TEMA: Fedmeforskning “Vægttab uden kamp eller kalorietælling”

Skærmbillede 2014-02-21 kl. 12.46.05_0

 

Artiklen er en del af TEMA: Det nyeste indenfor fedmeforskning. Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk og //mig// – vinter 2014.
Læs artiklen her

 

Bodil Brask er 49 år gammel og 180 cm høj, så et lille nips har hun aldrig været, som hun selv siger. Alligevel fik hun et chok for ca. fem år siden, da vægten viste 99,99 kg. ”Jeg havde altid hadet at gå på vægten, men det her var for galt”, siger Bodil.

 

Derfor henvendte Bodil sig til Lone Ladefoged og Slankestudiet, og inden hun havde set sig om, røg der 12 kilo. Og i modsætning til Nupo, som Bodil også tabte 12 kilo med, kom kiloene ikke tilbage. I stedet svandt yderligere 8 kilo over en længere periode.

 

Lærte at mærke efter

”Jeg har aldrig været til chips, junk eller kage, men jeg elsker mørk chokolade, og her snakker vi altså ikke om et enkelt stykke”, siger Bodil. ”Jeg har levet efter enten eller, hvor jeg var meget opmærksom på at forsage fødeemner. Men med Slankestudiet handler det om både-og. Lone Ladefoged siger 90/10, når du gerne vil tabe dig, og 80/20, når du ønsker at være stabil. Det vil sige, der er plads til at spise et stykke kage, hvis man har lyst. Men det pudsige er, at når du begynder at mærke rigtigt efter, fravælger du ofte det usunde”, fortæller Bodil. Man får det, man tænker En del af slankestudiet går på at få gjort op med de indre billeder, man har af sig selv. Bodil kan ind imellem stadig komme til at gå ind i en xxxl-tøjforretning, selvom hun nu hopper i en størrelse 40-42. Det skyldes, at hun hele sit liv har tænkt sig selv som værende stor. ”Hvis du ser dig selv som en kæmpe matrone, så bliver du en kæmpe matrone. Det har jeg lært nu”, siger Bodil. ”Når jeg ser gamle fotos af mig selv, kan jeg se, at jeg pakkede mig ind i lag på lag, som modsat hensigten fik mig til at se større ud, end jeg rent faktisk var”.

 

Slut med slankekure

”Jeg vil ned på 72 kilo, men jeg har god tid”, siger Bodil, som nu har fundet en forståelse for, at slankekure handler om begrænsning, mens livet er en berigelse. ”Jeg spiser det, jeg har lyst til, EFTER jeg har mærket ordentligt efter, hvad jeg har lyst til. Og det taber jeg mig faktisk af”. Det at veje for meget har foræret mig chancen for at arbejde positivt med mig selv – og tro mig, det får du altså ikke med en Nupo-kur”, siger Bodil.

 

At gøre op med gamle tankemønstre

Ved hjælp af den mentale træning i slankestudiet, hvor man arbejder med at blive fri af fortidens vægt og fremtidens byrde, skrællede Bodil lag for lag af sig selv – både mentalt, men også konkret i form af et vægttab på 20 kilo. Det har været med tilbagefald, det har været på godt og ondt, for det gør ondt at se sin adfærd efter i sømmene. Men i hele processen har man selvkærligheden med som både en tro følgesvend og som den forløsende nøgle til at spise efter behov og ikke efter negative og fortrængende reaktionsmønstre.

 

Stabilt vægttab og kærlighed til selvet

Slankestudiet hjalp Bodil med at ændre sin tankegang og udskifte én vane ad gangen, så hun helt naturligt er på vej mod de 72 kilo, hun drømmer om. ”Det handler om at ændre din indstilling, dit selvbillede og dine uheldige adfærdsmønstre – herefter ændrer du automatisk dine spisevaner”, siger Bodil.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *