En lille lilla plante med stor virkning på trætte tarme

 

Da jeg fik øje på studierne af de små lilla blomster fra katostplanten, gik tankerne tilbage til mit eget urteapotek, da jeg bare var 20 år gammel. Her stod mine glaskrukker på rad og række, og netop kat-osten var let at få øje på, for er den tørret korrekt, bevarer den nemlig sin fine lilla farve. I dag ved jeg, at der skal rigtig mange katostblomster til for at opnå så god en effekt som i det moderne produkt Easy Digest. Blomsterne er blevet omdannet til en tørekstrakt sammen med de andre velkendte droger. Så vores trængende tarme får en kærlig hjælp fra naturens vidunderlige  skatkammer i et særligt sammensat produkt fra New Nordic.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i  februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning

 

Katost har været kendt i tusindvis af år for sin virkning på fordøjelsen. Den er kendt her fra Europa, men især anvendt i Mellemøsten for sin effekt på ikke kun tarmsystemet, men også brugt mod brandsår, inflammation i huden, bronkitis og i øvrigt alle steder i kroppen, hvor der er brug for det aktive stof kaldet planteslim. Planteslimen, som ikke kun beskytter slimhinder, men også sørger for, at afføringen ikke bliver så tør, at den ikke kan passere gennem tarmene med lethed.

 

Katost er især god ved kronisk forstoppelse

Der er flere studier på katosts virkning. 53 personer deltog i forsøget. 33 led af kronisk forstoppelse, mens 20 deltagere også fik produktet for at se, om det havde nogen uheldige virkninger hos raske, fx i form af diarre. Forsøget viste meget tydeligt (statistisk sandsynligt), at et gram ekstrakt af katost havde en virkning, sådan stille og roligt, med mindre og mindre forstoppelse hen over de fire uger, hvor effekten især indtrådte efter to uger.

Katostekstraktet virkede på alle de mange forskellige symptomer, der typisk ledsager en forstoppelse: smerter ved afføring pga. de hårde knolde, der har svært ved at passere, oppustethed og i det hele taget ubehag gennem hele dagen og eventuelle smerter om aftenen i hele maveregionen.

(Kilde: Research Institute for Islamic and Complementary Medicine, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran)

 

Toiletbesøg hver eneste dag skal være muligt

20 procent af alle voksne i Europa lider af forstoppelse, og personligt tror jeg, at tallet er meget større. For læser man i lægebøger, er det helt almindeligt, at man kun kommer på toilettet tre gange om ugen, men er det sundt? Og skal problemet først tages alvorligt, når der kommer større gener og ubehag? Nej, siger biopater/naturopather, ernæringsterapeuter og heilpraktikere. Du skal kunne komme af med dine affaldsstoffer hver dag. Punktum.

Fibre, vand og mavebøjninger skal der til. Og er det kvinders slappe mavemuskler, som gør, at flere kvinder end mænd lider af problemet?

Henrik Harpestreng (død 1244), læge bl.a. for Kong Erik, har også beskrevet katost virkninger.

 

  Malua salyrt takær man hænnæ swa sum kal. tha løsær hun bundæn qwith. oc swa dughær hun oc blæthræSwa dughær hun oc for etær dryk. Stampær man pilæ løf. oc salyrtæ blath iafnæ. tha helær thæt skøtær blothughtsar. æn mæth dyræ plastær. worthær hun stampæth mæth gamælt istær . tha dughær thæt for knus. oc thæt thær brut ær. latærman en rot with tanwærk[1] stampæth. thæt hiælpær . Swepær[2]man hænnæ innæn swart vll. oc bær a sik. tha sighær sum. at thæt hiælpær for spinæ wærk[3] . oc gømær forandræ bir. at the stingæ hanum æi. worthær salyrt wæld innæn locio. oc lagth swa up a howæth. tha hialpær thæt for illæ boldæ. oc kart thær innæn howæth woxær ænzæ naghlæ howæth. for thæn illæ eld. siuth salyrtæ blath . oc lat with oli. oc læg a oc bakæ mæth. Oc thæt dughær for thæt thærbrænt ær af eld. Siuthær kunæ salyrt [17r] oc bakær sik for næthæn. tha dughærthæt bothæ bakum oc foræ storlikæ mykæt .

 

Katost får hjælp af ingefær, basilikum olie, artiskok og sort peber

Der findes mange gamle urterecepter, som beskriver blandingen af flere droger. Easy Digest er dog et meget moderne sammensat produkt, hvor udviklerne hos New Nordic har kigget på alverdens studier og valgt at blande katost med ekstra støtteterapi til leveren. Hvor katost virker direkte i tarmene med sit indhold af slimstoffer, virker artiskokken på leverens evne til at nedbryde føden. Det skaber en lethed allerede fra det øverste af tyndtarmene, hvor galden blandes med enzymer, der sammen skal nedbryde vores mad. Det hele bliver hjulpet af sted af basilikumolie og ingefærekstrakt, der, ud over at hjælpe på irriterede tarme (inflammationer) ligesom katost kan, også hjælper på oppustede tarme.

 

Oppustet gennem dagen?

Ligner du en gravid i løbet af dagen, kan det meget vel være, fordi dine lukkemuskler ned gennem fordøjelsen ikke åbner og lukker sig, som de skal, når føden passerer. Det kan i værste fald skabe kolikagtige smerter og stort ubehag, som hos nogle fører til appetitløshed, andre får lyst til at spise endnu mere for instinktivt at forsøge at gøre noget ved den store luftdannelse, der opstår.

Basilikumolien og ingefærekstraktet hjælper dine lukkemuskler, så de åbner sig, når føden passerer, og lukker igen, når arbejdet er gjort.

Vi har lukkemuskler mellem spiserør og mavesæk, mellem mavesæk og tyndtarme, mellem tyndtarm og tyktarm og mellem tyktarm og endetarm.

 

Hen hvor peberet gror …

Sort peber har mange funktioner, men den mest kendte er jo, at den skaber smag til maden. Studier viser, at hvis der ellers er masser af pipirin i din peber, kan du hjælpe på optagelsen af næringsstofferne fra din mad, og du hjælper dermed også med at skubbe urternes virkning hen, hvor der er mest brug for den. At ønske noget hen, hvor peberet gror, har hermed fået en hel ny betydning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *