Sår – støtteterapi for diabetikere

Sår - støtteterapi for..

 

Bark-piller fremmer sårheling hos diabetikere

Heling af fodsår hos diabetes-patienter kan foregå helt op til 75% hurtigere, hvis de får tilskud af den medicinske bark-ekstrakt, pycnogenol, både som piller og som pulver direkte på såret. Nedsat blodcirkulation hos diabetikere er årsag til sårdannelse samt betydeligt dårligere sårheling, men italienske forskere er kommet på sporet af en ny behandling, som kan få heling af sår til at foregå helt op til 75% hurtigere.

Det drejer sig om den medicinske bark-ekstrakt, pycnogenol, som udvindes af barken fra fyrretræet pinus maritima, der vokser i det sydlige Frankrig.

I et forsøg, hvor 30 sårplagede diabetes-patienter blev inddelt i fire grupper, så man en markant hurtigere helingsproces hos pycnogenol-behandlede patienter. De patienter, der fik en kombination af pycnogenol i tabletform og lokal sårbehandling med plante-ekstrakten, havde efter seks ugers behandling fået redureret sårområdet med 74,4%. Til sammenligning var reduktionen af sårområdet kun 22% hos dem, der fik traditionel sårpleje.

 

Kombination bedst

De 30 patienter blev inddelt i fire grupper. En gruppe fik pycnogenol i tabletform (150 mg) og fik desuden pycnogenol-pulver placeret direkte på såret. Den anden gruppe fik 150 mg pycnogenol i tabletform. Den tredie gruppe fik lokal sårbehandling med pycnogenol-pulver. Endelig fik den sidste gruppe normal sårpleje, som bestod af vask i varmt vand samt anvendelse af lokal desinfektion.

Mest markant var effekten i den gruppe, der fik kombinationen af tabletter og pycnogenol-pulver på såret. Hos dem, der kun tog pycnogenol-tabletter, var sårområdet efter seks uger reduceret med 41,3%. I gruppen, der udelukkende fik pycnogenol-pulver på såret, var reduktionen 33%, og det dårligste resultat var altså hos dem, der slet ikke blev behandlet med ekstrakten.

 

Flere virkningsmekanismer

Forskerne studerede ikke nærmere, hvilke virkningsmekanismer, der gjorde sig gældende, men det menes at være en kombination af forskellige faktorer. Dels har ekstrakten en forbedrende indvirkning på glucose-stofskiftet, og derudover virker stofferne i pycnogenol kredsløbsfremmende og anti-inflammatoriske.

Alle patienter, som fik behandling med pycnogenol, enten i tabletform, som pulver, eller begge dele i kombination, havde betydeligt mere ilt i huden og betydeligt mindre kultveilte, påpegede forskerne og sagde endvidere, at den forbedrede cirkulation mindsker risikoen for at udvikle sår.

Kilde: www.nutraingredients.com, september 2006 Læs om Pycnogenols virkning sammen med Q10 til hjerte og kredsløb.

 

Du kan finde meget mere forskning på Q10 og pycnogenol i søgefunktionen på forsiden af sund-forskning

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *