Vask nu de hænder!

 

 

Altså helt ærligt, hvor svært kan det være … Nej, vi vil ikke spille hellige eller løfte pegefingre. Det er dog uforståeligt, at så lille en ting som at vaske sine hænder, fx efter toiletbesøg og i forbindelse med madlavning, stadig er så svært for mange.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

Tænk på din næste – husk at vaske hænder. God håndhygiejne er en essentiel del af videnskaben såvel som i religiøse sammenhænge, da håndvask indgår i adskillige rituelle handlinger. I medicinhistorien er håndvask et spændende kapitel for sig, og det har gennem tiden givet anledning til store diskussioner.

Håndvask er ikke en ligegyldighed og kan ikke fejes af med ”hvad så, hvis jeg lige glemmer det, når jeg har været på toilettet eller rørt ved kød i madlavningen – det er der vel ingen, der dør af …”

 

Tag et ansvar, og brug tid ved håndvasken

Tiden ved håndvasken er godt givet ud. Jo grundigere du vasker hænder, jo større sandsynlighed er der for, at hverken du, dine børn eller dine omgivelser skal bruge tid i sygesengen. Rene hænder handler altså ikke kun om pæne manerer – det handler om at tage et ansvar for dig selv og dine omgivelser ved ikke at sprede bakterier og vira.

Faktum er, at antallet af dødsfald på vores sygehuse kan nedbringes, hvis vi bliver bedre til god hygiejne. Antallet af sygedage kunne nedbringes betydeligt, ligesom det ville være en stor økonomisk gevinst for samfundet, hvis vi kunne blive bedre til at vaske hænder. Problemet med bakterier er, at vi ikke kan se dem! Derfor tænker vi ikke, ”hov, jeg kan faktisk være med til at sprede sygdom, fordi jeg ikke vasker hænder.” Mange af os reagerer på det visuelle, og ser vi, at vores hænder er beskidte, så vasker vi dem og tænker, at ellers går det nok.

 

Vi ved det, men gør vi det?

Vores viden om bakterier, resistente bakterier, rengøring og hygiejne er stor. Vi ved også, hvornår vi skal vaske hænder – problemet er bare, at vi ikke gør det.

Mange smitsomme bakterier overføres fra vores hænder til andres, når vi giver håndtryk, tager fat i et dørhåndtag, trykker på elevatorknappen – eller gennem den mad, vi rører ved i forbindelse med madlavning.

Det kan ikke understreges nok, men god håndhygiejne er den vigtigste måde at bryde smittevejen i hjemmet, daginstitutioner og generelt i det offentlige rum.

Det er ikke raketvidenskab at vaske hænder, men det kræver dog mere end blot at plaske lidt vand på hænderne. Korrekt håndvask skal tage omkring 15 sekunder.

Korrekt håndvask skal tage omkring 15 sekunder. Husk, at du skal holde de 15 sekunder op mod en eller flere sygedage for dig, dine kollegaer eller dit barn. Time well spent!

 

Vask dine hænder ofte, grundigt og korrekt:

  • Skyl hænder og håndled i lunkent vand
  • Fordel sæben godt på både hænder og håndled
  • Gnid hænderne mod hinanden, og vask håndfladerne grundigt ind i furerne
  • Vask håndflade mod håndflade med let flettede fingre
  • Vask håndflade mod håndryg på begge hænder
  • Vask begge tommelfingre
  • Slut af med at vaske fingrespidser og negle
  • Skyl omhyggeligt sæben af hænderne, og tør dem, så de er HELT tørre. Det er vigtigt, da bakterier formerer sig i et vådt miljø, og du spreder derfor flere bakterier og vira med fugtige hænder end tørre.
  • Brug samme papir til at slukke for vandet og evt. åbne døren (især, hvis du befinder dig på et offentligt toilet).

 

Naturlig blødgørende olie som bakterie- og virusdræber

Dit produktvalg til håndvask er også vigtigt for at bevare en god hygiejne. Mange produkter har ringe antiseptisk effekt og udtørrer hænderne ved hyppig anvendelse. Nova TTO-serien er en antiseptisk serie baseret på Tea Tree Oil, vitaminer og plejende æteriske olier. Den Tea Tree Oil (Melaleuca alternifolia), som bruges i produkterne, er dyrket i Australien efter økologiske principper. Der findes i alt ca. 150 forskellige arter af Melaleuca. Det er imidlertid kun olien fra Melaleuca alternifolia træet, der har den rigtige kombination af indholdsstoffer (nemlig et højt ind-hold af terpinen 4-ol og et lavt indhold af cineol), som gør den antiseptisk og hudvenlig.

Nova TTO sæbefri vask er en mild bakteriedræbende vask, som fjerner overskydende fedt og snavs samt overførte bakterier. Vasken er sæbefri, så den indeholder ikke sulfater, og det gør den velegnet til hyppig håndvask.

Hyppig håndvask kan udtørre dine hænder. Tea Tree Oil har den unikke egenskab, at den medvirker til at genoprette hudens normale bakterieflora og heler huden uden at skade den normale cellevækst.

 

75 år på bagen som bakteriedræber

Til trods for, at Tea Tree Oil har været anvendt i over 75 år, er der tilsyneladende ingen bakterier, der har udviklet resistens over for oliens virke-måde. Mange antiseptiske midler skaber ubalance i hudens bakterieflora, fordi de generer hudens sunde vævsvækst og sinker heling. Tea Tree Oil har den unikke egenskab, at den medvirker til at genoprette hudens normale bakterieflora og heler huden uden at skade den normale cellevækst.

Tag håndvask alvorligt, og lær dine børn at vaske hænder! Brug tiden, og brug midler med antiseptisk effekt. Til glæde for dig selv og dine omgivelser.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *