Vinterdeprimeret eller bare modløs?

Vinterdeprimeret eller bare modløs

 

Vinter, kulde, mørke er tre ting, der uvægerligt hænger sammen, men skal vi oven i købet døje med modløshed, bare fordi vi bor i det kolde nord? 

 

Al forskning tyder på, at vi får alt for lidt sollys i Danmark. For lidt af de livgivende stråler giver D-vitaminmangel, og mangel på blot det ene vitamin kan skabe alt fra vinterdepression til muskelsmerter. Hvis vi så oven i købet er født ind i en familie, hvor vi har svært ved at holde en god serotoninbalance i hjernen eller lider af stress, kan det gå helt galt i løbet af vinteren, hvor mørket ikke kun sænker sig over det danske vinterlandskab, men i værste fald også kan blive til en kronisk sindstilstand, som kun vanskeligt letter, før vi mærker forårssolens stråler på vores hud.

Derfor er jagten gået ind på den ultimative solskinskur for trætte formørkede hjerner. Prøv f.eks. Prikbladet perikon (Hypericum perforatum) – uovertruffen til at holde serotoninbalancen i orden. Perikon fås fra Pharma Nord, på pakningen er doseringen to stk. daglig, men du kan godt tåle to stk. to gange dagligt i tre måneder, derefter to stk. året rundt eller i hvert fald i efterårs- og vintermånederne. Biolys fra Biovita er ikke mindre end en genial pære, du kan sætte i stuelampen eller i det rum, du opholder dig mest. Tysk forskning viser, at strålerne efterligner de humørskabende stråler, som solen afgiver, og til forskel fra tidligere tiders lysterapi behøver du ikke længere at sidde tæt på lyskilden.

Vitamin- og mineralbalancen skal være i orden. Lider du af kroniske problemer skal du vælge et vitamin- og mineralprodukt med høj biotilgængelighed, f.eks. Multi-Vitamin Pharma Nord. To stk. dagligt er slet ikke for meget. En behandler udi vitaminer og mineraler ville uden blusel give fire stk. daglig i en måned, hvorefter dosis sættes ned til to stk. daglig året rundt.

Suppler endelig med letoptagelige D-vitaminer, f.eks. D-pearls, en dagsdosis i tre måneder på i alt 60 mcg er slet ikke for meget. Nyeste forskning tyder på, at man sagtens kan fordoble eller endda spise endnu mere. Fordelen ved D-pearls er, at de er lagt i en olie, som skaber en større optagelighed i kroppen. Styrk dit humør, dit energiniveau og din stresstærskel med nogle gode urter og gele royale. Der findes en hel stribe, f.eks. Arctic Root (Rosenrod) som bl.a. fås fra Anjo, OmniVital fra Biosym – eller skab dit eget mix fra Engholmgruppens sortiment. Din humørforladte hjerne vil elske fedtsyrerne fra Eskimo 3.

Glem ikke at komme ud i solen i dagtimerne, om end den er sparsom, så hjælper den dog lidt. Dyrk motion, du bliver glad af, og smil. Stress, frygt og uro, tanker, der kører for stærkt eller ikke vil stoppe, kan dæmpes ved simpelthen at lægge den ene hånd på panden og den anden på baghovedet i et par minutter, indtil roen indfinder sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *