Når motion gør ondt

 

 

Det skal gøre ondt, før det gør godt. Et gammelt ordsprog, som ikke har helt hold i virkeligheden. Træner du meget, så er smerte ikke en fremmed gæst i kroppen. Men stærke antioxidanter kan hjælpe dig til at komme ud over stepperne igen.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2019

 

 

Løbeskoene har allerede lagt flere kilometer bag sig, og fitnesscentret er blevet dit andet hjem. Men måske er kroppen begyndt at blive træt, og det er begyndt at værke i led og muskler. En smertende krop kan få motivationen til træning til at styrtdykke. Lær at forstå dine smerter.

 

 

Sådan træner du bedst, når du vil undgå smerter:

Muskler bygges op gennem træning, og jo stærkere musklerne er, des mindre er risikoen for skader og ømhed. Derfor bør du ikke holde for lange pauser i din træning, hvis du vil forebygge muskelsmerterne. Samtidig har muskler også brug for at restituere og genopbygge sig selv, da man gennem træning påfører dem små skader.

 

 

Hvad er smerter?

Smerter skyldes som oftest en inflammation i kroppen, men inflammation er en ret kompleks proces. For inflammation behøver ikke være dårlig. Den begrænser og beskytter nemlig mod yderligere skade og er en helt essentiel del af helingsprocessen. Uden et vist niveau af inflammation hæmmes vores heling. Imidlertid kan for meget inflammation skade helingen og danne smerte.

 

Inflammationen i kroppen skyldes i høj grad skadelige frie iltradikaler, der dannes under iltens omsætning i kroppen og stjæler elektroner fra cellernes kraftværker og andre væv, der oxideres (forharskes), så der opstår inflammation og tabes energi. Ved at tage tilskud af antioxidanter neutraliseres de frie radikaler. Free To Move er spækket med anti-oxidante og anti-inflammatoriske virkninger i kraft af produktets indhold af de aktive stoffer fra passionsfrugtskal-ekstrakt, gurkemeje og sort peber.

 

Free To Move indeholder også kobber og mangan, som bidrager til normal dannelse af bindevæv, samt C-vitamin, der bidrager til en normal dannelse af kollagen, som har betydning for brusken – et fleksibelt bindevæv, som findes i leddene mellem knoglerne.

 

 

Vitaminet til alt, nemlig C-vitaminet. En stærk antioxidant, som forebygger aldring og kræft. Stærkt livsforlængende. Holder bindevævet sammen. Forebygger problemer med tandkød, slimhinder, hud, og øjne. Styrker immunforsvaret kraftigt. Optimerer hjernen og nervernes funktion. Har stor betydning for hjertet og blodkredsløbet. Ja C-vitaminet kan simpelthen det hele.

 

 

Roden til alt godt

Da mange sygdomme er kendetegnet ved inflammation, kan gurkemeje være svaret. Det hæmmer nemlig prostaglandiner og neutrofile leukocytter (en vigtig del af immunforsvaret mod bakterielle angreb), som er en del af inflammationsbilledet. Gigt, astma, psoriasis, eksem, smertefuld menstruation og infektioner kendes på hævelse, rødmen, smerte, varme samt nedsat funktion. Ikke nødvendigvis alle symptomer på én gang, men det ændrer ikke på, at det er yderst generende eller hæmmende at opleve tilstanden.

 

Muskelskade og muskelømhed er som før skrevet normale og faktisk hensigtsmæssige reaktioner på træning. Inflammationen og andre ting, der foregår, mens musklen er øm, er nødvendige dele i den proces, hvor kroppen bliver stærkere. Som regel vil det være sådan, at der kun kræves nogle enkelte træningsgange med uvant belastning, før kroppen har vænnet sig til det, og det, du oplever herefter, er kun en smule ømhed (medmindre du straks følger op med en ny uvant belastning).

 

 

Gurkemeje har i mange år været kendt for sin store effekt, når smerter og stive led skyldes inflammation. Også hvis inflammationen er blevet kronisk. En af udfordringerne har dog været at få gurkemeje i en form, som kunne optages hurtigt og sikkert i kroppen. Sort pebers indhold af stoffet piperin har i flere undersøgelser vist sig at kunne forstærke optagelsen af de stoffer, som den optræder sammen med. Piperin går nemlig ind og hæmmer de stoffer, som står i vejen for, at de aktive stoffer ikke omsættes godt nok.

 

 

 

Presser du dig selv for hårdt?

Overbelastningsskader udgør hele 75 procent af alle sportsskader. Skaderne udvikler sig gradvist og opstår typisk der, hvor musklerne hæfter på knoglerne.

 

Overbelastningsskader opstår typisk i sportsgrene, der kræver stor udholdenhed som løb, svømning og styrketræning. Mange løbere plages fx af skinnebensbetændelse, der opstår på skinnebenets inderside. Smerterne opstår typisk i starten af træningen, men forsvinder efter noget tid. Du vil dog kunne mærke det ved at køre en finger op ad indersiden af skinnebenet. Irritationen af skinnebenet skyldes først og fremmest overbelastning. Tilstanden ses ved længerevarende belastning af underbenet og ved aktiviteter med mange landinger på underlaget som for eksempel ved løb.

 

Måske skal du kigge i retningen af andre motionsformer, hvis du plages af smerter, når du løber.

 

 

Slap af, og lad kroppen restituere. Restitution er absolut lige så vigtigt som selve træningssessionen. Støt kroppen med gurkemeje, som har en antiinflammatorisk effekt, så dine muskler ikke føles helt så ømme dagen efter.

 

2 thoughts on “Når motion gør ondt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *