Fermentering

 

 

 

I de seneste år er der kommet mere og mere fokus på fermentering, og med det fokus skulle man næsten tro, at der var tale om en ny opfindelse. Men det er der langt fra. Fermentering har været brugt som konserveringsmetode i over 8.000 år, og det har til alle tider været en betydningsfuld del af vores kost.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2017

 

Fermentering er en proces, hvor bakterier og/eller svampe omdanner kulhydrater i mad til andre stoffer, for eksempel når mælkesyrebakterier danner organiske syrer under produktionen af fødevarer som sauerkraut, spegepølser og yoghurt. De stoffer, der dannes, gør dels, at smagen ændres, og dels at fødevaren konserveres ved en forhøjelse af syreindholdet, som beskytter mod indtrængen af sygdomsfremkaldende bakterier.

Tidligere var fermenterede produkter den mest almindelige kilde til mælkesyrebakterier, men i dag er fermenterede produkter i høj grad forsvundet fra vores hverdag, hvor fødevarers holdbarhed i stedet forlænges ved brug af kunstige konserveringsmidler.

 

Det er meget mere end at skabe lang holdbarhed

Det er ikke bare en naturlig konserveringsmetode. Tilstedeværelsen af bakterier har i sig selv en gavnlig effekt på tarm-floraen, som bliver påvirket af bl.a. livsstil og kost – og især antibiotikabehandling. Også rygning, alkohol, søvnmangel og stress påvirker både mængden af bakterier og antallet af forskellige bakteriestammer negativt.

 

Vi får nedbrudt vores mad og opbygget vores tarme

Mælkesyrebakterier har en lang række funktioner i fordøjelsessystemet, hvor de gennem biokemiske og fysiske pro-cesser blandt andet bidrager til nedbrydelsen af næringsstoffer og dannelse af syre, og de er essentielle for optagelsen af visse næringsstoffer og produktionen af enzymer. De organiske syrer understøtter mange funktioner i tarmen, hvor de blandt andet stimulerer tarmens bevægelser, stimulerer celledelingen på indersiden af tarmen og regulerer pH-værdien, så skadelige bakterier og svampe hæmmes.

Fordi vores kost har ændret sig så meget de senere år, kan det være vanskeligt at få tilstrækkelige mængder mælke-syrebakterier gennem den daglige kost, men de findes i stor mængde i fermenterede fødevarer som surkål og desuden i forskellige mælkesyrebakterieprodukter, som kan give det daglige tilskud, uden at det derfor kræver en komplet kostomlægning.

Vita Biosa er en økologisk og fermenteret drik, som har et højt indhold af aktive mælkesyrebakterier, organiske syrer og ekstrakt af 19 forskellige urter. 

Vita Biosa fås i fire varianter; Urt, Hyben, Aronia og Ingefær, som alle er fri for sukker, mælk, gluten og tilsatte konser-veringsmidler. 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Ældste
Nyeste Mest liked
Inline Feedbacks
View all comments
Jette Schrøder
4 år siden

Kan jeg fermentere bær? Hvis ja, hvordan skal jeg så starte den (fermenteringen)?

Rikke Demuth
4 år siden

Hej Jette. Hvis du er på facebook er der en rigtig god side om fermentering. Mener den hedder “kefir og kombucha dk” Derinde kan du få god sparring omkring det. Håber det kan være en hjælp.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x