Acid Balance – skaber orden i syreregnskabet inde i kroppen

Balance

 

Ud fra navnet vil man tro, at det nye produkt fra Natur-Drogeriet bare er endnu et syre-base-produkt, men nærlæsning af indholdslisten vækker lidt nysgerrighed, fordi der blandt ingredienserne er nogle overraskelser med både ny viden om gamle urter og en droge, som man egentlig havde glemt.

Af Marianne Palm

Acid Balance er blevet til på baggrund af ny viden om syre-base-balancen, som skyldes to meget væsentlige videnskabelige opdagelser, nemlig proteo-glykanernes og urinsyres betydning for vores helbred.

Forskning i urinsyres indflydelse på kroppen har vist sig at tegne et dystert billede af, hvor urinsyres indvirkning på alle celler, i en moderne livsstilskontekst, kan være en afgørende faktor i udviklingen af de såkaldte moderne livsstilssygdomme: hjerte-kar-sygdomme, fedme, diabetes 2 samt kroniske nyresygdomme. Samtidig har nyere studier påpeget vigtigheden af bindevævets betydning og vist, hvordan proteoglykaners indflydelse på den såkaldte ekstracellulære matrix spiller en central rolle i regulering af cellernes funktioner og dermed integriteten af kroppens forskellige væv og udviklingen af kroniske inflammatoriske tilstande.

Selv om nogle af ingredienserne i Acid Balance peger direkte på syre-base-balancen, er der andre, som mere direkte virker inflammationshæmmende og har fokus på nyrerne, der som bekendt er et vigtigt udskillelsesorgan.

Produktet indeholder seks hovedingredienser, urtemæssigt er der to velkendte urter, som er kendt for deres inflammationshæmmende egenskaber, på deres virkning på urinvejene og på bindevævet: djævleklorod og birkeblade.

Den tredje ingrediens er surkirsebær, som er lidt af en nyhed i den moderne phytoterapiverden, selv om træet er hjemmehørende i Danmark og har en historisk fortid som droge.

Derudover er der zink og magnesium i produktet, som man også ved, har betydning for regulering af pH i bindevævet til regulering af forholdene mellem de mange celler.

Det hele bliver rundet af med den betydningsfulde quercetin, et planteflavonoid, som findes i mange frugter, grøntsager og urter.


Djævleklorod (Harpagophytum procumbens)

Roden kendes først og fremmest i forhold til gigt og ledsmerter, hvor bl.a. dens harpagosid-indhold har vist sig at have en hæmmende indflydelse på inflammationsprocessen, og hvor de aktive stoffer via en kompleks biokemisk proces nedsætter produktionen af de inflammationsfremmende prostaglandiner, der hedder eicosanoider. Desuden har kliniske forsøg vist en nedsættelse af urinsyreniveauet i blodet, hvilket gør djævlekloen til en vigtig medspiller i Acid Balance.


Birkeblade
(Betula pendula)

Birkeblade er, ligesom djævleklo, en af de velkendte droger mod klassiske gigt- og ledsmerter og har ligesom djævlekloen en inflammationshæmmende mekanisme. Inden for traditionel phytoterapi er birkeblade også kendt som en vanddrivende droge og nu også en hjælp til, at nyrerne bedre kan udskille den smertefulde urinsyre.


Surkirsebær

Surkirsebær har fået lidt af en renæssance, og nyere forskning er begyndt at kaste lys over urtens historiske anvendelse. Nyere kliniske forsøg har nemlig vist, at surkirsebær har en rigtig fin indflydelse på urinsyreniveauet i blodet samt en positiv indflydelse på kredsløb og blodtryk. Urten indeholder bl.a. anthocyaniner, som er kendt for deres antioxidante og inflammationshæmmende egenskaber


Magnesium

Produktet indeholder to kilder til magnesium – magnesiumoxid og magnesiumcitrat. Citratformen har en bedre optagelighed end oxidformen, men årsagen til, at begge former er anvendt i produktet, er, at de fungerer som en bufferblanding. Magnesiumoxid er mere basisk end magnesiumcitrat, og ved at blande de to kan man nærme sig en neutral surhedsværdi. Magnesium, som findes i de fleste
syre-base-produkter, indgår i mange biokemiske reaktioner i kroppen, hvor det er et essentielt stof i mange celleprocesser.


Zink

Zink er et vigtigt mineral i forhold til kroppens fedt- og kulhydratmetabolisme, og lave zinkniveauer har vist sig at være forbundet til metabolisk syndrom og diabetes 2. Zink er også en medspiller i opretholdelse af et normalt syre-base-stofskifte, derfor giver det god mening at have zink med i Acid Balance, hvor der er særligt fokus på urinsyre og de konsekvenser, et højt urinsyreniveau kan have over længere sigt.


Quercetin

Quercetin er en planteflavonoid, et aktivt stof, der findes vidt udbredt i frugt og grønt, hvor den findes som en såkaldt glykosid, og hvor selve det aktive stof, quercetin, er forbundet til et sukkerstof – fx i glykosiden rutin. Quercetin har antioxidante egenskaber og har desuden vist sig at have en positiv indflydelse på blodets urinsyreniveau.

Acid Balance kan:

  • understøtte syre-base-reguleringsmekanismer med henblik på at understøtte bindevævsfunktionen i forhold proteoglykanernes rolle i opretholdelse af kropscellernes homøostase og dermed reducere risikoen for udvikling af kroniske, inflammatoriske tilstande.
  • reducere urinsyrebelastning og dermed hjælp til at reducere risikoen for udvikling af de livsstilstilsygdomme, som forskningen har forbundet med høje niveauer af urinsyre i kroppen.


Acid Balance er dermed et godt supplement til en sund livsstil og forbyggende indsats mod de skavanker, som bliver hyppigere med alderen, takket være et ganske almindeligt liv i det moderne samfund.

Læs om urinsyremåleren i december 2022 bladet, som du kan bruge derhjemme. Det kan være spændende at måle normalværdierne og se, hvordan fx sport kan udløse smerter dagen derpå, som meget vel kan skyldes urinsyre. Eller måle urinsyren med jævne mellemrum for måske at få justeret på din kost og få mere quercetin fra grøntsager og frugter.

Der bør ændres på normalværdierne, du får målt hos lægen

Normalværdien hos mennesket betragtes som værende mellem 4,1 og 8,6 mg/dl for mænd og mellem 2,9 og 7,2 for kvinder, men disse værdier anses ikke for at være optimale i forhold til nyere forskning, hvor der foreslås et maksimum på 5,0 for mænd og 2,0–4,0 for kvinder.

One thought on “Acid Balance – skaber orden i syreregnskabet inde i kroppen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *