Diabetikere har gavn af chrom

Diabetikker
 
 
En systematisk gennemgang af videnskabelige undersøgelser, hvor diabetikere har fået chrom, viser gavnlig virkning af stoffet. Danmark har EUs eneste organiske chromgær, som er godkendt til blodsukker-kontrol.
 
 
Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – vinter 2015
 
 
Diabetes, især type-2 diabetes (ikke-insulinkrævende), er i nærmest eksplosiv vækst i den vestlige verden, og problemet kan i høj grad tilskrives vores livsstil med forkert kost og mangel på fysisk aktivitet, som belaster  kroppens  blodsukkerkontrol. Der er imidlertid gode meldinger fra forskerne, som har påvist, at sporstoffet chrom har en gavnlig rolle. I en systematisk gennemgang af i alt 25 videnskabelige undersøgelser, hvor diabetikere havde fået chrom (enten som mono-præparat eller i kombinerede præparater), så man, hvordan chrom førte til en række forbedringer af klinisk betydning.
 
 
Langt bedre blodsukkerkontrol
Blandt de forandringer, som forskerne observerede hos chrom-behandlede diabetikere, var en signifikant forbedret blodsukkerkontrol. Dette er af stor betydning, da diabetes netop er kendetegnet ved, at kroppen ikke selv kan regulere sit blodsukker på normal vis. Ved type-1 diabetes skyldes det, at de insulinproducerende væv i bugspytkirtlen er ødelagt og derfor ikke kan danne det blodsukkerregulerende hormon insulin. Ved type-2 diabetes hænger den manglende blodsukkerregulering sammen med, at kroppen ikke reagerer normalt på den insulin, der bliver dannet (insulin-resistens).
 
 
Sænkning af blodfedt
Chrom har, som mange måske ikke ved, ikke alene betydning for kroppens omsætning af kulhydrat (sukker), men er også vigtigt for omsætning af protein og fedt. Ikke overraskende observerede forskerne i deres omfattende gennemgang af chrom-undersøgelserne, hvorledes chrom-behandlede diabetikere havde betydeligt reduceret indhold af triglycerid (blodfedt) i blodet. Samtidig så det ud til, at chrom øgede mængden af HDL I blodet, hvilket er ønskeligt, da det forbedrer forholdet imellem det potentielt skadelige LDL-kolesterol og det gavnlige HDL-kolesterol.
 
 
Forbedret HbA1c
Endelig tegnede undersøgelserne et billede af forbedret HbA1c (langtidsblodsukker) og FPG (fastende blodsukker) hos patienter, som ved undersøgelsernes begyndelse havde ringe blodsukkerkontrol. Alle de observerede forandringer er positive for såvel type-1 som type-2 diabetikere, der netop slås mod problemer som mangelfuld blodsukkerkontrol, forhøjet blodindhold af triglycerid og øvrige komplikationer, der følger i kølvandet på dette.
 
 
Organisk chromgær
Chrom findes i en række fødevarer, herunder broccoli, kød, fuldkorn og nødder, men hvis man skal have en nogen-lunde ensartet tilførsel af stoffet, kan et tilskud være en god idé. Der findes forskellige former chromtyper, men hvis man vil være sikker på en god optagelighed, har ChromoPrecise en fordel. Denne dansk-udviklede chromkilde er den eneste organiske chromgær i EU, som er godkendt til regulering af blodsukker. Det europæiske råd for fødevare-sikkerhed (EFSA) har i en rapport erklæret, at ChromoPrecise optages op til 10 gange bedre i kroppen end andre chromkilder som chrom-picolinat og chrom-klorid. Samtidig kan ChromoPrecise dokumentere en meget høj grad af
sikkerhed.
 
 
Kilde:
J Clin Pharm Ther. 2014 Juni;39(3):292-306
 
 
Sådan virker chrom
Når vi spiser, stiger blodets sukkerindhold. Det får under normale omstændigheder kroppen til at producere hormonet insulin, hvis opgave det er at transportere sukkeret til cellerne. Hvad mange ikke ved er, at chrom og insulin arbejder sammen om denne opgave. Chrom er aktivt inde i cellerne, hvor det fungerer som en slags “nøgle”, der låser cellerne op indefra, så insulinet kan sluse betydeligt mere sukker ind i cellerne.
 
Hvis kroppen mangler chrom, kan insulinet ikke udføre sin opgave optimalt. Derfor er det vigtigt at sikre et tilpas højt chrom-indtag. Sund og varieret kost er naturligvis uhyre vigtig – især for diabetikere – og med et chromtilskud som ChromoPrecise kan man lettere sikre, at man får den ønskede mængde chrom hver dag. Fordelen ved denne organiske chromgær er, at præparatets indhold af chrom er bundet til en række aminosyrer, som tilsammen danner det biologisk aktive stof chromodulin.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x