Kan muskler have følelser?

shutterstock_11771329

 

Det kan virke som et absurd spørgsmål, om muskler kan have følelser. Men uanset om du kan forestille dig det eller tror på det, så er det sådan.

 

Af Lotte Paarup
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – juni/juli 2015

 

Det vil sige ikke de følelser som du kender dem fra dine tanker, men musklerne reagerer på det, de bliver udsat for – ikke kun fysisk, men også mentalt. Præcis som vi med vores almindelige følelser reagerer på det, som sker.

Alle muskler kan finde på at reagere på dit liv, og det gælder både i positiv og negativ forstand. Efter at have arbejdet med mennesker og min egen krop igennem mange år, er det noget af det tydeligste, jeg har nogensinde har set. Jeg vil her fokusere på en enkelt muskel, om end jeg vil pointere, at jeg ikke normalt anskuer kroppen ud fra blot en enkelt muskel. Men denne er en ganske speciel af slagsen, nemlig den såkaldte Psoas muskel, på dansk den dybe hoftebøjer.

 

En muskel med følelser

Psoas major er populært sagt en muskel med mange følelser – man kalder den sågar for en skraldespand. Kort fortalt hører den til de muskler i kroppen, der beskytte os, når der er fare på færde.

Den er en vigtig muskel, som skal beskytte kroppen og organerne. Hvis vi fx falder ned fra noget, vil vi reagere med at krumme os sammen. Dette ligger gemt i vores reflektoriske (automatiske) mønster og styres på hjerneniveau, dvs. ude af dine hænder.

Denne reaktion gælder ikke kun for fysisk fare, men også for mental belastning som fx stress og bekymringer. Smerte påvirker også på en sådan måde, at psoas reagerer negativt og bliver sur og uelastisk. Kroppen opfatter smerte som stress, og psoas reagerer med det samme på stress.

Psoas er altså en del af den såkaldte fear response, som er koblet til vores såkaldte primitive reflekser via nervesystemet. Psoas er på den måde koblet til vores autonome nervesystem og er en såkaldt kæmp-eller-flygt-muskel. Psoas kaldes for en beskedsender fra nervesystemet.

 

Ømhed i hofter, bækken og ryg

Når nervesystemet er presset, og din krop er endt i en stresset og belastet tilstand, ser jeg altså meget ofte, at psoas musklen har reageret. Det kan opleves på mange måder som fx smerte eller ømhed i hofter, bækken, ryg. Du kan føle dig skæv. Du kan have svært ved at holde på vandet. Du kan føle dig oppustet og med træg fordøjelse. Du kan føle, at du har svært ved at trække vejret dybt.

Begynd i dag at registrere din krops reaktionsmønster relateret til det, som sker i dit liv. Læg mærke til, om der er et mønster i din krop, om dine muskler har følelser?

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Ældste
Nyeste Mest liked
Inline Feedbacks
View all comments
Joan Thomsen
7 år siden

Hejsa. Jeg genkender tydeligt, det der bliver beskrevet omkring smerter/stivhed i hofter, bækken og ryg, samt forstoppelse/oppustethed og svært ved at række vejret dybt. Jeg er 48 år og har oplevet meget sygdom, død og selvmord i familien og har svært ved, at åbne mig omkring det. Derfor fangede denne artikel min interesse, men jeg mangler et forslag til, hvad man kan gøre, for at få løsnet op i de nævnte områder? Har du nogle forslag? Tak :)
Mvh. Jt

Brita
6 år siden
Reply to  Joan Thomsen

Hej Joan. Fik du svar på mulige løsninger?

Joan Thomsen
6 år siden
Reply to  Brita

Hej Brita. Nej, jeg har desværre intet hørt. Mvh. Joan

Rita
7 år siden

Jeg vil også gerne have et svar på, hvordan opløser vi de gemte traume på. Psoas

ulla grabow josefsen
7 år siden

Interessant læsning. genkender hele beskrivelsen på min egen krop ¨, efter alvorlig sygdom- Også jeg spørger hvordan får jeg løst op? Går til fys. 2 x mdl.

Carsten Svensson
4 år siden

Min søn VAR elitemålmand i fodbold i 12 års alder. Han fik en “lyskeskade” i en kamp. Nu 19 mndr efter, og en uhyggeligt masse skolefravær og ingen fodbold, og opsparingen er brugt, og efter en forfærdeligt masse undersøgelser og behandlinger, efter kiropraktorer, naprapater, craneosacral terapeuter, fysioterapeuter, akupunktører, osteopater, MR scanninger, CT scanning, ultralydsundersøgelser, thaimassører, idrætsklinik, idrætslæger, psykologer, healere, ørelæger osv, ja da fandt vi jo selv svaret, i forbindelse med den seneste scanning. Lægen bad om scanning af “hele psoas regionen” hvad hulen er psoas? INGEN, 0 , zero, har på et eneste tidspunkt talt om Psoas eller hoftebøjere….… Læs mere

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x