Kan muskler have følelser?

shutterstock_11771329

 

Det kan virke som et absurd spørgsmål, om muskler kan have følelser. Men uanset om du kan forestille dig det eller tror på det, så er det sådan.

 

Af Lotte Paarup
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – juni/juli 2015

 

Det vil sige ikke de følelser som du kender dem fra dine tanker, men musklerne reagerer på det, de bliver udsat for – ikke kun fysisk, men også mentalt. Præcis som vi med vores almindelige følelser reagerer på det, som sker.

Alle muskler kan finde på at reagere på dit liv, og det gælder både i positiv og negativ forstand. Efter at have arbejdet med mennesker og min egen krop igennem mange år, er det noget af det tydeligste, jeg har nogensinde har set. Jeg vil her fokusere på en enkelt muskel, om end jeg vil pointere, at jeg ikke normalt anskuer kroppen ud fra blot en enkelt muskel. Men denne er en ganske speciel af slagsen, nemlig den såkaldte Psoas muskel, på dansk den dybe hoftebøjer.

 

En muskel med følelser

Psoas major er populært sagt en muskel med mange følelser – man kalder den sågar for en skraldespand. Kort fortalt hører den til de muskler i kroppen, der beskytte os, når der er fare på færde.

Den er en vigtig muskel, som skal beskytte kroppen og organerne. Hvis vi fx falder ned fra noget, vil vi reagere med at krumme os sammen. Dette ligger gemt i vores reflektoriske (automatiske) mønster og styres på hjerneniveau, dvs. ude af dine hænder.

Denne reaktion gælder ikke kun for fysisk fare, men også for mental belastning som fx stress og bekymringer. Smerte påvirker også på en sådan måde, at psoas reagerer negativt og bliver sur og uelastisk. Kroppen opfatter smerte som stress, og psoas reagerer med det samme på stress.

Psoas er altså en del af den såkaldte fear response, som er koblet til vores såkaldte primitive reflekser via nervesystemet. Psoas er på den måde koblet til vores autonome nervesystem og er en såkaldt kæmp-eller-flygt-muskel. Psoas kaldes for en beskedsender fra nervesystemet.

 

Ømhed i hofter, bækken og ryg

Når nervesystemet er presset, og din krop er endt i en stresset og belastet tilstand, ser jeg altså meget ofte, at psoas musklen har reageret. Det kan opleves på mange måder som fx smerte eller ømhed i hofter, bækken, ryg. Du kan føle dig skæv. Du kan have svært ved at holde på vandet. Du kan føle dig oppustet og med træg fordøjelse. Du kan føle, at du har svært ved at trække vejret dybt.

Begynd i dag at registrere din krops reaktionsmønster relateret til det, som sker i dit liv. Læg mærke til, om der er et mønster i din krop, om dine muskler har følelser?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *