GI, glykæmisk indeks, er en betegnelse for, hvor hurtigt kulhydraterne optages i blodbanen. Dette har stor betydning for energiomsætning og vægtregulering. I oversigten er det hvide brøds påvirkning af blodsukkeret sat til 100. Værdier over 100 har en kraftigere påvirkning, og værdier under 100 har en lavere påvirkning. Generelt stiger en fødevares GI, jo mere den tørres, raffineres, tilberedes og opvarmes.
Fødevarer med lavt GI | Fødevarer med middel GI | Fødevarer med højt GI |
Grøn salat, tomat, kål 21 | Appelsin 63, -juice 74 | Pizza 86 |
Asparges 28 | Vindruer 66 | Rosiner 91 |
Frugtsukker, fruktose 32 | Rugbrød med kerner 66 | Majs, rødbede 91 |
Nødder, generelt 35 | Grove kornflakes 70 | Sukker, sukrose 92 |
Grapefrugt 36 | Chokolade 70 | Sodavand, saft 97 |
Mælk, skummet- 42, sød- 39 | Gulerødder, kogte 70 | Hvedebrød 100, grovbrød 95, knækbrød 95 |
Abrikoser, tørrede 44 | Marmelade 70 | Pomfritter 107 |
Pasta, frisk 46 | Banan 77, kiwi 75 | Cornflakes 119 |
Mysli med A 38 50 | Spaghetti, durumhvede 78 | Kartoffel – bagt 121, kogt 80 |
Pære 53 | Popcorn 79 | Ris, hvide, lynkogte 128 |
Bønner, tørrede 49, grønne 54 | Ris, brune 79, basmati 83 | Druesukker, glukose 137 |
Æble 54, -juice 58, blomme 55 | Kager, gennemsnitligt 84 | Dadler 146 |