Jernmangel kan give tyndt og glansløst hår

Jernmangel
 
 
 
Af Ansofi Amalieh Larsen
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – juni/juli 2016
 
 
Jernets vigtigste funktion er at være den vigtige enhed i hæmoglobinmolekylet i de røde blodlegemer. Hæmoglobinet består af fire proteiner, der indeholder et jernatom hver, og de atomer kan binde et iltmolekyle til sig. Myoglobinerne, som hjælper med at få transporteret ilten ud til muskler og ind i alle celler, fungerer på samme måde.
 
Hvis koncentrationen af ferritin i blodet, som er direkte forbundet med mængden af jern i blodet, er for lavt, nedsættes produktionen af hæmoglobin og myoglobin, og dermed får kroppens funktioner ikke den ilt, de behøver. En væsentlig jernmangel er defineret ved at indholdet af ferritin-niveauet i blodet er lavere end 40 ng/ml.
 
Jernmangel kan være en årsag til mindre og tyndere hår i flere måneder eller sågar år. Kroppen prioriterer at holde gang i dine vitale funktioner, og selvom din frisure betyder meget for dig, formår kroppen at gøre det helt rigtige. Den sætter jerndepoterne i lever, milt og knoglemarv i første række. Symptomer på jernunderskud er desuden træthed, bleghed, hjertebanken og åndenød.
 
 
Håret gennemgår forskellige faser
Man har 100.000 hår på hovedet, og 90 % af dem er anagene hår, som er forankret i det subkutane væv. De kan ikke trækkes ud med lethed, og hårskaftet bliver i hårbunden i flere år, før det falder af og erstattes af nye hårstrå. Dette betragtes som den anagene fase. Efter den anagene fase går håret ind i den katagene fase, hvor hårstrået indgår i en programmeret apoptose, som er celledød. Når du fælder ca. 100 hår dagligt, er det hårstrå, som er i den sidste hårfase, den telogene fase. Det dækker over en hvilefase, der varer tre måneder, og her er hårstrået noget lettere at trække ud. Ved telogen effluvium taber man op til 300 hår om dagen, som følge af at forholdet mellem anagene og telogene hår skifter fra 90:10 til 70:30, og det sker ca. tre måneder efter ernæringssvigt, blødning, stress, hormonelle forandringer m.m. er begyndt.
 
Et tilskud, du kan få gennem Aminojern, kan højne livskvaliteten hos de kvinder, der rammes af jernmangel, og som oplever både fysiske og psykiske konsekvenser af det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *