Tykkere hår og bedre livskvalitet med kisel

Tørt hår

 

Hvis du hører til dem, der kigger slukøret i spejlet, når du ser på dit hår, så læs med her. Der er nemlig håb for både håret og din glæde ved det i spormineralet kisel. Vidste du fx, at kisel er en byggesten i hår, og at det kan bidrage til at gøre hårstråene tykkere?

Af Marianne Palm

Mange kvinder (og mænd) er kede af deres hår. Det er måske tyndt og slidt eller bare meget fint og svært at sætte, så det ligner noget. En stor del af skønhedsidealet anno 2022 er tykt og fyldigt hår, og det påvirker os desværre mentalt, når håret hænger slapt og tjavset om ørerne på os.

Vi kan ikke med et trylleslag få hår som Rapunsel, men mindre kan også gøre det. Og der er en række ting, vi kan gøre for at give vores hår optimale betingelser. Her sætter vi lup på kisel, nærmere betegnet kolloid kisel, fordi både studier og erfaringer har vist, at netop kolloid kisel som kosttilskud har særdeles god effekt på håret.

Tykkere hår med kolloid kisel

Kolloid kisel er findelt kisel. Kisel (eller silicium, kært barn …) er et grundstof og kan findes i naturen som kiselsand (mineralsk kisel). Det gør sig fx gældende for Original Silicea, hvor kiselsandet kommer fra Schwarzwald i Tyskland. Den måde, kiselsandes bearbejdes på, er afgørende for optageligheden.

Et studie fra 2006, hvor man havde udvalgt sunde kvinder med tyndt hår til forsøget, viste, at kvinderne i løbet af seks måneder i gennemsnit fik 13 pct. tykkere hårstrå. Det lyder måske ikke af meget, men når cirka 100.000 hårstrå bliver 13 pct. tykkere, så kan det ses og mærkes. I studiet fik kvinderne 15 ml kolloid mineralsk kisel af den samme slags som i Original Silicea.

En god hårdag

Man vurderede også på andre mere subjektive parametre og fandt, at håret blev mere skinnende og mere sundt at se på, hvilket også spiller en stor rolle for, om vi synes, vi har en god eller dårlig ”hårdag”. Hvad der er særligt ved studiet, er, at det også interesserede sig for de psykiske aspekter af tyndt hår. Undervejs testede man nemlig også kvindernes livskvalitet og fandt, at de ved forsøgets afslutning var mindre udfordret af det tynde hår og oplevede større tilfredshed og velbefindende. Og når begrebet en ”god hårdag” har vundet så stor opmærksomhed i vores verden, så skyldes det nok netop denne sammenhæng.

Mange sundhedseffekter

Man fandt altså, at der for disse kvinder var en sammenhæng mellem livskvalitet og hårkvalitet, en sammenhæng, som bliver nævnt alle vide vegne. Når det er sagt, så kan kisel også forbedre livskvaliteten qua nogle af de andre egenskaber, dette spormineral har.

Kisel er nemlig også med til at holde hud, negle, bindevæv, knogler og blodkar sunde. Kisel indgår i mange af kroppens processer, og uden kisel ville vi mangle både kollagen, elastin og komponenter til at bygge brusk og knogler. Så vi taler altså om et næringsstof, der har betydning for vores mobilitet, vores smidighed og vores kredsløb – alt sammen noget, der har stor indvirkning på vores livskvalitet.

Så når du forkæler dit hår med kisel, forkæler du faktisk hele kroppen.

Kolloid mineralsk kiselgel fås i Danmark som varemærket Original Silicea. Det findes som gel og kapsler og fås i langt de fleste helsekostbutikker. Original Silicea har været på markedet siden 1968.

https://sa1s3.patientpop.com/assets/docs/78512.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8112478/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0048969788901908

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3546016/

One thought on “Tykkere hår og bedre livskvalitet med kisel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *