Spørg Eksperterne, Anja Ballegaard

Biopat/Naturopath i biologisk medicin

Her møder du et lille udvalg af  Anja Ballegaards bidrag til Spørg Eksperterne.

Anja Ballegaard er Biopat og Naturopath ibm med klinik i Bryrup.

Hendes store passion er en naturlig livsstil, som er opnåelig for alle.

Hun rådgiver om at blive sund indefra og ud med kost, urter og vitaminer, og hjælper på vejen til det gode liv i balance. Læs mere på www.anjaballegaard.dk  eller følg på Instagram @anjaballegaard

 

Oktober 2023

Hjælp ved bihulebetændelse

Pebermynte er en fantastisk plante med stor anvendelse. Den mentolagtige smag og duft kan bringe glæde på din salat og i din tekop. Du kan også bruge den til at lindre kvalme og mavekneb. Men planten er ligeledes genial til at skabe plads og passage i tilstoppede luftveje. Har du bihulebetændelse, kan du tilføje et par pebermyntedråber i et fad med kogende vand og indsnuse dampene. Eller helt enkelt bare snuse direkte til den rivende, friske duft direkte fra flasken.

 

August 2023

At komme i gang efter ferien

Uanset om sommeren har været sund og god med de rette madvaner, er det nu, det er vigtigt at tage fat og få en god planlægning af sunde kostvaner, da det kræver en del næring at få overskud til både arbejde, parforhold, fritidsaktiviteter, venner, måske aftenskole eller måske efteruddannelse.

Derfor er det stadig vigtigt med mange grøntsager, lidt frugter og bær. Plus fisk, fjerkræ, lyst kød, æg, bælgplanter, mandler, nødder, frø og kerner, fx græskarkerner, hampefrø og lignende – samt de gode olier, bl.a. olivenolie og avocado – og et godt fuldkornsbrød eller brød bagt af kerner og frø.

Det kan være gavnligt at supplere med et stærkt og bredt multivitamin- og mineralprodukt, et godt calcium- og magnesiumprodukt, gerne med ekstra D3- og K2-vitamin, hvis du skal styrke knogler, samt et godt omega-3-olie-produkt.

Hvis der er brug for ekstra energi, vil adaptogene urter give hjælp til en bedre tilpasningsevne i forhold til stress, styrke nervesystemet, immunsystemet og hormonsystemet. Det kunne være OmniVital, som indeholder rosenrod, russisk rod, schisandra og astragalus (tag 1-2 stk. dagligt) – eller Super B-Complex fra Natur Drogeriet, som består af hele B-vitamin-komplekset med de samme urter i.

Til børnene kunne man evt. anbefale et godt børnevitamin, fx Spektro Kids, og gode fedtsyrer, Equazen, evt. Keen Mind til de lidt større børn. Keen Mind er urtekapsler til at styrke indlæring og hukommelse.

Så burde alle i familien være godt hjulpet til efteråret.

 

Super-B-complex er fra Natur Drogeriet

OmniVital er fra Biosym

  

Min mand er plaget af myggestik. Selvom vi jo sover sammen, er det næsten kun ham som bliver stukket.

Kan han gøre noget? Hilsen Naja

 

Myg tiltrækkes af lys, varme og kropslugt. Og ja, de foretrækker åbenbart nogle mennesker frem for andre. Din mand kan forsøge med tidselolie på kapsler og et B-vitamin-kompleks. Det kan tilsyneladende give en kropsduft, som myggene ikke bryder sig om. Alternativt eller som supplement kan han bruge Biron fra Allergica, som er et homøopatisk naturlægemiddel. Det kommer i dråbeform. Det er også gavnligt mod den kraftige reaktion på stikkene.

Lav jeres egen naturlige myggespray af æteriske olier: 100 ml mandelolie, 20 dråber citronelle, 20 dråber lavendel, 10 dråber tea tree oil, 20 dråber eukalyptusolie. Hældes på flaske med pumpe og bruges ved behov.

Er det svært at lade være med at kløe i myggestikket, kan man få forskellige kløestillende midler i helsekostforretningen, bl.a. Stick A – afterstick. Man kan også forsøge at duppe stikket med enten citronsaft, agurk, løg eller spyt.

Håber det hjælper.

Kærlig hilsen Anja

April 2023

Problemer med maven? Tænk på hele fordøjelsen

Rigtig mange har problemer med maven. Kvalme, tynd mave, hård mave, ondt i maven, luft i maven og så videre. Ofte har man tilbøjelighed til at rette sit fokus til maven – altså den fysiske placering af maven. Men faktisk er fordøjelsen meget, meget lang. Afhængigt af din fordøjelsesfunktion og hvad du spiser, så går der 24-72 timer, før maden er kommet hele vejen igennem og er i transit.
Hvad man nemt kan glemme i dagligdagen, er, at fordøjelsen starter i munden eller rent faktisk allerede ved synet, duften og tanken om mad. Det ved du, hvis du har prøvet at gå forbi din nabo, som er ved at stege frikadeller. Straks løber dit mundvand – og dette mundvand er rent faktisk en vigtig del af dine fordøjelsessafter. For i munden starter den første nedbrydning af maden, og derfor er det så uhyre vigtigt, hvad vi har lært som børn: at tygge maden ordentligt. Gør vi dette, giver vi den følgende del af fordøjelsen de bedste betingelser for at kunne gøre dens del af jobbet, herunder at optage næring fra maden. For tarmene har jo ikke tænder. Andre naturlige ting, du kan gøre for at hjælpe din fordøjelse, er at spise en fiberrig kost, udelukke fødevarer, som generer dig, få daglig bevægelse, som styrker tarmenes peristaltik og så selvfølgelig masser af vand.

Februar 2023

Jeg har tænkt på, om jeg burde rense mit drikkevand. Jeg bor alene og har derfor brug for en simpel løsning.

Hilsen Karen

Hej Karen. Kvaliteten af drikkevandet popper ind i mellem op i medierne. Det kan give god anledning til at tænke over, hvordan kvaliteten af eget vand er. Er man optaget af at spise økologisk, er jeg sikker på, at det giver mening også at rense sit vand. For hvad nytter et spidskål uden pesticider, hvis man drikker tilsvarende skidtrester i kaffen og drikkedunken. Når alt kommer til alt, består kroppen af 70 pct. vand, så det kan ikke være helt uden betydning, hvordan kvaliteten er. Der findes flere forskellige måder at rense vand på, og der er stor debat om, hvilken der er bedst. Jeg vil anbefale dig at læse om de forskellige metoder (destillering, osmose filtrering og kulfiltrering) for derefter at vælge den løsning, som du synes virker logisk og overskuelig – både i økonomi og håndtering. Jeg er overbevist om, at alt har sin ret og er bedre end intet, derfor skal man gøre det, som man magter. En ting, du nemt kan gøre, er at købe en aktiv kulstang eller kulfiltreringskande i helsekosten. Det er tvivlsomt, at den kan klare alt – men jeg er overbevist om, at lidt har stor betydning i denne sammenhæng.

Kærligst Anja

December 2022

Jeg hader at sluge piller

Hej Anja, mit problem er, at jeg rigtig gerne vil leve sundt og passe godt på mig selv. Men jeg hader at spise piller. Hvad kan jeg gøre for mig selv, hvis jeg gerne vil undgå at sluge vitaminpiller?

Hilsen Mira

Kære Mira

Du er ikke alene, og heldigvis findes der mange gode muligheder for at skræddersy en løsning, der passer til lige præcis dig. I bund og grund handler sundhed om mere end kost og vitaminer. Men hvis vi kigger isoleret på det, så handler det om at spise varieret – og det gør altså ikke noget at gå lidt nørdet til værks. Brug en klassisk tallerkenfordeling eller sundhedsstyrelsen retningslinjer, så du sikrer dig, at du får bygget dine måltider korrekt op. For hvor lækker end en portion kødsovs med kridhvid pasta kan være en kold vinterdag, så er det ikke det, som giver din fordøjelse fibre og din hjerne omegaer. Så nummer ét er absolut at forholde dig kritisk til, hvad du putter i munden. Sørger du for, at det, du spiser, nærer dig, så behøver du ikke at lave forskellige krumspring for at kompensere for næringsfattig mad. Så forhold dig til det, du spiser, vil være mit allerførste råd.

En anden ting, som kan være rigtig smart for dig, er at kigge til smoothies. Smoothie synes jeg, er supersmart, for man kan faktisk få ret mange grøntsager indenbords, uden at man kan smage eksempelvis broccoli og grønkål. Bliver smoothien sammensat på den rigtige måde, ja, så kan selv en knaldgrøn spinatsmoothie smage lidt som en dessert. Og så er det muligt at få en masse ekstra ingredienser ned i, det kan eksempelvis være frø og kerner. Men du kan også booste din smoothie med forskellige kosttilskudspulvere som kollagen, proteinpulver og superfruit-pulvere. De er alle nemme at camouflere ned i en drikke-smoothie. Der findes et hav af smoothie-opskrifter på nettet, men du kan også følge en gruppe som Smoothie365 på Facebook, der er en smoothie-gruppe for alle, der gerne vil have hjælp og sparring til en daglig smoothie.

Næst efter kosten så findes der i dag en masse gode alternativer til at sluge vitaminpille. Fx Zipie, som er et nyt dansk vitaminprodukt. Det består af små vingummiagtige tyggevitaminer, som er lavet på en base af kostfibre. Du kan også købe vitaminsprays fra Nordic Health, flydende vitaminer fra Mivi Total, pulverform fra Plantforce og brusetabletter fra Puori og Livol. Du kan også tage en daglig sjus med mælkebøttesaft fra Herrens Mark med gavnlig bakteriekultur. Det er ikke vitaminer, men når maven har det godt, så har kroppen det også godt. Som du kan se, findes der mange alternativer til piller. I helsekosten kan du se de fleste og få hjælp af det uddannede personale til at finde en variant, som passer dig.

Kærlig hilsen Anja

Oktober 2022

Hej Anja

Jeg har det værste temperament op mod mine menstruationer. Det føles næsten umuligt at styre min vrede. Ud over det synes jeg ikke at have gener med min cyklus. Hvad kan hjælpe?

Hilsen Anna

Hej Anna

Er du glad og omgængelig til hverdag, og forvandles du til en grøn, rasende øgle op til din menstruation – så er der formentlig kuk i hormonsystemet. PMS – Præmenstruelt syndrom – kalder man det også, er de udsving, der er omkring menstruationen. Det er forskelligt, hvordan man reagerer, og der findes da også forskellige typer af PMS, alt efter hvilke symptomer man oplever. De forskellige typer af PMS skal tilgås og behandles forskelligt, derfor er det en god ide at få hjælp fra en biopat/naturopath ibm. Dine symptomer lyder dog til at være ret ”klassiske”, hvis man kan sige det sådan. Irritation og temperament er i hvert fald de gener, langt de fleste oplever.
Du vil få glæde af at kigge på din kost, alt starter med den mad, vi spiser. Prioriter at få masser af grønt hver dag. Gerne op mod 800 gram om dagen. Brug nødder, kerner og gode planteolier, som dit hormonsystem vil elske. Prøv at holde igen med stimulerende fødevarer som kaffe og alkohol.

Føler du dig stresset, vil jeg helt klart anbefale dig at få styr på det. De kvindelige kønshormoner og stresshormoner dannes ud fra samme byggemateriale. Og er du meget stresset, vil kroppen først og fremmest danne stresshormoner, og dit kvindelige hormonsystem vil blive sat i anden række. Derfor kan alene stress være en udløser til hormonelle ubalancer. Men husk på, at der findes mange former for stress. Mange vil helt naturligt tænke på for meget arbejde, når man nævner stress. Men kaffe stresser måske også din krop. Eller en overbo, der larmer til langt ud på aftenen. Eller utilstrækkelig kost. Også derfor foreslår jeg dig at kigge godt efter din kost og sørge for at nære dig selv godt.

Af kosttilskud kan jeg anbefale dig at tage en multivitamin, da der er flere vitaminer og mineraler, du vil have glæde af. Du kan med fordel kombinere den med en multi-B-vitamin, calcium-magnesium samt fiske- og planteolier som kæmpenatlysolie. Tag det i kombination med kvindeurten Vitex agnus castus. Den fås både som kapsler fra Solaray og dråber fra Natur Drogeriet.

Du kan også forsøge dig med Bidro, der indeholder gelé royal, også kaldet bidronningeføde. Det fungerer godt ved hormonelle ubalancer. Bidro har et specielt udviklet produkt til at omfavne de forandringer, der opleves omkring menstruationen. Det hedder ”Bidro PMS”, som ud over gelé royal indeholder B6 og Vitex agnus castus.

Når det kommer til hormonsystemet, skal man være lidt tålmodig. Det kan godt tage et par cyklusser, inden man begynder at føle sig som sig selv igen.

Kærlig hilsen Anja

August 2022

Hej Anja

En mand i min familie har helbredsudfordringer omkring kredsløbet og har fået diverse medicin, bl.a. kolesterolmedicin og blodfortyndende. Jeg kunne tænke mig at inspirere ham til at ændre sin kost, i håb om at han kunne hjælpe kroppen godt på vej. Måske der også er kosttilskud, han kunne tage?

Hilsen Bente

Kære Bente

Først og fremmest er det uhyre vigtigt, at dit familiemedlem følger lægens anbefalinger og behandling. Man må aldrig selv behandle lidelser omkring hjerte og kredsløb eller forvalte medicin eller kosttilskud uden en snak med lægen.
Men du kan selvfølgelig sagtens inspirere ham til en sundere livsstil. Ryger han, er et rygestop det allerførste sted at sætte ind. Grundig viden om 2.000 giftstoffers påvirkning af blodkarrene kan virke motiverende.

Dernæst skal han have nedbragt inflammation i kroppen. Du tænker måske ikke umiddelbart, at han har det i kroppen, men hjerte-kar-lidelser kan skyldes inflammation i blodkarrene. Det gør, at kolesterol kan samle sig ved karvæggene og skabe problemer. Egentlig er inflammation en naturlig helingsproces, men når den bliver kronisk pga. vores kost og livsstil, bliver den usund for os.

Inflammation opstår af den livsstil, vi har. Nu har jeg nævnt rygning, men også alkohol og et liv i overhalingsbanen har en negativ indflydelse på inflammation i kroppen. Og selvfølgelig også kosten. En kost uden forarbejdede fødevarer er vigtig. Fødevareindustrien har gjort vores liv så enkelt, for at vi kan passe vores arbejde og hurtigt få rugbrød og aftensmad på bordet. Men sammen med denne industrifremstillede mad følger en høj koncentration af omega-6-fedt fra solsikke, soja m.m. Dertil lader vi kødet spille hovedrollen i vores kost, hvilket også er med til at påvirke sundheden. Ideelt havde vi en fordeling på 1:3 til omega-3 (fra fisk og hørfrø) og omega-6, men i de vestlige lande ligger balance mere sandsynligt på 1:10 eller mere. Det kan skabe inflammation i kroppen. Da vi får rigtig meget animalsk fedt fra kød og mange omega-6-fedtsyrer fra forarbejdet mad, vil det være det oplagte sted at starte med at skære fra. Så han skal i gang med at lave mad fra bunden, og her skal han foretrække grøntsager, grøntsager, grøntsager, frugt, fuldkorn, fibre og så lidt flere grøntsager. En god vegetarisk kogebog kunne være en god gave til ham i denne overgangstid. Men han behøver ikke at blive vegetar, hvis han ikke har lyst, fisk og kylling er meget bedre end svine- og oksekød, når man skal spise antiinflammatorisk og letfordøjelige fødevarer.

Og så skal han ud at motionere. Mindst 30 minutter hver dag – og gerne mere. Har han fysik til det, bør der også lægges styrketræning ind et par gange om ugen.

Som supplement til den sunde kost kan han drikke to liter vand dagligt, spise multivitaminer, fiskeolie og Q10. Hvad angår kosttilskud: Det er meget vigtigt, at han spørger lægen, inden han tager kosttilskud, da nogle kan interagere med medicin. Det kan betyde, at medicinen ikke virker efter hensigten.

Bedste hilsner Anja

Juni 2022

Hej Anja

Vi skal ud at rejse til sommer, men jeg er så nervøs for at få feriemave. Det er et par år siden, vi har rejst, men det er stensikkert, at førhen, når vi rejste, lå jeg altid med dårlig mave. Kan jeg forebygge det?

Hilsen Karen

Kære Karen

Ferie sydpå er for mange forbundet med maveproblemer. På eksotiske rejser møder vi nemlig ofte bakterier, som vores krop ikke kender. Når vi får feriemave, er det, fordi maven reagerer med at skylle ALT ud af systemet. Det er ret smart i virkeligheden. Men hvad kan man bruge en klog krop til, når man er fængslet til toilettet og hellere vil af sted på stranden?

Du kan hjælpe din mave med mælkesyrebakterier. Start med at opbygge din tarmflora mindst 14 dage før ferien. Gerne før. Jo flere gode og stærke venner du har i tarmene, jo nemmere har du ved at stå imod udefrakommende bakterier. Du kan for eksempel vælge Biokult eller snakke med din helsevejleder i helsekosten om, hvilket produkt der vil passe godt til dig.

Under rejsen vil jeg anbefale dig at tage kosttilskuddet Lactiplus travel. Det er en sammensætning af tre forskellige bakteriestammer – men også mælkesyregæren Saccharomyces boulardii. Den kan være en god støtte, når man gerne vil holde sig modstandsdygtig.
Og selvom det lyder banalt, så kunne du nyde ”en lille én” hver dag under ferien. Der er mange, som hævder, at de med en lille morgenbitter har kunnet undgå feriemave hele deres liv. Fernet Branca for eksempel indeholder mange mavevenlige urter, som er gunstige for fordøjelsen. Så det er jo ikke usandsynligt. Medbring eventuelt din egen, men de fleste lande har også deres egen urtebitter.

Pas rigtig godt på drikkevandet, isterninger, friske grøntsager og mad købt på gaden. I de eksotiske lande kan det ligefrem være anbefalet ikke at spise kødet, da håndtering og opbevaring kan være tvivlsom.

Når uheldet er ude, kan du drikke masser af vand, så du ikke bliver dehydreret. Spise bananer, havregryn og drikke frisk kokossaft, da det tilfører salte til at balancere maven. Spis simple ting som ristet toast og salte ting som chips, da det styrker din salt- og væskebalance. En anden mulighed er også at drikke et glas vand med en teskefuld salt og et par teskefulde sukker. Tag også gerne et tilskud af C-vitamin, men prøv, om du kan undgå lægemidler, der stopper problemet. De stopper den naturlige udrensningsproces og holder de skadelige bakterier indenbords.

Rigtig god ferie

Hilsen Anja

April  2022

Hej Anja

Jeg blev under Covid-19 testet tre gange om ugen i forbindelse med mit arbejde.

Det har skabt stor tryghed for mig at vide, at jeg ikke har båret smitte videre til andre. Men jeg føler, at min næse er mere sart end tidligere. Kan det have en sammenhæng?

Hilsen Pernille

Kære Pernille

Slimhinderne i næsen er tynde og sarte. Og når man laver en systematisk, mekanisk påvirkning, er det ikke usandsynligt, at slimhinderne kan blive irriteret. Det kender du måske også fra perioder, hvor du er forkølet. Så kan slimhinderne føles hævede og sviende, fordi man pudser næse hele tiden.

Nummer ét, når man er udsat for en belastning, er altid at fjerne den. Det er uanset, om det handler om mobning på arbejdet, skimmel i huset eller for meget kaffe. Men lige i dette tilfælde er det ikke så nemt, da restriktioner, krav eller anbefalinger på dit arbejde og din egen tryghed vil afgøre, i hvor stort et omfang du skal testes. Derfor må du være nødsaget til at gå direkte til nummer to, nemlig at give dine slimhinder de bedste byggesten.

Jeg vil sige, at din indsats kommer an på dit udgangspunkt, altså hvor modstandsdygtige dine slimhinder generelt er. Kvinder i eller efter overgangsalderen har eksempelvis mere sarte slimhinder, end en kvinde på 25 normalt vil have.

Slimhinderne elsker A-vitamin, så det kan være en ide for dig at tage et kosttilskud i en periode. Prøv for eksempel Total A fra Biorto, som ud over A-vitamin indeholder zink, E-vitamin og C-vitamin, som tilsammen er et godt fællesskab for slimhinderne.

Også omega-7 fra havtorn har vist sig at have en gavnlig effekt på slimhindernes modstandskraft. Det kan du købe fra forskellige producenter, men du kan også få A-vitamin og membrasin i én og samme kapsel, nemlig Membrasin.

Du finder A-vitamin i fødevarer som lever, æg, spinat og grønkål. Hvis du har tid i din hverdag, kunne du lave en daglig smoothie med havtorn og gulerod. Det er en dejlig egenomsorgsrutine, som ud over de specifikke vitaminer og olier også kan give dig gode fibre til din mave.

Håber mine tips og sommerens kommen kan lindre dine gener.

Hilsen Anja

Februar 2022

Forbered huden til solen nu

Hej Anja

Jeg fik sidste år soleksem, som var meget generende. Det er ikke noget, jeg har oplevet før. Jeg er blevet rådet til at tage betacaroten, er der andet som er nyttigt for mig?

Hilsen Diana

Kære Diana

Solen er kilden til liv på Jorden, men vi ved også, at den kan give skader på huden, hvis vi ikke passer på. Når vi reagerer kraftigt på solen, kan det være, fordi vi går for hurtigt frem eller får for meget. Det kan også skyldes, at der er en ubalance i kroppen, som gør, at der er utilstrækkeligt med næringsstoffer til at beskytte os mod solen eller til at omsætte solstrålerne. Og selvom sommeren stadig føles lysår væk, så er det allerede nu en god ide at forberede huden. Vi har nemlig et naturligt solfilter i huden, som med fordel kan styrkes gennem kost og kosttilskud.

A-vitamin har betydning for normal fungerende hud. Derfor har mange glæde af at tage et tilskud af dette vitamin for at forberede huden på sommersolen. Men siden A-vitamin er et såkaldt fedtopløseligt vitamin, skal vi ikke have uanede mængder.

Betacaroten derimod fungerer som et pro-A-vitamin, hvor kroppen selv omdanner den mængde A-vitamin, der er behov for. På den måde sikrer du dig, at du får tilpas med A-vitamin. Betacaroten finder du blandt andet i kosttilskuddet Sunprep fra Natur-Drogeriet. Kosttilskuddet indeholder desuden granatæbleekstrakt, som er en kraftig antioxidant, der beskytter vores celler, herunder også hudcellerne mod oxidativ stress.

Du kan også få betacaroten igennem kosten, særligt i de orange, gule og røde frugter.

Prøv at spise dem i salat, eller tilføj eksempelvis gulerødder til dine juicer og smoothies for at styrke dit indre solfilter.

Når sommeren kommer, er det vigtigt, at du langsomt vænner din hud til solen. Det gør, at du stille og roligt danner pigmentet melanin, som gør huden brun. Ud over at du bliver flot brun, så fungerer melanin også som din egen naturlige uv-beskyttelse, der beskytter dig mod solen. Derfor oplever mange også, at huden er mindre sårbar, når den er sommerbrun, end hvis den er vinterhvid.

Sørg også for at tage et tilskud af calcium og en planteolie, eksempelvis kæmpenatlysolie, som kroppen bruger, når solens stråler skal omdannes til D-vitamin.

Jeg vil også anbefale dig at kigge på det homøopatiske lægemiddel Helioron. Det kan være hjælpsomt, hvis huden reagerer kraftigt på solen. De homøopatiske dråber giver små signaler til kroppen og er derfor meget milde. Det er ovenikøbet supernemt at tage dråberne, da du blot skal dryppe 10 dråber i en smule vand tre gange dagligt, minimum 30 minutter væk fra et måltid.

Kærlig hilsen Anja

December 2021

Hej Anja

Jeg sover så dårligt og har gjort det i flere år. Jeg falder ofte godt i søvn, men vågner så efter et par timer, og så er den gal. Kan du hjælpe?

Hilsen Sofie

Kære Sofie

Søvnproblemer er en af de problemstillinger, jeg hører mest om. Det starter ofte med en stresset periode, ændring i hormonerne eller en mand, der snorker. Og så pludselig har det stået på så længe, at søvnmanglen bliver nærmest kronisk. Det giver store problemer, for søvn er nok et af de mest undervurderede redskaber til at optimere din sundhed. Din krop udretter mirakler, mens du sover, og derfor bør alle prioritere søvnen højt. Vi bør minimum få syv timers sammenhængende søvn hver nat, og børn har et endnu større behov. De små har faktisk brug for helt op til 12 timer.

For mange kvinder starter den negative cyklus i overgangsalderen, hvor man kan være uheldig at blive vækket af en gennemblødt dyne om natten. Overgangsalderen og alderen i det hele taget kan også tage andre gener med sig som urolige ben og muskelspændinger.

Jeg oplever her ofte, at søvnen faktisk bliver en besættelse for personen, og tankerne og frustrationen kommer til at fylde helt ualmindeligt meget. Frustrationen over en afbrudt søvn vokser og det, at man bliver mere og mere træt. Tankerne snurrer omkring nattens strabadser, og pludselig optager det meget af den vågne tankegang.

Min erfaring er, at når man er nået hertil, så har man prøvet nærmest alt, hvad der står på helsekostbutikkens hylde af søvndyssende urter, men jeg vil alligevel nævne nogle gode produkter, som du kan undersøge. Det er nemlig ikke det samme, som hjælper enhver, derfor bliver man nødt til at prøve sig frem: InRest fra Bidro, Melissa Dream fra New Nordic, Zovesan fra A.Vogel.

Mange har også glæde af Trypton’at fra Natur-Drogeriet, som indeholder den essentielle aminosyre, der er forløber for melatonin, som vi danner om natten og derfor vigtig for at understøtte vores naturlige døgnrytme. Magnesium inden sengetid kan også være med til at give ro til musklerne. Evt. som magnesium-lotion direkte på lægmusklerne, hvis det er dem, der larmer om natten.

Når alt dette er sagt og prøvet, oplever jeg som sagt ofte, at det er tankerne og besættelsen af søvnen, som har udviklet sig til at være roden i søvnproblemerne. Mine klienter fortæller mig om alt det gode, de gør for at optimere søvnen, men intet hjælper dem. Her kan det være en gave med urter, som kan hjælpe med at give ro til nervesystemet og ”slukke” lidt for tankerne. Der er nogle gode muligheder i NervoTip Padma fra Medicwiotech, Saframyl fra Ocetean Pharma eller Neurexan fra Heel, sidstnævnte er et homøopatisk produkt.

Sidst men ikke mindst vil jeg sige, at fylder bekymringer meget i dit liv, kan det være en god ide at tale med en terapeut. Kun du ved, hvad der bekymrer dig og fylder, så kun du kan mærke efter, hvilke af ovenstående løsninger der kunne passe til dig.

Kærlig hilsen Anja

Oktober 2021

Stå imod – sådan kommer du frisk igennem vinterhalvåret

Hej Anja,

Har du gode råd til, hvordan man kan undgå virus, så jeg ikke bliver syg her til vinter?

Hilsen Sandra

Hej Sandra

Vi omgiver os hele tiden med virus, så det kan være svært helt at undgå. Men du kan forebygge og selvfølgelig være godt forberedt, hvis virus skulle få fat på dig. Gør du den rette indsats, så kan du være heldig at tage sygdom i opløbet eller afkorte forløbet.

Du forebygger ved at spise en grøn og varieret kost. Jeg anbefaler, at du mindst to gange om dagen fylder halvdelen af tallerkenen med grøntsager i regnbuens farver.

Du kan supplere din gode kost med en multivitamin og fiskeolie. Det kunne fx være fra Nani eller Pharma Nord. Fra oktober måned må du tilmed gerne tage et ekstra tilskud af D-vitamin. Det har betydning for immunsystemet. Vi får ellers D-vitamin fra solen, men da de færreste får tilstrækkeligt med ”sol på lager” i sommermånederne, anbefaler Sundhedsstyrelsen et ekstra tilskud fra oktober til maj. Du kan også supplere med hyldebærsaft, kosttilskuddet Strath eller naturlægemidlet Echinaforce.

Sørg for at lufte ud i hjemmet, og hold god håndhygiejne. Kontaktpunkter som dørhåndtag, dankortautomater, gelændere og håndtryk er de steder, hvor vi kan få virus med os.

Til sidst er det vigtigt at prioritere din søvn. De fleste har brug for syv til otte timers kvalitetssøvn hver nat.

Fortvivl ikke, hvis virus alligevel får fat i dig. Uanset hvor sundt du lever, og hvor fit for fight du føler dig, så kan virus finde vej ind i kroppen. Det afgørende for det videre forløb er, hvor hurtigt du kommer i gang med at afværge situationen. Gå i gang, straks du mærker de første symptomer, også derfor er det en god ide altid at have dine yndlingskosttilskud hjemme. Populære produkter er førnævnte: naturlægemidlet Echinaforce, kosttilskuddet Bio-Strath, men også de homøopatiske dråber Argentit comp samt ekstra C-vitamin. Hold dig desuden helt fra sukker, sørg for masser af rent vand, og sov så meget som muligt. Søvn er utrolig vigtigt, for at kroppen kan restituere. Med denne indsats kan du muligvis forkorte forløbet eller undvige en følgeinfektion, som af og til kan komme i kølevandet af en almindelig virus.

Husk i øvrigt, at det kan tage flere uger at komme oven på efter en virus. Kroppen har lige bekæmpet en virus, så mange vil føle sig enormt trætte, og kroppen har brug for lidt tid til at komme op nær de 100 pct. igen. Hvis du synes, du har et unormalt langt restitutionsforløb, kan du kontakte lægen eller en behandler for at kigge på, om noget andet skulle spænde ben for dig.

Kærlig hilsen Anja

August 2021

Svamp i munden

Hej Anja

Hvorfor opstår svamp i munden, og hvad kan jeg gøre?

Hilsen Birgitte

Hej Birgitte

Når vi får problemer med svamp, skyldes det en ubalance og ændring i vores mikroflora.

Nogle typer medicin kan give problemer med svamp, så vær først og fremmest opmærksom på, om svampen er en belastning, der pådrages som følge af dette.

Svamp i munden kan være et lokalt problem, ligesom man kan have svamp på tæerne eller på huden. Men det kan også skyldes en generel belastning af mikrofloraen i hele kroppen. Er det tilfældet, er det en god ide, at man ikke kun behandler lokalt, men også globalt. Altså i hele kroppen. Du kan få hjælp til at klarlægge omfanget af din problemstilling hos en biopat & naturopath ibm eller anden holistisk behandler.

Når vi snakker om svamp, er det vigtigt at nævne, at vi alle lever sammen med forskellige bakterier og svampe. Når der er ligevægt eller symbiose, som man også kalder det, så oplever man et normalt velbefindende. Skulle svampene komme i overvækst, så er det, at man kan opleve forskellige gener. Typiske tegn er eksempelvis belægninger på hud eller slimhinder, hovedpine, træthed, oppustet mave og en ualmindelig stor sukkertrang.

Mikrofloraen kan komme i ubalance på grund af kost, livsstil eller medicin. Jeg tror, de fleste har kendskab til, at eksempelvis antibiotika kan give bøvl med maven. Derfor råder man altid til at tage et kosttilskud med mælkesyrebakterier efter antibiotika.

Uanset dit udgangspunkt vil jeg anbefale dig at pleje din bakterieflora med gode mælkesyrebakterier. Når vi tilfører gode bakterier, giver vi svampene mindre plads at boltre sig på. Brug et kosttilskud med mælkesyrebakterier i kapsler, som pulver, eller du kan vælge en probiotisk drik som kombucha eller Vita Biosa. Du kan også lave din egen skønne surkål med levende bakterier og spise masser af hvidløg.

Lokalt kan du prøve at skylle munden med Spilantes fra A. Vogel eller Valleforce fra A. Vogel i en blanding: En del Valleforce og fire dele vand. Hvis du har svamp på et lille afgrænset område, kan du også prøve at duppe med fortyndet tea tree oil.

Overvej at tage en multivitaminpille, så du dækkes ind med vitaminer og mineraler, og prøv også en kur med Membrasin, som er et kosttilskud, der indeholder havtorn og A-vitamin. A-vitamin bidrager til vedligeholdelse af normale slimhinder og kan derfor hjælpe slimhinderne i munden til at være mere modstandsdygtige.

Kan du lide te, kan du lave en blanding af morgenfrue, oregano, timian og lakridsrod. Det er en utrolig velsmagende te, som har ry for at hæmme svampevæksten.

De bedste hilsner fra

Anja

Juni 2021

Naturlig fertilitet

Kære Anja

Jeg kunne godt tænke mig at høre, om der er måder, jeg kan booste min fertilitet på – på en naturlig måde.

Hilsen Christina

Kære Christina

Helt overordnet er det vigtigt at have en forståelse for kvindens cyklus, som er et abstrakt hormonelt mesterværk hver eneste måned. Det tror jeg, de fleste kvinder kan skrive under på, især hvis der i en periode er koks i hormonerne.

Under normale omstændigheder varer kvindens cyklus cirka 28 dage. I starten af cyklus opbygges livmoderslimhinden og gøres klar til at modtage et befrugtet æg. Ca. 14 dage før menstruationen indtræffer, er der ægløsning. Befrugtes ægget, udebliver menstruationen som bekendt. Det er kun ganske kort tid, at ægget kan befrugtes. Så man kan godt sige, at der er et åbent vindue, eller måske nærmere et vindue på klem, for graviditet under hver cyklus.

Derfor kan man råde meget om kost, vitaminer og urter, men hvis man vælger det forkerte tidspunkt, er der lave odds.

Der er nogen, der hævder, at man kan spise sig gravid. Jeg tror faktisk ikke, det er helt tosset, for kosten er altafgørende for sundheden. Det er jo netop herigennem, at vi skal have de næringsstoffer, som understøtter kroppens funktioner, herunder hormonsystemet.

Sørg for tre gode hovedmåltider med masser af grøntsager, langsomme og grove kulhydrater, velvalgte proteinkilder samt sunde fedstoffer fra fisk og planter. Vælg så vidt muligt økologiske fødevarer for at undgå unødvendige sprøjtemidler og tilsætningsstoffer.

Kig også efter, om du har nogle mindre gode vaner. Rygning, alkohol, kaffe og junkfood bidrager ikke positivt til sundheden og dermed heller ikke til fertiliteten. Desuden skal du være opmærksom på, at hormonforstyrrende stoffer som plastblødgører og hormonel prævention kan skabe koks i hormonerne.

Kost og vaner er ting i vores omgivelser, som vi selv kan styre. Men én ting, som er mere vanskeligt at styre, er stress og skuffelse. Dét at få børn er en naturlig forventning til parforholdet og noget, de fleste ser frem til. Derfor oplever mange par allerede efter få måneders forsøg, at de bliver nervøse for, om graviditeten overhovedet kan lykkes. Da stress også styres af hormoner, kan det have indflydelse på den øvrige hormonregulering i kroppen – altså også den, som styrer cyklus.

Mit råd er derfor at være gode til at tale med hinanden om processen. Uanset om det er af fysisk, psykisk eller følelsesmæssig natur, er det vigtigt at visualisere jeres ønsker sammen, meditere på drømmen og hele tiden tænke positivt og optimistisk. Troen og tankerne har mere magt, end de fleste vil tro på.

Har du lyst til at supplere med kosttilskud, kan jeg anbefale dig at tage en god vitaminpille samt et tilskud med kombineret fiske- og planteolier. Hold øje med, om der er folin i vitaminpillen, ellers tag eventuelt dette som ekstra tilskud. Pharma Nord har en skræddersyet kosttilskudspakke til gravide, som hedder Bio-Gravid, den indeholder både vitaminer og olier.

Du kan også prøve at kigge på urten shatavari. I Indien bliver shatavari ofte omtalt som ”Hende, der har hundrede mænd.” Det referer godt til, at den traditionelt er brugt til at regulere den kvindelige cyklus og dermed styrke fertiliteten. Shatavari (Asparagus racemosus, radix) kan købes i helsekostbutikkerne.

På den homøopatiske hylde finder du dråberne Ovarie comp og Fructus Femina.

Mange har også glæde af akupunktur og zoneterapi.

Rigtig mange gange held og lykke, jeg håber mine ideer har givet dig noget at arbejde videre med.

De bedste hilsner fra Anja

April 2021

Gentagende blærebetændelse

Hej Anja

Jeg har døjet med flere blærebetændelser hen over vinteren. Jeg er ked af penicillinkurene, fordi min mave kommer ud af balance. Jeg har også prøvet tranebærjuice, men det kommer alligevel tilbage. Håber, du har et godt råd.

Hilsen Camille

Kære Camille

Blærebetændelse skyldes patogene bakterier i blæren. I de fleste tilfælde skyldes det, at bakterien E. coli fra vores fordøjelsessystem kommer på afveje. Men det kan også foranlediges af andre bakterier eller svampe. En ubehandlet blærebetændelse kan i værste fald krybe opad og give infektioner i nyrebækken. Derfor bør man altid søge læge, hvis man har mistanke om blærebetændelse. Mistanken opstår ofte ved, at det gør ondt ved vandladning. Mange beskriver det som svie eller som at tisse glas.

Tranebær er et kært folkeeje, når det kommer til urinvejsinfektioner. Det aktive stof i tranebærrene forhindrer tilsyneladende bakterierne i at sætte sig fast i slimhinden. Jeg vil dog råde til, at man betragter tranebærjuice som forebyggende eller som supplement til lægens behandling.

Men én ting er at tage tranebærjuice for at forhindre, at bakterierne sætter sig fast, man vil også have bakterierne skyllet ud af blæren. Derfor er et af de vigtigste husråd, du kan supplere med: Drik masser af vand!

Når man så oplever gentagende infektioner, kan det skyldes flere ting. Enten er man meget, meget uheldig, eller også skyldes det fejlslagne forsøg på selvbehandling. I andre tilfælde har jeg oplevet, at det kan skyldes sarte slimhinder.

Sarte slimhinder viser sig ofte som tørhed i skeden, slimhinderne i luftvejene bliver irriteret, og øjnene bliver tørre eller begynder at løbe meget i vand.

Særligt kvinder i overgangsalderen kender til det at have sarte slimhinder. Det skyldes, at den mindre østrogenproduktion gør slimhinden mere tynd og dermed mindre modstandsdygtig. Men man behøver ikke være kvinde i overgangsalderen, for at slimhinderne kan være udfordret. Som jeg tidligere har skrevet om, er der så mange ting i og omkring vores sundhed, der gør, at vi kan komme ud af balance. Østrogenproduktion er én ting, men kost, sociale forhold, miljø, udefrakommende faktorer og fysisk konstitution er også nogle af de ting, der har betydning. Så ligesom kvinder i overgangsalderen kan være generet af sarte slimhinder, så kan et ungt menneske altså også være det.

Vores hud og slimhinder er vores allerførste værn mod udefrakommende virus og bakterier. Derfor er det bare så vigtigt, at der ikke er ”smuthuller”, de kan komme ind ad.

Vil du prøve at drage ekstra omsorg for dine slimhinder, er her nogle råd, som du kunne få glæde af. Det kan selvfølgelig ikke ændre på en bakterieinfektion, men det kan muligvis gøre din slimhinde mere modstandsdygtig, næste gang der kommer ubudne gæster forbi.

Som det første er det en god ide dagligt at tage en god multivitamin, da vitaminer og mineraler indgår i hundredvis af processer i kroppen. Og da vitaminer og mineraler har brug for hinanden, er en multivitamin altid et godt fundament at stå på. Du kan med fordel supplere din vitaminpille med en kur af Membrasin, der er et kosttilskud med havtorn og A-vitamin, som bidrager til vedligeholdelse af normale slimhinder. Dernæst synes jeg, du skal overveje en kur med mælkesyrebakterier. Ikke mindst fordi du skriver, at du har fået flere penicillinkure. Mælkesyrebakterier er gavnlige bakterier, som hjælper med at få en robust bakterieflora i kroppen. Hvis man tilføjer gode bakterier til sin flora, vil de patogene bakterier blive lidt underbemandet. Og selvom det måske lyder skørt, så vil et kosttilskud, du spiser, også have indflydelse på din bakterieflora andre steder i kroppen, blandt andet i blæren.

Jeg håber, du vil få glæde af disse råd.

Kærlig hilsen Anja

Februar 2021

10 grunde til at elske brændenælder

Hej Anja

Jeg er begyndt at interessere mig for den mad, som man selv kan finde i naturen. Jeg bliver bare ofte i tvivl, når jeg står i min have eller i skoven. Har du et tip til en plante, jeg kan starte med at blive tryg ved.
Hilsen Birgit

Kære Birgit

Jeg tror, mange har det som dig, og det er nemlig supervigtigt, at man kun indsamler det, som man er 100 pct. sikker på. Du kan følge mig på Instagram – @anjaballegaard – her er der stakkevis af opslag og videoer om indsamling og brug af urter. Du kan også finde hjælp i min urtebog, Urtelykke, som er et opslagsværk og en guide med 30 velkendte planter.

Til dit spørgsmål om en god begynderplante vil jeg helt klart fremhæve brændenælde. Jeg er stensikker på, de fleste af os har stiftet bekendtskab med den. Er man usikker, kan man jo tage ved bladene, stikker den, vil man aldrig være i tvivl.

Brændenælder er noget af det første, der pibler op af jorden, når foråret kommer. Og slår du dem ned i løbet af sommeren, sætter de villigt nye skud. Så du kan virkelig få glæde af denne næringsrige plante langt hen på sæsonen. Jeg elsker brændenælder og bruger dem, så længe jeg kan, i juice, supper, pesto, brød m.m. Jeg sørger også for at juice en masse brændenældesaft til fryseren, så jeg har til vintersæsonen. Her får du 10 grunde til, at du også bør elske brændenælder.

  1. Vitaminer og mineraler

De grønne blade er fyldte med vitaminer og mineraler, fx er der meget A-vitamin, C-vitamin og jern i. A-vitamin har blandt andet betydning for hud, slimhinder og immunforsvar.

  1. Det er gratis

Min have er fyldt med brændenælder, og i stedet for at bruge min søndag på at rydde dem fra min grund prøver jeg at spise mig stille og roligt igennem dem. Du kan for eksempel lave pesto med dem, du skal bare huske at hælde kogende vand over bladene, så de ikke stikker.

  1. Basedannende

Vores kost og livsstil gør, at vi kan have en tendens til at blive oversyret i kroppen. Det kan give forskellige gener på kortere og længere bane. Mineralsammensætningen i brændenælden gør, at den virker basedannende. Så det er en skøn og velsmagende måde at opretholde en fornuftig syre-base-balance i kroppen.

  1. Klorofyl

Det grønne pigment i planten har en evne til at binde affaldsstoffer. Det betyder, at brændenælder er mildt udrensende.

  1. Nem at bruge

Du kan blot gå ud i din have og plukke brændenælderne. Så er de straks klar til at køre igennem juicemaskinen eller til at bruge i maden. Du kan også tørre nælderne ved at hænge dem med hovedet nedad eller brede dem ud på et stykke avispapir. Sørg for at vende bladene ofte, og at der er masser af luft omkring, så de ikke rådner. Tørrede brændenælder er formidable til te eller til at putte i brød og gryderetter.

  1. Proteinrig

De stikkende blade har en aminosyreprofil, der gør dem til et værdigt tilskud af protein til din bolledej eller smoothie.

  1. Danmarks Greens

Jeg bruger ofte greens af chlorella og spirulina i mine smoothies og juicer. Men er der brændenælder inden for rækkevidde, så bruger jeg gerne disse i stedet. Det er både bæredygtigt, økologisk og omkostningsfrit.

  1. Vanddrivende

Har du væskeophobninger, kan du hente hjælp i brændenælder. De er mildt vanddrivende og kan derfor muligvis hjælpe dig med at drive noget af væsken ud af kroppen. Det er der mange, som har glæde af, hvis leddene er ømme og stive.

  1. Smukt hår

Brændenælde indeholder desuden silicium, som har betydning for hår og hud. Overhæld en håndfuld brændenælder med kogende vand, lad det køle af, og skyl håret heri – det giver flot og smukt hår.

  1. Du kan gøde din have med den

Høst en masse brændenælder, og læg dem i en stor tønde eller balje, som du overhælder med vand. Efter to dage sier du urterne fra, og det næringsrige udtræk kan du nu gøde din urtehave med.

December 2020 

Hvad er sundhed?

Hej Anja

Det nye år står for døren, og lige som de foregående år har jeg en plan om, at næste år skal være mit sundeste år. Mine metoder ændrer sig lidt år for år, og nu tænker jeg at spørge dig. Hvad er sundhed for dig? Har du en ide til, hvordan jeg kommer godt ind i 2021?

Venlig hilsen Anna

Kære Anna,

Tak for dit utroligt gode spørgsmål. Sundhed er meget individuelt, så sundhedseksperter vil svare på hver deres måde. Derfor kan jeg naturligvis kun tale ud fra, hvordan jeg ser verden og dele mine erfaringer.

En biopat/naturopath ibm anskuer mennesket med holistiske øjne. Vi kigger altså ikke isoleret på uro i benene, men interesserer os for, hvad der sker i hele kroppen – ofte er der en sammenhæng. Der er fem faktorer, som jeg vil gennemgå og håber det kan inspirere dig til at se sundhed som mere end broccoli og løbesko. En biopat/naturopath ibm er specialiseret i at analysere og balancere disse faktorer og vil altid være en god guide og et godt afsæt ind i et nyt sundt år.

Mentale faktorer

Hvordan er følelseslivet? Er du tilfreds i dit forhold, er du glad for dit job, har du et godt socialt netværk, bliver du mobbet, er der meget skæld ud og skænderier i dagligdagen?

Rigtig mange kender til, at når livet trykker, så kommer der en fysisk skavank, fx rygproblemer. Og med det samme den følelsesmæssige situation løses, kommer ryggen i orden. Det er vigtigt at bemærke, at fysik og psyke er tæt forbundet. Således har jeg set, at rygproblemer løses med et lykkeligt jobskifte og omvendt, at en sygdom har givet følelsesmæssige belastninger.

Konstitutionelle faktorer

Dette kunne være arvelige sygdomme eller medfødte belastninger. Det er sjældent noget, vi kan ændre, men vi kan hjælpe os selv til at belyse det og finde gode måder at leve med det på. Er man for eksempel sensitiv, kan man ikke fjerne det, men finde rutiner og næring til kroppen, som kan gøre hverdagen mere rolig.

Mikrobiologiske faktorer

Alle vores slimhinder i luftveje, blære, kønsorganer og tarm har en helt unik biofilm. Denne unikke mikrobiota skabes ved fødslen og skal plejes livet igennem. Det er ikke ukendt, at antibiotika kan få maven ud af balance. Derfor er mange opmærksomme på efterfølgende at tilføje nye levende bakterier gennem kosten og kosttilskud. Men man bør tænke på og vedligeholde sine bakterier dagligt. Det gør man ved at give dem grøntsager, fiberrige kornprodukter, surkål og fermenterede drikke som kombucha.

Er der ubalancer i mikrofloraen, det kunne være maveproblemer, skedesvamp eller lignende, kan jeg kun råde dig til at bringe det i balance, da dine bakterievenner er vigtige for dit velbefindende.

Fysiske faktorer

Har man traumer på kroppen, kan det have betydning for kroppens balance. Jeg har ofte oplevet klienter sige: Det startede, da jeg faldt, blev opereret eller lignende. Så operationer, fald eller et brækket ben kan altså give ekko i kroppen. Du kan naturligvis ikke ændre på et uheld, men det kan være nyttig viden for dig i din sundhedskabale og forståelse af din krop.

Andre fysiske faktorer, du kan kigge på, er sølvfyldninger i tænderne, wi-fi-stråler, jordstråler m.m. Det er meget forskelligt, om man tror på, at dette skulle have en indflydelse på vores liv. Men det vil jeg lade være op til den enkelte.

 

Kemiske faktorer

Dette er det område, som mange forbinder direkte med sundhed: Mangel på næringsstoffer eller miljøforurening. Og det er det bestemt også, men husk ligeledes at se de andre faktorer efter i sømmene.

Mangel på næringsstoffer kunne være nogle bestemte vitaminer, mineraler eller olier. Dette kan afhjælpes ved at optimere kosten med det, man har ekstra brug for eller ved at tage et kosttilskud. Ofte stiger behovet for næringsstoffer, hvis man er belastet af ting i nærmiljøet, det kunne være luftforurening, farvestoffer, konserveringsmidler, skimmelsvamp eller stress. Dette underbygger mit argument om at anskue sundhed lidt bredere, for løsningen er ikke altid en vitaminpille, men at flytte sig fra det klima eller miljø der belaster én.

Som du kan se, kan man ud fra en biopats synspunkt ikke sige, at det er kosten alene, der har ansvaret for vores velbefindende. Men det er summen af ovenstående faktorer, der afgør, hvordan man har det. Og uanset hvilken faktor du kigger på, er det vigtigt at bemærke, at hvad der påvirker én person, behøver ikke at påvirke en anden. Vi er alle helt unikke mennesker.

Jeg håber, ovenstående har givet dig inspiration til at kigge på din sundhed 2021 på en anderledes måde. Måske det ikke kun er broccoli og løbesko, der skal findes frem. Måske der også er andet at arbejde med?

Bedste hilsner fra Anja

Oktober 2020

Kighoste

Hej Anja

Der har været kighoste i vores omgangskreds. Vores børn er godt nok vaccinerede, men jeg var alligevel i tvivl om, hvordan jeg skulle forholde mig. Har du gode råd, hvis vi skulle ”støde” på det igen?

Hilsen Hanne

Kære Hanne

Vi har også haft kighoste tæt på, så jeg forstår dine tanker og overvejelser.

Kighoste er en børnesygdom, som sjældent ses i Danmark, da den er en del af børnevaccinationsprogrammet. Der kommer dog bølger ind over Danmark med års mellemrum. Jeg fornemmer, at 2020 har været en af disse bølger, da jeg har hørt om flere tilfælde i år. Dette skyldes blandt andet, at vaccinationen og selve sygdommen ikke giver livslang immunitet. Derfor kan både voksne og store børn sagtens få en infektion, selvom de blev vaccineret som barn.

Kighosten er mest problematisk for spædbørn og små børn, da deres luftveje er meget snævre. Voksne og store børn har et mere problemfrit forløb – selvom hosten er utrolig irriterende.

Kighoste skyldes bakterien Bordetella pertussis. Den er yderst smitsom, så har man været sammen med nogen, der har kighoste, kan man være sikker på selv at blive smittebærer. Efter smitten går der ca. 7-10 dage, før man bliver syg med forkølelse og en slimproducerende hoste. Det er meget individuelt, hvordan sygdomsperioden opleves, og hvor lang tid den varer. For nogle vil den blot opleves som en forkølelse med et par dage i sengen. Umiddelbart herefter starter den karakteristiske kighoste.

Man er slet ikke i tvivl om, at det er kighoste, når man først hører det. Den smittede hoster så længe og kraftigt, at lungerne tømmes fuldstændig for luft. Det resulterer i en kraftig indånding, som giver den specielle kigende lyd. For nogle er hosten ledsaget af opkast. Især efter et par timers søvn under en varm dyne kan den smittede vågne og kaste op. Sover man køligt og med en tynd dyne, kan dette scenarie lettes lidt.

Selve sygdommen klinger af efter fire til seks uger, men hosten kan fortsætte lang tid efter. Faktisk kan den forsætte i månedsvis til stor gene for den smittede og omgivelserne.

Er der kighoste i omgangskredsen, er det vigtigt at tage stilling til, om man ønsker at blive smittet eller ej. De fleste vil vælge det sidste, og da bør man holde sig helt væk. Bliver man alligevel smittet med kighoste, kan man vælge at få antibiotika hos lægen. Får man det meget tidligt i forløbet, kan man være heldig at afkorte smitte og sygdom. Derudover kan du selvfølgelig støtte kroppen efter alle kunstens regler. Det gælder først og fremmest om at spise en sund kost med masser af frugt, grønt og rent postevand. I samme ombæring er det en god ide at skære helt ned på de søde sager som kage, sodavand og slik. Sørg for rigeligt med søvn og hvile, hvor kroppen får gode betingelser for restitution.

Som supplement til kosten kan du tage et tilskud af vitamin C, som understøtter immunsystemets normale funktion. Urten rød solhat er også god at tage fat i, når der er optræk til snue. Du kan for eksempel se på naturlægemidlet Echinaforce, som lindrer lette forkølelsessymptomer.

Der er også et væld af andre urter, som virker velgørende. Du kan fx nyde dejlige urteteer af vejbred, salvie, lakridsrod, timian og kamille. Eller hvad med varme safter af hyldebær og solbær. Prøv også at krydre din mad med varmende urter, det kunne være hvidløg, ingefær, chili og peberrod. Eller lav et afkog, som du kan spise i skefuldevis et par gange om dagen.

Mange finder også stor lindring ved at inhalere eukalyptus eller pebermynte. Det gør du ved at fylde en balje med meget varmt vand. Dryp et par dråber æterisk eukalyptus eller pebermynte i baljen. Læn hovedet ind over baljen, mens du dækker dig selv og baljen med et stort håndklæde. På denne måde isoleres dampene og giver velbehag i luftvejene.

Sidst men ikke mindst kan du undersøge det homøopatiske lægemiddel Drosea comp. fra Allergica.

Håber du fik lidt inspiration ”til en anden god gang.”

Bedste hilsner fra Anja

August 2020

Nervøs hjertebanken

Hej Anja

Jeg er en kvinde på 60 år, som af og til oplever hjertebanken. Jeg er blevet undersøgt ved lægen, og alt ser fint ud. Er der noget, jeg selv kan gøre?

Hilsen Bente

Kære Bente

Det er godt, du har været ved læge. Og du skal naturligvis gå tilbage til lægen, hvis du er bekymret eller får andre symptomer som svimmelhed, brystsmerter eller åndenød. Der kan være nogle fysiologiske årsager i kroppen, som får dit hjerte til at banke hurtigere eller hårdere. Det kan for eksempel være højt blodtryk, stofskifte eller indtag af medicin, og det er blandt andet disse ting, lægen kan afdække.

At hjertet kan skifte tempo, er et sundhedstegn. Det betyder, at det reagerer på de forskellige belastninger, vi står over for i løbet af en dag. Én ting er fysisk aktivitet, men diskussion og ophidselse kan også få hjertet i gang. Det er nok ikke uden grund, at vi har ordsproget ”Han/hun sætter mit blod i kog”. Men jeg oplever også flere, der får hjertebanken af stress, angst eller bekymring. Nogen beskriver det, som om det kommer ud af det blå, mens de sidder og ser tv. Disse personer vil måske også have oplevelsen af, at der ikke er nogen mærkbare udsving på en dag, hvor de er glade og har hovedet fyldt af planer, socialt samvær og spændende opgaver. Men det gør det jo bestemt ikke mindre ubehageligt, når det så sker.

Det kan være interessant at undersøge, om der er noget i din hverdag, der sætter det i gang. Så når lægen har udelukket alt andet, kan du prøve selv at lave detektivarbejde. Du kunne fx lave en dagbog, hvor du reflekterer over, hvordan din hjertebanken kan hænge sammen med dine daglige gøremål. Ting, som blandt andet er interessante at kigge på, er:

  • Hvor meget kaffe har du drukket. På hvilke tidspunkter drak du kaffen? Koffein kan give en stressfølelse i kroppen. Kan der være en naturlig sammenhæng her?
  • Hvad har du spist? Nogle mennesker kan få ubehag i kroppen af bestemte fødevarer eller krydderier. Måske du reagerer på noget?
  • Er dit blodsukker stabilt? Sørger du for regelmæssige og fyldige måltider, så du ikke går ”kold”?
  • Hvordan har du sovet? Hvor mange timer? Føler du dig udhvilet?
  • Har du været fysisk aktiv? Har du et bedre velbefindende de dage, du har været mere fysisk aktiv? Kan en rask gåtur i naturen stilne dit system?
  • Er du stresset? Stress er ikke kun en stor mængde af arbejde. Stress er også, hvis man er bange for noget, bekymret for sig selv eller sine nærmeste, nervøs for fremtiden osv. Skriv ned, hvilke tanker og bekymringer du har, og læg mærke til, om der er mere hjertebanken på de nervøse dage.
  • Hvad har du lavet i løbet af dagen? Har du været meget alene? Sammen med andre?

Hvornår kommer din hjertebanken? Skriv tidspunkterne ned, og prøv at kæde dem sammen med de andre punkter, jeg har nævnt. Det kan være, du selv kommer på flere ting, du kan tracke. Pludselig kan hverdagsting komme i et andet perspektiv og du får mulighed for at forsøge dig frem. Måske du finder ud af, at du ikke fungerer med mindre end syv timers søvn. Måske en kop kaffe er grænsen for dig. Måske kan din krop ikke forenes med den krydderiblanding, der er på dine yndlingschips. Eller måske du har et stort behov for at være mere sammen med andre mennesker?

Prøv at nyde tiden, hvor du får rigtig god mulighed for at lære dig selv bedre at kende.

Oplever du, at du er den ængstelige type, kan jeg anbefale dig samtaleterapi hos en angst- eller stresscoach. Det kan hjælpe utrolig meget på ens velbefindende at få sat tankerne i system.

Bedste hilsner fra Anja

 

Juni 2020

Soleksem

Hej Anja

De seneste år har jeg oplevet, at min hud bliver irriteret efter solbadning. Der kommer ofte bobler og udslæt på huden, særligt på mine skinneben. Jeg har smurt med aloe vera, som jeg synes lindrer ubehaget, men udslættet kommer dog stadig.

Har du en ide til, hvad jeg kan prøve?

Hilsen Bente

Kære Bente

Det er ikke unormalt, at man pludselig kan opleve en ændret tolerance over for solen. Der kan være flere årsager, og jeg vil prøve at komme ind på nogle af dem. Prøv at se, om nogle af mine ideer kunne passe på din situation.

Der sker flere ting under solbadning, blot kombinationen af sol og varme kan give ubehag, og tolerancen kan ændre sig gemme livet. Vær opmærksom på, om du måske skal holde dig lidt mere ude af solen. Her kan du først og fremmest sørge for at følge de officielle solråd: ”skygge – solhat – solcreme”. Det betyder, at man bør holde dig i skyggen mellem klokken 12 og 15. At man skal være tildækket, når dette ikke er muligt, og desuden helst bruge solcreme, når man opholder sig i solen.

Under solbadning mister man små mængder mineraler via sveden, og netop mineralet calcium har en betydning i omsætning af solens stråler. D-vitamin, som vi danner under solbadning, binder nemlig kalk i blodet, og derfor kan huden komme til at mangle kalk.

Du kan pleje din hud indefra ved at spise en kost rig på kalk. Det finder du blandt andet i grønne grøntsager og mælkeprodukter. Vælg også gerne fødevarer med antioxidanter, de er hudens gode venner og beskytter cellerne mod oxidativ stress. Dem finder du særligt i frugt, grønt og bær, fx blåbær.

Du kan tage en multivitamin som supplement til din varierede kost, som bidrager med ekstra antioxidanter og kalk. Det kan desuden være en god ide i en periode at tage et ekstra tilskud af betacaroten eller A-vitamin, som er med til at vedligeholde en normal hud. Mange har glæde af at tage dette i foråret for at forberede huden på solen. Planteolier er også fantastiske til at give omsorg til huden, særligt kæmpenatlysolie og tidselolie er skønne.

For nogle kan det også hjælpe at skifte til en mindre fed solcreme. Du kan få rigtig god vejledning om valg af solcreme i din helsekostbutik.

Aloe vera er en rigtig dejlig plante. Nogle mennesker er dog lidt overfølsomme over for den, så du kunne jo prøve at bruge den kun på det ene ben. Blot for at udelukke, at det ikke er den, der driller dig.

Til sidst vil jeg nævne et homøopatisk lægemiddel ved navn Helioron, som nogle finder glæde af at bruge i sommerperioden.

Bedste hilsner

Anja

Data om soleksem sakset fra Dr. Google

Hvem er du?

  • Lys hud er mest udsat for soleksem, specielt hudtype 1 og 2. Men soleksem kan også forekomme ved andre hudtyper
  • Inddeling af kaukasisk hudtype efter udsættelse for UV-eksponering:
    • Hudtype 1 – Altid rød, aldrig brun
    • Hudtype 2 – Først rød, siden lidt brun
    • Hudtype 3 – Først lidt rød, siden brun
    • Hudtype 4 – Aldrig rød, altid brun

Kilde: sundhed.dk

Hvad du vælger at gøre, afhænger således af, hvilken type du er.

Hvad er solskoldning?

Solskoldning er en fælles betegnelse for hudens forskellige reaktioner på ultraviolette (UV)-stråler og solstråler.

Solskoldning, eller solforbrænding, er den hyppigste akutte beskadigelse af lys udsat bleg hud.

Solskoldning er en 1. grads forbrænding. Det er en betændelsesagtig reaktion i huden, der medfører rødme, hævelse, kløe og svie, som gradvist forsvinder i løbet af nogle dage.

Hvis du efter solskoldningen soler dig mere, vil forbrændingen bliver endnu værre og give en kraftig solskoldning. Det kan så blive til en 2. grads forbrænding.

Den ultraviolette stråling af typen UVA-stråler kan gøre dig brun. Det er, fordi UVA-stråling får dine hudceller til at danne det pigment, der kaldes melanin. Den slags pigment beskytter din hud mod solen fremover ved at gøre din hud brunere. Nogle mennesker, fx lyshårede og rødhårede personer, danner kun meget lidt pigment i huden og bliver derfor nemt solskoldede. Om du bliver brun eller rød af solstrålerne, afhænger derfor af hudtypen, du er født med. En anden type stråler fra solen, UVB, medfører fortykkelse af huden. Det er altså en anden måde, huden kan beskytte sig imod den skadelige stråling fra solen.

For lyshudede personer er det svært at blive brun uden også at blive forbrændt. For personer med mørkere hudtyper, der bedre tåler solen, er solskoldning sjældent et problem. Du kan desværre ikke ændre din hudtype.

Hudkræft er meget hyppigere hos personer med lys hud, det skyldes, at deres hud bliver mere beskadiget af solen.

(Kilde: sundhed.dk)

Man kan også få varmeknopper

Symptomerne varierer fra overfladiske blærer til røde knopper, og der kan være kløe.

Hos småbørn opstår varmeknopper især på:

  • Hovedet
  • Halsen
  • Skuldrene
  • Ryggen
  • Brystet
  • Voksne udvikler varmeknopper i hudfolder og på steder, hvor tøjet er tætsiddende.
  • Hos sengeliggende kommer udslættet, hvor der er kontakt med underlaget (typisk ryggen).
  • Der findes tre typer varmeknopper. De er inddelt efter, hvor svedkanalerne er blokerede.
  • Symptomerne er forskellige for de forskellige typer varmeknopper.
  • Miliaria crystallina: Dette er den mildeste form for varmeknopper. Svedkirtlerne er blokeret i kroppens yderste hudlag (stratum corneum). Tilstanden viser sig som små, klare, overfladiske blærer, der let går hul på. Der er ikke generende og svinder af sig selv. Opstår hyppigst hos spædbørn, men kan også ses hos voksne.
  • Miliaria rubra: Opstår noget dybere i hudens ydre lag (epidermis). Miliaria rubra medfører røde knopper, som er intenst kløende og prikkende. Der er ofte ingen svedproduktion på områderne med udslæt. Kan komme efter flere måneders udsættelse for varme/varmt klima.
  • Miliaria profunda: Dette er en mindre hyppig form for varmeknopper, som især kommer hos voksne, der har haft gentagne udbrud af miliaria rubra. Det opstår i de dybere lag af huden (dermis), og det kommer til syne efter træning eller enhver aktivitet, som medfører sved. Udslættet er fast, hudfarvet og ligner gåsehud. Selv om det ikke i sig selv er ubehageligt, kan miliaria profunda give markant nedsat svedproduktion, hvilket kan give ubehag.

Kilde: sundhed.dk

Oplever du akutte skader i huden, som forbrænding eller for meget sol, kan du duppe aloe vera-gel på det ramte område. Lider du af eksem, tør hud, eller vil du bare gerne have en dagcreme, kan du anvende Avivirs aloe vera creme xtreme, som er intensiv pleje til ekstra tør og belastet hud. De fine linjer omkring øjnene kan bekæmpes med Aloe Vera eye gel, som plejer og er uparfumeret, så den kan anvendes til den sarteste hud.

April 2020

Kære Anja

Jeg har fulgt dig længe på Instagram og nyder dine ideer til brug af urter. Jeg synes især, det er spændende, at man kan samle urter i naturen til sit eget husapotek. I år kunne jeg godt tænke mig at få urterne til at strække sig længere, så vil gerne høre dig, hvordan jeg bedst opbevarer dem.

Hilsen Helle

Kære Helle

Tak fordi du følger med. Det betyder rigtig, rigtig meget for mig.

Tiden lige nu er jo netop til at begynde at tage for sig af naturens mange skatte. Spæde mælkebøtteblade kan komme i salatskålen, brændenælder kan forvandles til pesto, komme i bolledejen eller koges med i suppen, og skvalderkålen kan ryge igennem juicemaskinen.

Jeg bliver helt glad bare ved tanken om alt den sunde mad, der står frit tilgængeligt i krat og græsplænen. Som du antyder, kan urterne også have en indflydelse på vores sundhed. Så ud over at bruge urterne som mad kan man også bruge dem til at understøtte kroppen. For at tage fat i et par af de urter, jeg lige har omtalt, så betragter jeg brændenælden som et skønt mineraltilskud, og mælkebøttebladene er rigtig gode til at lindre væskeophobninger.

De friske planter indeholder et væld af aktive plantestoffer, og mange af disse forgår, når planten dør. Der er dog nogle måder, hvor du kan prøve at bevare så mange plantestoffer som muligt. For det første kan du jo tørre planterne. Du kan hænge dem op i en krog eller lampeledning eller sprede dem ud på et viskestykke på bordet. Det vigtigste er bare, at der kommer masser af luft omkring urterne. Så en carport, et loft eller en overdækket terrasse er et hit. En hurtig tørring giver det bedste resultat. En anden metode, som jeg elsker, er at lave alkoholudtræk. Du får her opskriften fra min bog URTELYKKE.


Alkoholudtræk

1 del frisk urt

2 dele alkohol

Rengør dit plantemateriale, klip det i mindre stykker, og stop det i et syltetøjsglas. Hæld alkohol over, og sæt låget på. Glasset kan du lade stå på køkkenbordet, eller du kan stille det i et skab. Ryst glasset dagligt, og lad det trække 4-6 uger. Si herefter dit udtræk fra, og hæld det på en ren flaske. Opbevares i køleskabet og bruges inden for et år.

Da alkoholudtræk er meget koncentrerede, skal man ofte ikke have mere end 5-10 dråber tre gange dagligt. Jeg bruger almindelig vodka i mine alkoholudtræk, det virker upåklageligt. Du kan naturligvis sagtens fylde mere vodka i udtrækket, så bliver det knap så koncentreret.

I min bog URTELYKKE kan du finde masser af opskrifter og trin-for-trin-guides til høst og opbevaring af urterne og naturligvis en beskrivelse af urterne og deres egenskaber.

Vær opmærksom på, at visse urter kan interagere med medicin. Så derfor er det vigtigt, uanset hvor spændende man synes, at urter er, at sætte sig grundigt ind i brugen af dem.

Til sidst skal du have opskriften på skvalderkålspesto fra URTELYKKE. Jeg synes, det er sådan en fornøjelse af bekæmpe ukrudtet ved at spise det:


Skvalderkålspesto

Jeg elsker pesto på min pasta, salat eller på mit brød. Og i stedet for at købe urter i supermarkedet kan man lige så godt bruge de gratis grønne planter, der findes i naturen.

Lav pestoen af de unge skud eller de mørkegrønne blade.


Det skal du bruge

3 håndfulde skvalderkål

1 dl mandler

½ tsk. salt

1 fed hvidløg

Saft og skal fra 1 citron

½ dl vand

8-10 spsk. olivenolie

Nip bladene af dine skvalderkål, skyl dem godt, og giv dem en tur i en salatslynge. Alternativt kan du duppe dem tørre i et viskestykke. Læg alle ingredienser undtagen olivenolien i en minihakker eller foodprocessor, og kør til en ensartet masse. Hold gerne igen med citronsaften i første omgang, og smag dig lidt frem. Det er nødvendigt at skrabe pestoen ned fra kanterne på hakkeren et par gange undervejs for at få det hele blandet og hakket godt. Hæld til sidst olivenolie i lidt efter lidt, til du opnår en passende konsistens. Puttes nu på et skoldet syltetøjsglas. Kan spises straks eller opbevares i køleskabet. Sørger du for at fylde olivenolie i toppen af glasset, så pestoen er helt dækket, kan den holde sig et par uger i køleskabet.

Hvis du gerne vil have mere smag i din pesto, kan du tilsætte mere hvidløg eller ½ dl revet parmesanost.

Tip: Denne opskrift kan også laves med brændenælder, her skal du bare blanchere nælderne inden brug, så de ikke brænder.


Februar 2020

Hej Anja

Min mand og jeg har hen over vinteren taget forskellige kosttilskud for at undgå influenza. Min mand har spurgt, om der ikke er noget, vi kan gøre i dagligdagen, for eksempel som en del af vores kost, i stedet for at bruge kosttilskuddene. Har du nogen gode ideer?

Hilsen Ellen

Kære Ellen

Jeg er glad for, du spørger, da kost og livsstil er fundamentet for et godt helbred. Her er en varieret kost med masser af grøntsager alfa og omega. I kan bruge denne enkle huskeregel for at bevare opmærksomheden på grøntsagerne: To gange om dagen skal halvdelen af tallerkenen være fyldt med grønt i regnbuens farver. Det er en super nem metode, hvor man har sin kreative frihed og kan tage højde for de personlige smagsløg.

Grøntsagerne giver vitaminer og mineraler til kroppen, men selv den sundeste krop kan blive smittet af virus. Dette kan man forsøge at afværge med en god håndhygiejne. Mange vira samler vi nemlig op via dørhåndtag, dankortautomater, gelændere og håndtryk. Behold derfor gerne handskerne på, når I er ude, eller brug håndsprit. Og gør det samtidig til en vane at vaske hænder, så snart I kommer ind ad døren derhjemme.

Derudover skal I være opmærksomme på de tre s’er: søvn, stress og sukker.

Søvn er utrolig vigtig, for at kroppen kan restituere. De fleste har brug for syv til otte timers kvalitetssøvn hver nat. Mangelfuld eller afbrudt søvn kan altså stresse kroppen, men det kan for mange gøremål også. Er kalenderen overfyldt, må man sortere aftaler fra, så der er en god balance mellem hvile og aktivitet i hverdagen. Og skær samtidig ned på sukker, og udeluk det fuldstændig, hvis der er sygdom, da det svækker vores modstandskraft.

Du efterspørger også ting, I kan tilføje i kosten, og her er hyldebærsaft værd at fremhæve. Et glas hyldebærsaft om dagen af en god kvalitet understøtter kroppens immunforsvar. Nu er det jo ikke sæson for at lave det selv, men jeres lokale helsekost har helt sikkert hyldebærsaft på hylden.

Brug gerne ingefær og hvidløg i jeres kost. For at få mest ud af hvidløget, skal det knuses og ligge på skærebrættet i et par minutter. Når hvidløgets safter påvirkes af ilt, dannes allicin, som er det særlige interessante ved hvidløg. Spis hvidløget råt i en tomatsalsa, guacamole, dressing, eller rør det i en gryderet lige før servering.

Men I skal selvfølgelig også have min favorit til immunforsvaret, nemlig Ipe Roxo Chai. Ipe roxo er et regnskovstræ, hvorfra man bruger inderbarken til at koge en velgørende og styrkende te. Man kan bruge barken, som den er eller blande den med aromatiske krydderier. Du kan finde min chai-opskrift og andre skønne drikke på min hjemmeside: anjaballegaard.dk

Ovenstående er alle gode ting, I kan gøre i hverdagen. Men jeg synes, at det er en god ide at beholde jeres kosttilskud i husapoteket. Får man samlet en virus op, kan man nemlig være heldig at tage det i opløbet, hvis man er forberedt. Og der kan de helt rette kosttilskud være en god støtte.

Bedste hilsner fra Anja

December 2019

Hej Anja

Jeg har i et stykke tid døjet med urolige ben. Det er værst, når jeg skal sove. Nogle gange bliver jeg nødt til at stå op og gå rundt, fordi jeg ikke kan finde ro for uro og kramper. Er der noget, jeg kan gøre ved det?

Hilsen Kristine

Kære Kristine,

Det, du beskriver, hører jeg ret ofte. For nogle personer kan det skyldes mangel på magnesium. Er det tilfældet, vil der allerede efter få dages indtag af et kosttilskud med magnesium komme ro på musklerne, og man kan få nattesøvnen tilbage.

Jeg vil dog skynde mig at sige, at tunge og urolige ben også kan være symptomer fra blod og venekredsløb. Derfor vil jeg altid råde dig til først og fremmest at konsultere din læge for at få afdækket dine gener, inden du foretager indkøb på helsehylden.

Magnesium spiller en rolle i mange forskellige funktioner i kroppen og bidrager blandt andet til normale knogler og en normal muskelfunktion.

Vil du gerne have mere magnesium ind i din kost, kan du for eksempel tænke på mandler, havregryn, banan, fuldkorn og grønne grøntsager.

Et voksent menneske har et dagligt behov på omkring 300 mg magnesium. Det kan du næsten få ved at spise 100 g banan, der vil give dig 28 mg magnesium, og 100 gram mandler, som vil give dig 256 mg magnesium.

For nemheds skyld kan du selvfølgelig også vælge at tage et kosttilskud med magnesium. Det findes som kapsler, tabletter eller pulver, der opløses i vand. Men der findes faktisk også andre muligheder for at få et dagligt magnesiumtilskud. Magnesium optages nemlig nemt gennem huden, og derfor kan man bruge de specielle magnesiumcremer, -olier og -lotions, som kan smøres på lokalt. Det er utrolig smart, hvis man har urolige ben eller ømme muskler. Så kan man nemlig smøre lotion eller olie på lige dér, hvor der er ekstra behov. Der findes også en særlig magnesiumsalt kaldet Epsom, som du kan tage fodbad med og derigennem få glæde af magnesium. Det er bare ikke hver dag, man har tid til et fodbad, derfor kan magnesiumlotion være rigtig handy.

Kærlig hilsen Anja

Oktober 2019

Hej Anja

Hjælp! Jeg har dårlig ånde. Jeg er først blevet opmærksom på det for nylig, da en kollega var så sød at sige det til mig. Desværre bekræftede min mand, at det har jeg haft i flere år.

Jeg har prøvet forskellige mundskyl, men uden held. Har du gode råd?

Hilsen Birthe

Kære Birthe

Der er mange, der føler sig generet af dårlig ånde. Dels fordi vores kropslugt kan påvirke vores sociale kontakt med andre, og dels fordi usikkerhed kan sætte skår i vores selvtillid. Man kan sjældent selv lugte det, så ofte er det andre mennesker, der gør os opmærksomme på det. Og det er faktisk ikke så nemt at gøre, så du har en god og modig kollega.

Det kan være forskelligt, hvad der skyldes dårlig ånde. Men morgenkaffen, for lidt vand, cigaretter eller alkohol kan være mulige årsager. Eller problemer med mandlerne eller tandkødslommer. Hermed har jeg allerede nævnt nogle specifikke områder, som du har mulighed for at sætte under lup.

Kronisk dårlig ånde skyldes ofte bakterier i mundhulen eller ubalance i fordøjelsens bakterieflora. Uanset hvor ubalancen ligger, er det begrænset, hvad en myntepastil kan gøre. Hvis du vil den dårlige ånde til livs, skal roden til problemet behandles indefra. Frisk ånde, kommer nemlig først og fremmest af en frisk krop. En sund livsstil danner derfor grundlaget for en behagelig ånde.

Heldigvis er der flere ting, du kan gøre. Her får du nogle gode ideer:

Drik vand

Du skal drikke minimum halvanden liter vand hver dag. Ofte har mangel på indtag af vand direkte indflydelse på vores morgenånde. Så gør det for vane at drikke vand hver dag. Og sæt gerne ritualer og påmindelser ind i din hverdag, så du husker det. Det kan for eksempel være at drikke et stort glas vand som det første, når du står op. Her kan du med fordel tilsætte saften fra en halv citron.

Start dagen med en grøn juice

Hvis du engang har hørt, at persille er godt efter meget hvidløg, så er det faktisk ikke helt galt. Det skyldes, at persille indeholder klorofyl, et stof, der findes i grønne planter. Klorofyl binder affaldsstoffer og transporterer dem ud. Derudover er grønne drikke flydende energi. Med en grøn juice fra morgenstunden kommer du altså energisk og morgenfrisk ud af starthullerne. Har du ikke tid til at juice hver dag, kan du købe greens, som skal røres op i vand. Det kunne for eksempel være Greens fra High on Life. Der findes også et særligt kosttilskud, Klofyl, som kan hjælpe med at skræmme den dårlige ånde væk.


Giv fordøjelsen en hjælpende hånd

En god fordøjelse er alfa og omega for en frisk krop og frisk ånde. Men en sund mikroflora skal af og til hjælpes lidt på vej. Det kan du gøre ved at tage et probiotikatilskud, der fremmer forekomsten af gavnlige tarmbakterier i fordøjelseskanalen.


God mundhygiejne

Ud over at børste tænder er det en rigtig god ide at børste tungen. Især hvis den dårlige ånde skyldes bakterier i mundhulen. Gør det til en vane at rense tungen et par gange om ugen. Brug en tandbørste, tungeskraber eller bagsiden af en ske til at fjerne bakterier. Og så bør tandtråd også indgå i den daglige mundpleje. Mundskyl som Dentaforce fra A. Vogel støtter også den gode flora i munden.

Du fortæller, at du har haft dårlig ånde i flere år. Forestil dig, at du giver dit indre et brusebad med alle de gode ting, jeg har nævnt herover. Men hav tålmodighed, så kroppen får tid til at finde en ny, frisk balance.

Kærlig hilsen Anja

[gdgallery_gallery id_gallery=”79″] 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *