Naturligt stof hjælper diabetikere

 

 

Vægttab, øget insulinfølsomhed og forbedret blodsukkerkontrol var nogle af de effekter, tilskud af chrom havde på en gruppe diabetikere i et nyt forsøg.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2019

 

Flere og flere får diabetes, og der er en helt tydelig sammenhæng imellem vores kost og livsstil og risikoen for at udvikle den type diabetes, der kaldes for type 2-diabetes eller ”gammelmandssukkersyge”. Hvor type 1-diabetes normalt er medfødt, kan type 2-diabetes i mange tilfælde håndteres med livsstilsændringer og kostomlægninger, og det har også vist sig, at stoffet chrom har en god indvirkning på blodsukkerreguleringen.

 

Chrom eller snydepiller

Dette har blandt andet iranske forskere fra University of Medical Sciences i Kashan påvist med en dobbelt-blind, randomiseret, placebo-kontrolleret undersøgelse af 64 diabetikere. Forsøgsdeltagerne blev tilfældigt inddelt i to grupper med lige mange personer i hver. En gruppe fik snydepiller, og den anden gruppe fik 200 mikrogram chrom i tabletform.

 

Øget insulinfølsomhed

I tolv uger skulle patienterne tage pillerne, hvorefter forskerne ved hjælp af blodprøver kunne se, hvordan det havde påvirket dem. Det viste sig, at de personer, som havde fået chrom-tabletter, havde opnået et betydeligt vægttab, deres BMI-tal var gået ned, fastende blodsukker var forbedret, og de havde signifikant øget insulinfølsomhed. Det indebærer, at kroppen reagerer hurtigere og bedre på den insulin, bugspytkirtlen producerer.

 

Beskytter mod oxidativt stress

Samtidig kunne forskerne konstatere, at de chrom-behandlede forsøgsdeltagere havde signifikant lavere blodindhold af højsensitivt C-reaktivt protein – eller CRP – samt markant lavere niveau af plasma malondialdehyd, som er en markør for oxidativt stress i kroppen. Det hænger fint sammen med, at den totale antioxidantkapacitet hos de chrombehandlede var gået i vejret.

 

Forsøg med dansk chrompræparat

Resultaterne fra denne undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet Biological Trace Element Research i juni i år, minder nærmest til forveksling om de resultater, tjekkiske forskere fra Charles University i Prag opnåede ved at give det danskproducerede præparat Bio-Chrom til en gruppe type 2-diabetikere. I dette forsøg, hvor deltagerne tog dagligt tilskud af den patenterede, organiske chromgær, opnåede de ligeledes en markant forbedring af deres blodsukker, ligesom der var en målbart mindre forekomst af oxidativt stress i kroppen. Samtidig var deres forbrug af blodsukkerregulerende medicin mindsket markant som følge af den forbedrede insulinfølsomhed.

 

One thought on “Naturligt stof hjælper diabetikere

  • Wow, amazing blog structure! How long have you ever been blogging for?
    you make blogging glance easy. The whole look of your website is excellent, as well as the content!
    You can see similar here dobry sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *