Den selvopfyldende diagnose

shutterstock_360640091

 

Af Henrik Dilling, Psykoterapeut, SQ-coach, Tankefeltterapeut Biopat og naturopath ibm

Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning i december 2012

 

Diagnosen har ”to ansigter”. Det ene er ”det gode” ansigt, som giver ro i sindet og gode behandlingstiltag. Det andet er ”det farlige” ansigt, som skaber sygdom og unødig lidelse.

 

Den nødvendige diagnose

Det skaber i de fleste tilfælde ro for et menneske at få en diagnose hos lægen, uanset om det drejer sig om en akut eller en kronisk lidelse. Har man forstuvet, eller måske brækket en knogle, er det rart at få vished, så der fx kan lægges en gips. Det samme gælder ved stærke smertetilstande, eller ubehag, hvor årsagen ikke er kendt. Så snart vi kender årsagen, er der potentielt mere ro på systemet. Man kunne her tale om diagnosens ”gode” ansigt. Det lægelige system er bygget op omkring diagnoser, hvilket vil sige, at der i princippet kun kan behandles, hvis der findes en diagnose.

 

Den usikre diagnose

Diagnoser er langtfra altid sikre, og det er ikke usædvanligt, at forskellige læger giver forskellige diagnoser og vurderinger, både af en lidelse og af den foreslåede behandling. Det kan forårsage en masse usikkerhed for det enkelte menneske, for hvem skal man så tro på? Den, der stiller diagnosen, ser det som han/hun er uddannet til. Det er umuligt at overskue alle faktorer, men bydende nødvendigt at være opmærksom på, at der kan være mange faktorer, man som faguddannet ikke ser, det gælder både lægerne, øvrige ”blåstemplede” behandlere og de alternative behandlere.

 

Den selvopfyldende diagnose

Jeg har gennem tiden set mange forkerte og unuancerede diagnoser. En af de mest grelle, som jeg for nyligt har haft i min klinik, var en kvinde i 30’erne, som havde fået at vide, at hun sandsynligvis ville udvikle leddegigt. Hendes inflammationstal var forhøjede, og hun fik at vide, at hun skulle i medicinsk behandling, hvis symptomerne blev værre eller fortsatte. Hun havde haft smerter og hævelser i leddene gennem nogle år. Efter kostændring fra overvejende syredannende til basedannende kost, samt grundkosttilskud og fem TFT behandlinger med bearbejdning af nogle tidlige livstraumer, var klienten helt symptomfri efter to måneder. Dertil kom, at hendes luftvejsproblemer gennem mere end 30 år forsvandt helt. Havde klienten udelukkende lyttet til leddegigtdiagnosen, så kunne hun sandsynligvis se frem til stærk medicinsk behandling, med alt hvad der følger af det.

 

Stol aldring blindt på en diagnose

Uanset hvad, så bør helhedstænkning, det hele menneske altid respekteres, uanset hvad symptomerne er. Sørg altid for at få flere syn på en evt. diagnose, både i forhold til kroppens struktur, biokemi, tanker, følelser og dine overbevisninger. Samarbejde og komplementær medicin er absolut altid at foretrække.

 

Tankefeltterapi (TFT) er en effektiv metode til opløsning af gamle traumer, fobier, PTSD, angst og frygt. TFT kaldes også energipsykologi. Fysiske og psykiske symptomer og lidelser hænger i de fleste tilfælde tæt sammen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *