Mælkesyrebakterier mod diarré

COLOURBOX1970811_26

 

En infektion med virusset rotavirus kan lægge en hel børneinstitution ned med diarré. Derfor er det vigtigt, at både forældre og personale er opmærksomme på, hvordan diarren bedst og hurtigst behandles. Førstehjælp ved diarré er ifølge 1. reservelæge på Århus Universitets Hospital Christian Lodberg Hvas, væskebehandling og erstatning af sukkker og salt. Kombinerer man med et målrettet tilskud af mælkesyrebakterien Lactobacillus rhamnosus, vil diarreen typisk stoppe efter godt tre dage.

 

De gode bakterier
Når et lille barn får diarre, så udspiller der sig en kamp mellem bakterier i barnets tarme. Våbnet for at genvinde balancen er et angreb fra milliarder af mælkesyrebakterier Sådan en almindelig kølig dag med klar solskin, leger børnene i Kirke Hyllinges husmandsbørnehave, Børnehuset Ammershøj naturligvis udendørs. Her er katte, høns og kaniner. De 65 børn i alderen 8 måneder til 6 år leger frit i den gamle gårds lokaler, udenfor ved staudebedet, i urtehaven, omkring søen og i det der må være Danmarks største sandkasse. Det er de bedste omgivelser man kan give moderne børn, og det er også her livet leves, og bakterier trives. Pernille Gylstorff har arbejdet med småbørn i over 25 år. Hun kan altid spotte, når den er gal med de yngste. Når en bliver lidt pjevset, tavs, utidig eller træt. Det er meget ofte maven, der giver problemer. For en lille krop, kan diarre og tynd mave påvirke energi, humør og livskvalitet. Ligesom det er sikkert, at hvis et barn har fået diarre, er det svært at undgå smitte til de andre børn.

 

Tarmens Karius og Baktus
Det er ligesom en moderne Karius og Baktus historie. Den lille menneskekrop lever i balance med en hel mikro indre-verden af bakterier i tarmsystemet. Der er milliarder af dem. Men så bliver immunforsvaret gennembrudt af Baktus’ slægtninge, og en diarre opstår. Væsken fra kroppen trækkes ud i tarmene, og diarréen skyller de salte- og sukkerstoffer, som holder kroppen i balance, med sig. Det er ikke nødvendigvis en sygdom, men et lille barn reagerer hurtigt på salt, sukker og væskemangel med utilpashed. Det bedste forsvar mod sådan en diarre har vist sig at være et angreb, et sandt bombardement på mellem 5 og 6 milliarder af de gode bakterier, nemlig mælkesyrebakterierne. Mælkesyrebakterier bygger på kroppens egne bakterier, og de er med til at genskabe balancen i barnets tarmsystem. Mælkesyrebakterierne stimulerer slimdannelsen og de bakteriehæmmende egenskaber og så øger de dannelsen af antistoffer.

 

Genopbygger balancen
Med sådan en stor dosis mælkesyrebakterier i en pulveropløsning vil en almindelig diarre blive forkortet. Christian Lodberg Hvas, 1. reservelæge på Århus Universitets Hospital: ”En typisk diarre af den slags, såkaldt rotavirus, varer fire til fem dage, og den kan smitte rigtig mange andre børn. Med behandling vil diarreen typisk stoppe efter godt tre dage. Det vigtigste i den situation er væskebehandling, og erstatning af sukker og salt, og efter det kan man give bakterier for at stoppe diarreen.” Billedet af kampen mellem tarmens balancer og ubalancer er naturligvis forenklet. Men sandt er det, at bakterierne lever i vores indre i harmoni, og kommer de ud af balance vil gode bakterier kunne være med til at genopbygge balancen. ”Det interessante ved mælkesyrebakterier er faktisk, at de bliver del af tarmens egen bakterieflora. Vi kalder det en kolonisering, og når de har virket, bliver de skyllet med ud af systemet. Virkningen er således kortvarig. Det betyder også, at den oftest er uskadelig overfor andre typer diarre. For det er den såkaldte rotavirus, som  kan behandles med mælkesyrebakterier. Til andre former for diarre vil bakterierne ofte blot være virkningsløse og uden bivirkninger”, siger læge Christian Lodberg Hvas.

 

Forskning og historie
Mælkesyrebakteriernes rensende effekt og støtte til tarmfunktionens balance har været kendt i lang tid. Det er gammel videnskab, og bakteriernes navn er hentet fra oldgræsk, hvor probiotika betyder ”for livet”. For godt 100 år siden blev lægen, og senere Nobelprisvinderen, Ilva Ilvich Mechnikov fra Ukraine pioner i forskningen af bakteriernes virkning på immunforsvaret. Sidste år publicerede British Medical Journal, BMJ.com en lægevidenskabelig undersøgelse. Den viste, at man med  et pulver af mælkesyrebakterien Lactobacillus rhamnosus GG, med en stærk koncentration på 6 milliarder bakterier, til små børn med akut diarré, kan afkorte forløbet med en tredjedel, og at der blev konstateret bedring allerede efter første døgn. Naturligvis blev disse børn først behandlet med væske med sukker/saltopløsning. Undersøgelsen viste også, at der er bedst effekt på rotavirus, og det er oftest den virus børn i institutionerne bliver smittet med.

 

Jordbakterier eller sukker
”Vi kan jo sjældent vide, hvorfor barnet har fået diarre. Om det kommer fra jordbakterier herfra, af for stærk mad i weekenden, af for meget sukker og saft efter et besøg hos bedsteforældrene, som følge af en sygdom eller af en anden årsag. Vi ved bare, at diarre smitter frygteligt fra barn til barn. Og at alle børn kan blive ramt på et tidspunkt. Vi ved også, at det er svært at sætte ind imod det,” fortæller Pernille Gylstorff, Børnehuset Ammershøj. ”Det er meget individuelt, men i vores bestemmelser har et barn diarre, hvis det har afføring to til tre gange i løbet af sådan en dag i institutionen, og så må forældrene holde barnet hjemme til maven er i orden igen, for det smitter jo de andre børn,” siger hun.

 

Gamle husgeråd
”Når forældrene er i vildrede og spørger os, så plejer vi at give dem gamle husgeråd, som ristet brød og revet æble. Hvis det står rigtig skidt til, så anbefaler vi salt- og sukkervand for at få væskebalance op igen. Det har jeg da også brugt et par gange til min egen søn,” siger Pernille Gylstorff. Christian Lodberg Hvas, læge, mener, at revet æble og ristet brød eller grød er udmærkede gamle husgeråd mod diarre, men hvis barnet er nogenlunde frisk og ikke viser sygdomssymptomer på sin diarre, så kan også saftevand og chips genopbygge salt og sukker balancen i en lille mave. ”Ved diarre er det vigtigste, at give sit barn nok at drikke, sammen med sukker/salt i en valgfri form. Almindelige mælkesyreprodukter har ikke nogen effekt mod diarre. Koncentrationen af mælkesyrebakterier er alt for lille. Det er glædeligt, at man efterhånden kan købe mere kraftige  mælkesyrebakterier, som Floridral på apoteket, for med det har undersøgelser vist en gavnlig effekt ved diarré hos småbørn,” siger læge Christian Lodberg Hvas.

 

På apoteket kan man købe Floridral, et pulver med en kombination af mælkesyrebakterier og salte mod væskemangel. Pulveret, der kan fås i håndkøb. Det skal blandes op i vand og smager af banan. Det bliver i dag brugt på flere danske hospitalers børneafdelinger.

 

2 thoughts on “Mælkesyrebakterier mod diarré

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *