Hjælp din lever!

 

 

Forestil dig, at din lever er en ø med hjerne, som står og kigger på en bro, der fører over til resten af kroppen. Nogle gange er det en motorvejsbro med brede spor, andre gange er det en smal naturbro, så smal, at den kun kan klare at lade fire forvildede høns og en skrubtudse slippe igennem.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – julen 2014

 

Sådan er det for leveren. Dens evne til at skulle slippe alkohol, medicin, pommes frites og slik ud i kroppen på én gang bliver sat på en prøve. Det hele kan faktisk ikke komme over (enzym) broerne på en gang. Du må tage nogle valg: Hvad er vigtigst at spise, drikke og indtage? Og hvordan kan du forvandle en lille gangbro til en firesporet bro på den tyske Autostrada – eller i det mindste en velfungerende landevejsbro?

De kaldes leverens enzymsystemer, og begge enzymbroer skal fungere optimalt, hvis du ønsker et sundt liv, hvor du nedbryder alverdens gebrækkeligheder i samme tempo, som du indtager dem.

 

Bliv vejkonstruktør i dit eget liv!

Begynd med den 1,5 kg tunge lever, som udover sine enzymbroer for medicin, alkohol og andre uhyrligheder, også lige skal klare at danne galde til at nedbryde maden og faktisk også skabe et sundt hormonsystem. Samt hundredevis af andre funktioner.

Ved at sørge for at leveren altid har de optimale betingelser, vil der ikke være flaskehalssituationer før broerne, og du giver leveren en fair chance for at udføre sit arbejde uden at blive kvalt i arbejdsopgaver. De skal trille over stille og roligt, uden myldretid.

 

Uhyrligheder som aldrig kommer længere end til broen

Du skal selvfølgelig skære ned på mængden af uhyrligheder, så de stoffer, som er vigtige for dig at skille dig af med, kommer over broen først. Så skær ned, hvor du kan. Uanset hvor sundt, vi lever, vil vi dog stadig være udsat for en lang række kemiske stoffer, og desværre er det ikke nok at spise økologisk. Vi får tusindvis af giftstoffer fra vores hjem i form af formaldehyd, kemikalier i plasticbøtter og kageforme i køkkenet, fra gamle og nye møbler eller fra det, vi smører på kroppen. Faktisk også kemiske stoffer fra den luft, vi indånder, som går over i blodet, videre til leveren – (og til det ufødte barn…)

Listen over kemikalier i hverdagen er alenlang. Der rumsterer lidt forskellige tal hos myndigheder og institutter, men 70.000 kemikalier i dagligdagen er ikke utænkeligt. Ikke alle er farlige, men mange er giftige over tid: De hober sig op, hvis vi får for mange af dem – eller ikke kan udskille dem hurtigt nok.

 

Frøene af Marietidsel er i øvrigt også galdestimulerende og kan hjælpe med at skylle giftstoffer ud via galden.

 

Styrk broernene – styrk dine enzymsystemer

 

Leverens arbejde før du kommer til broen

Din lever har rigtig mange funktioner, men kigger vi udelukkende på det, der har med ophobning af snask at gøre, er der flere forhold, der er værd at kigge på.

 

600 liter blod i døgnet

Leveren skal filtrere ikke mindre end 600 liter blod i døgnet. Det er blod, der bl.a. har passeret forbi mave-tarmsystemet, hvor det skal fjerne og eliminere en række mærkværdigheder, hvis det er det, vi spiser. Her tænkes især på farvestoffer, konserveringsmidler og andre kemikalier fra føden. Endvidere skal der elimineres affaldsstoffer fra den øvrige del af kroppen, når celler og bakterier udskiller toxiner, eller når immunsystemet skal af med sine døde komponenter.

 

Dannelse og udskillelse af galde

Galden sørger for at nedbryde fedt, men bærer også en flok affaldsstoffer ud, bundet til fibre og skilt ud via tarmen. Det kræver både et godt galdeflow og nok af fibre i kosten. Et godt galdeflow skaber man bl.a. med bitterstoffer, galdestimulerende og galdedrivende droger.

 

Totrinsraket – nu er du på broen

Selve broen er leverens enzymsystem, delt op i fase 1 og 2, som skal sørge for, at fedtopløselige stoffer bliver omdannet til vandopløselige stoffer, så de let kan udskilles med galde og urin. Fase 1 enzymsystem, kaldes også Cytokrom P450 eller CYP. De cirka 100 enzymer findes inde i nogle specielle celler, Kuppfer-cellerne, og de er specialiserede til bl.a. at fjerne specifikke toxiner.

Det er her, man kan finde en del af forklaringen på, at nogle mennesker kan leve et liv fyldt med skadelige stoffer og alligevel klare sig godt, mens andre meget hurtigere bukker under.

 

Hvorfor fedtopløselige stoffer skal elimineres

Mange skadelige toxiner, hormoner og fx stofskifteprodukter fra vores egne celler optræder i en fedtopløselig form. Derfor kan de ophobe sig i vores fedtvæv og i fedtrige organer fx i vores hjerne.

Derfor er det så vigtigt at få dem omdannet af leverens enzymsystemer til vandopløselige stoffer, som kan skylles ud af kroppen via de normale afgiftningskanaler fx nyrerne, luftvejene og huden.

 

Fase 1 enzymerne arbejder på tre forskellige måder:

 

Reduktion: De forsøger at ændre den kemiske struktur i toxinerne, så de bliver gjort mindre skadelige.

 

Hydrolyse: De bliver gjort vandopløselige.

 

Oxidation: Sammen med fase II afgiftningsenzymer ændres toxinerne til en mere aktiv – og dermed mere giftig!) form, hvorved fase II enzymsystemet aktiveres.

Netop denne mere giftige tilstand, er en af de vigtigste årsager til, at du skal passe din afgiftning – hver dag! Og her er vitaminer, mineraler og urter et herligt skub i den rigtige retning.

 

Fase II afgiftningssystemet, altså en tur over den næste bro, kan nu gå i gang, men hvis ikke broen får hjælp af de ovenstående syste-mer,og hvis ikke man sørger for at få både fase I og fase II til at hjælpe hinanden i denne specielle afgiftningsfase, så belaster man kroppen ovenud meget med et bombardement af frie iltradikaler, som bogstavelig talt vil forsøge at ødelægge cellevægge overalt.

 

Det interessante og barske forhold er, at en enkelt droge ikke er nok – du er nødt til at forstå vigtigheden af det nødvendige samspil mellem flere droger.

 

Få især hjælp fra drogernes verden

Der er fire områder der skal styrkes samtidig

  1. Fremme galdeafsondringen, så giftstoffer skylles ud via tarmen
  2. Blodgennemstrømningen i leveren (så den kan arbejde bedre)
  3. Styrke Kuppfer-cellerne i leveren (som er starten på enzymfaserne, så der ikke opstår flaskehals med en kaskade af frie iltradikaler mellem de to broer, fase I og fase II)
  4. Fremme den videre afgiftning via nyrerne

 

Til at fremme galdeafsondring finder du bitterstofferne:

De vigtigste er gul ensian (Gentiana lutea), mælkebøtterod (Taraxacum officinale) og artiskok (Cynara scolymus). Rucolasalat og andre bitre fødevarer kan også hjælpe til i processen.

 

To fluer med et smæk med Rosmarinekstrakt fra Natur Drogeriet

I jagten på at gøre en leverkur så enkel som muligt, er det værd at kende Rosmarinekstrakt, hvor kapslernes tablethjælpestoffer er erstattet med Gingko biloba. Netop Ginkgo kan fremme blodgennemstrømningen i leveren, og rosmarin har en uhyre god antioxidant effekt, som skal bruges på broen, når fase 1 har gjort diverse stoffer meget mere potente, men derfor også meget mere aggressive i forhold til at danne frie iltradikaler. Rosmarin er kendt for at være bedre som antioxidant her end fx C- og E-vitamin.

 

Til fase I og til fase II, de bedste droger

Kommer vi til enzymfasesystemerne, er der især to droger, som skiller sig ud.

Silybum marianum er måske den bedst kendte af alle leverurter. Over 100 kliniske og farmakologiske forsøg har vist, at Marietidslen er i stand til at beskytte leveren mod en lang række toxiner (svampetoxiner, alkohol, frie radikaler, vira, tungmetaller m.fl.), og netop frøene fra denne plante kan føre leveraktiviteten tilbage til normale tilstande efter skadelig påvirkning. Den er i øvrigt en meget stærk antioxidant.

Schisandra chinensis, som ikke har noget dansk navn, er et must-have sammen med Silybum marianum, for mens Silybum marianum tager sig af fase 1, er Schisandra chinensis, en virkelig nødvendighed for fase 2 afgiftningen.

 

Afgiftning af nyrerne

Drik 2-2,5 liter vand dagligt (3 liter, hvis du motionerer) og kig på Schisandra chinensis, som udover at virke på leveren, også støtter nyrernes arbejde. Der er rigtig mange andre gode urter til nyrerne, se fx på Astragalus membranaceus (flere oplysninger på www. sund-forskning.dk) eller de mere kendte vanddrivende urter som gyldenris og agerpadderokke.

 

Overblik: En kur der batter

Forestil dig, at leveren er en ø, der trænger til hjælp. Og hjælpen bl.a. består i at undgå flaskehalse ved broerne ud til kroppen.

 

En kur kan kort beskrives som:

At undgå mærkværdigheder, der belaster øen og den omgivende krop.

 

Understøt arbejdet med:

Rosmarinekstrakt Silybum marianum (Cardulon ekstrakt), Schisandra chinensis (Schizandra kapsler med tørekstrakt)

 

Vand og giv et ekstra skub med fx Curcuma kapsler, som med sit indhold af tørekstrakter kan sætte ekstra skub i elimineringen af de frie radikaler

 

Alle droger finder du hos Naturdrogeriet som tørekstrakter, hvor du får en optimal dosering af hver urt.

 

Nyrerurterne kan drikkes som te, og Naturdrogeriet er et af de firmaer i Danmark, som har specialiseret sig i tørrede droger.

 

Se alle plantebeskrivelserne af de enkelte droger på www.sund-forskning.dk

 

Hvem har brug for hjælp til leveren?

Symptomerne på dårlig leverfunktion og toxinophobninger er mange og mangeartede, men blandt de mest almindelige er:

  • Specifikke leversygdomme
  • Mere diffuse symptomer – som også kan skyldes andre årsager…
  • Tilbagevendende sygdomme (fx infektioner)
  • Lavt energiniveau/træthed/depression/manglende sexlyst/apati)
  • Søvnløshed
  • Fordøjelsesproblemer (fx forstoppelse)
  • Smerter/ømhed i muskler og led
  • Problemer med koncentration og indlæring
  • Hovedpine og migræne
  • Hudproblemer (fx hudkløe og bylder)
  • Neurologiske forstyrrelser

 

Fase II afgiftningen kan inddeles i syv hovedgrupper – læs om dem i Birgith Brobergs gratis bog, Leveren, som du finder her: Urter til leveren

 

4 thoughts on “Hjælp din lever!

  • Wow, amazing weblog layout! How long have you been running a
    blog for? you made blogging glance easy. The entire glance
    of your web site is wonderful, as well as the content!
    You can see similar here ecommerce

  • Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am
    having difficulties with your RSS. I don’t understand
    the reason why I cannot subscribe to it. Is there anyone
    else having the same RSS issues? Anyone who knows the solution will you kindly respond?

    Thanx!! I saw similar here: E-commerce

  • Hi! Do you know if they make any plugins
    to assist with Search Engine Optimization?
    I’m trying to get my site to rank for some targeted
    keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
    Thanks! You can read similar blog here: List of Backlinks

  • Thanks on your marvelous posting! I actually enjoyed reading it,
    you can be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will eventually come back
    down the road. I want to encourage you to ultimately continue your great posts, have a nice afternoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *