Godt nyt til folk med diabetisk nervesygdom

Q10
Nervesmerter
Woman making skin fold on stomach

 

Diabetisk neuropati er en diabetes-relateret komplikation, som typisk medfører skader på de perifere nerver i fødderne og benene. En ny undersøgelse viser, at patienter med smertefuld diabetisk neuropati opnår markant bedre resultat, når de tager stoffet Q10 sammen med deres medicin.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Flere og flere undersøgelser afslører, at næringsstoffer og medicin i nogle tilfælde kan gå hånd i hånd. En helt ny af slagsen er godt nyt for personer ramt af smertefuld diabetisk neuropati, som er en diabetes-relateret komplikation, der typisk giver smerter i fødder og ben forårsaget af nerveskader. I denne undersøgelse testede forskere fra Hamadan University of Medical Sciences i Iran, om det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 kunne forbedre den konventionelle behandling med lægemidlet pregabalin, og det viste sig at være tilfældet.

 

Kombination af Q10 og medicin

De 112 forsøgsdeltagere blev tilfældigt inddelt i to lige store grupper. En gruppe fik pregabalin kombineret med Q10 (100 mg hver ottende time). Den anden gruppe fik pregabalin og skulle tage placebo (også 100 mg hver ottende time). Begge grupper blev bedt om at følge denne anvisning i otte sammenhængende uger. Herefter gjorde forskerne resultaterne op og kunne herefter se, hvor tydelig forskel der var på de to grupper.

 

Q10 forbedrede resultatet

Det primære succesmål (endpoint) var forbedringer i smerteintensitet målt på en 11-punktsskala. Her viste det sig, at de Q10-behandlede patienter opnåede en signifikant større smertelindring end patienterne i placebogruppen. De Q10-behandlede patienter opnåede ligeledes et signikant bedre resultat med hensyn til det sekundære endpoint, som var forbedringer i smerterelaterede søvnforstyrrelser. Med andre ord var Q10-behandlingen med til at mindske smerterne og forbedre søvnen hos deltagerne.

 

Har antiinflammatoriske egenskaber

Forskerne konkluderer, at patienter med smertefuld diabetisk neuropati ser ud til at have gavn af at tage et præparat som Q10, da det er en antioxidant og har antiinflammatoriske egenskaber. De opfordrer dog til at lave yderligere forskning, før Q10 ligefrem skal inkluderes som en del af behandlingen mod denne relativt udbredte diabetes-komplikation.

 

Kilde: European Journal of Clinical Pharmacology, oktober 2022

Woman making skin fold on stomach

One thought on “Godt nyt til folk med diabetisk nervesygdom

  • Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *