Hvorfor næsten ingen forskning i DK?

forskning

 

Du vil kunne finde en masse kildehenvisninger til forskning, og den er desværre mest på engelsk eller tysk. For det er desværre et faktum, at der stort set ingen forskning er på produkterne herhjemme. Som regel har de danske firmaer købt rettighederne fra en udenlandsk fabrik, og ikke mange har ofret energi på at oversætte det til os andre. Det er der så flere gode grunde til:

  1. For det første må firmaerne slet ikke fortælle om denne forskning, hvis det er et kosttilskud. For hvis et kosttilskud virker, bliver det tvunget op i naturlægemiddelafdelingen, og det er ikke en nem sag. For så skal firmaet indsende en kæmpe bunke forskningspapirer, som måske koster flere millioner kroner at få lavet. Og så snart det ligger der til offentlig beskuelse, er det nemt at kopiere for andre. For ingen kan tage patent på naturen. Man kan tage patent på at have fundet nogle bestemte aktive stoffer, men ikke på selve planten. Den tilhører heldigvis menneskeheden…
  2. For det andet, så er Danmark et ganske lille land. Der er stort set ingen forskning, som kan være økonomisk bæredygtig, hvis slutproduktet kun går ud til 5 millioner mennesker. Og der skal et kæmpe organisatorisk og økonomisk fundament til at eksportere til andre lande. Det er kun de færreste firmaer indenfor kosttilskud, som behersker den disciplin. Derfor bliver der ikke forsket meget i Danmark, og næsten ikke i så bredt et emne som slankekure.
  3. Det er også rigtig svært at være en lille eller mellemstor virksomhed i Danmark udi kosttilskud. For selvom man har fået en rigtig god ide, så holder alle – qua størrelsen på landet – øje med en, og de smarteste skynder sig bare at kopiere den gode historie, det gode produkt – og myndighederne er faktisk (undskyld!) ikke uddannet godt nok til at vurdere skidt fra kanel, når det drejer som urter.
  4. Selvom du så ofrer en masse penge på forskning, for at opgradere dit produkt til naturlægemiddel, så kan du ikke vide, om der kommer et tilsvarende produkt som kosttilskud, hvor de bare er lidt bedre til at markedsføre sig (selvom de aldrig har ofret en forskningskrone), for myndighederne har indtil dato ikke kunne finde ud af, om urter hører under lægemidler eller kosttilskud.
  5. At registrere en urt som naturlægemiddel, er ikke en konstant størrelse, for heldigvis kører forskningen rigtig hurtigt i udlandet, og du kan risikere, at den naturlægemiddelregistrering, du fik i forgårs allerede er forældet, fordi man har fundet nogle nye aktive stoffer. Og det er rent faktisk tilfældet – efter min bedste overbevisning – at mange af de produkter, som fik en registrering for år tilbage, slet ikke lever op til den nyeste forskning indenfor urter, vitaminer og mineraler. For vitaminer og mineraler er det rimelig nemt at lave en nyregistrering, for urter er det straks sværere, fordi urter er sådan nogle underlige planter, som tillader sig, at indeholde mere en ét aktivt indholdsstof. Og de er også forskellige i indhold afhængig af, hvor de har groet, hvordan de er høstet og hvordan de efterfølgende er bearbejdet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *