2 spsk. kokosolie
  • 6 spsk. kokospalmesirup
  • 100 g mandler, groft hakkede
  • 50 g valnøddekerner
  • 50 g hasselnøddekerner
  • 1/2 tsk. stødt allehånde
  • 1/2 tsk. stødt kanel
  • 1/2 tsk. stødt ingefær
  • 3 spsk. ægte pomerans, hakket (kan erstattes med fintrevet appelsinskal)
  • 25 g korender eller rosiner
  • En lille håndfuld mandler malet til mel i en kaffekværn – til pynt

 

Sådan gør du:

Ælt de bløde dadler med lidt vand, til du har en blød dadelmasse. Har du en kraftig blender eller foodprocessor, kan de selvfølgelig tages i brug. Smelt kakaosmør og kokosolie i et vandbad, og rør olierne i dadelmassen sammen med kokospalmesirup. Tilsæt rå kakao, mandler, pomerans, korender eller rosiner, og ælt massen grundigt sammen. Hæld massen i et firkantet fad foret med bagepapir, og drys med de hakkede hasselnødder. Stil den på køl et par timer, og skær ud i snitter inden servering.

 

Vil du have mange flere lækre opskrifter fyldt med næring? Så tjek https://www.greengoddess.dk/opskrifter-2/ 

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz