Homøopatisk behandling af inflammation

homøopati

 

Det homøopatiske lægemiddel Traumeel er verdens mest solgte naturlige anti-inflamatoriske lægemiddel med over 16 millioner tuber salve om året – og endnu flere miksturer, ampuller og tabletter.

 

Af Thomas Kjærsgaard, heilpraktikker og lægemiddelkonsulent
Artiklen blev bragt i //mig// – en del af magasinet sund-forskning – oktober-november 2015

 

Traumeel® er beviset på at, broen mellem den såkaldte “alternative” verden  og den traditionelle medicin faktisk kan realiseres til gavn for brugere og behandlere.

Behovet for at kunne behandle inflammationer uden unødige bivirkninger er stærkt stigende. Det er ikke kun elite-sportsfolk, der gerne undgår blødende mavesår som følge af langvarige doser af traditionelle smertehæmmere, men i høj grad også resten af befolkningen for hvem en blid, effektiv, billig og bivirkningsfri terapi står højt på ønskesedlen.

Traumeel® består af planter og mineraler som fx røllike, guldblomme, stormhat, belladonna, tusindfryd, morgenfrue, echinacea/solhat, kamille, perikon, kalksulfat og forskellige mineralske salte.

 

At forstå inflammation

Inflammation er en højest kompleks proces. Det er kroppens svar på muskel- og ledskader. Den begrænser og beskytter mod yderligere skade. Derudover er det en helt essentiel del af helingsprocessen. Uden et vist niveau af inflammation hæmmes vores heling. Imidlertid kan for meget inflammation skade helingsprocessen og danne smerte.

Der er nogle meget vigtige signalproteiner, der udskilles fra vores celler i vores immunsystem. Disse kaldes cytokiner.

De kan enten øge inflammationen i form af proinflammatoriske cytokiner eller reducere inflammationen i form af anti-inflammatoriske cytokiner. For voldsom inflammation ved traumatiske skader og udbrud af inflammatoriske reumatiske tilstande er forårsaget af en ubalance mellem pro- og anti-inflammatoriske cytokiner.

I Traumeel® er der derfor mange naturlige planterstoffer, der er målrettet imod inflammation og giver restitution på forskellige komplementære måder.

 

At behandle inflammation

Traumeel® genskaber cytokin-balancen ved at målrette en lang række biokemiske processer, reducere de proinflammatoriske og øge de antiinflammatoriske cytokiner.

 

Komplementær virkning

Traumeel® er en sammensætning af naturlige bestanddele, der kontrollerer inflammation på en naturlig må de uden at blokere eller hæmme kroppens egen helingsproces.

Der er faktisk dokumentation for, at bestanddelene i Traumeel® sammen er mere effektive end hver for sig. Dette kaldes en synergieffekt.

Traumeel® har i de sidste 40 år været genstand for mange kliniske studier, og er det homøopatiske lægemiddel, der har undergået flest kliniske dobbeltblindforsøg.

Senest har Traumeel® været udgangspunktet for undersøgelsen af de genetiske ændringer ved behandling af inflammationer, hvor ændringerne i det genetiske kort blev undersøgt ved sammenlignende behandling med binyrebarkhormon.

Af andre vigtige indikationer, udover almindelig inflammation, og hvor der er lavet kliniske undersøgelser på Traumeel®, kan bl.a. nævnes:

  • Kemoinduceret stomatit (slimhindebetændelse i munden) ved behandling af børn med leukæmi efter stam-celletransplantation.
  • Behandling af intramuskulære blødninger ved børn med blødersygdom.
  • Behandling af binyrebarkhormon-afhængig astma.
  • Behandling af blodudtrædning i knæ som følge af fysisk traume.

 

I det efterfølgende er en række kliniske studier beskrevet:

Traumeel® salve mod topisk diclophenac ved akut tendinopati (seneoverbelastningskade).

Anvendelsen af smertestillende medicin er i stærkt øget fremgang. Herunder også indenfor eliteidrætten, hvor mange sportsfolk ved vedvarende brug bliver nødt til at indstille deres karriere pga. en række uønskede bivirkninger ved de traditionelle smertehæmmere.

Formålet for denne undersøgelse er at belyse effektiviteten af Traumeel overfor en Diclofenac og placebo-salve til behandling af muskelsmerter hos eliteatleter.

 

Resultat:

Behandlingen blev generelt godt tolereret, fire patienter faldt fra (alle i diclofenac gruppen pga. allergireaktioner på huden). Som det ses på grafer, var Traumeel® overlegen på samtlige parametre.

 

Akut forvridning af anklen

Et nyt storstilet studie viste, at Traumeel salve er lige så effektivt som diclofenac (Voltaren) til smertereduktion og bevægelsesforbedring ved behandling af akutte ankelskader.

Sammenlignet med placebo (snydemedicin) var Traumeel salve en meget mere effektiv behandling ved aktivitetsrelaterede forstuvninger af anklen ved tydeligt at forbedre ankelmobilitet og reducere smerten.

 

Akutte skader på muskler og bevægeapparat

Traumeel salve var sammenlignet med placebo, tydeligt mere effektiv til restitution af muskelfunktionen og reduktion af smerte på grund af skader.

Behandling af smerter pga. osteorarthritis i knæet (betændelse i led og knogler).

Et placebokontrolleret studie på den hyppigst forekommende ledbetændelse, nemlig i knæet. Efter 90 dages behandling observeredes en 60 % reduktion af smerter for de 119 patienter, der fik Traumeel i forhold til de 113 patienter, der fik snydemedicin.

 

Seneskader

Sammenlignet med diclofenac opnåede Traumeel salve en tydelig hurtigere tilbagevenden til normalt aktivitetsniveau og reducerede smerter.