Glutenallergikere kan let mangle næringsstoffer

hvede
 
Har du cøliaki eller gluten-allergi, skal du være opmærksom på, at du kan komme i underskud med bestemte næringsstoffer.
 
 
Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sundforskning – oktober/november 2016
 
 
Mange danskere har cøliaki (fødevareintolerance) eller tåler ikke gluten, hvilket indebærer, at de ikke må spise hvede samt mel og korn. Det kan medføre, at de kommer til at mangle stoffer som D-vitamin, B-vitamin, calcium, jern, zink og fiber. Et andet næringsstof, som man let kan komme til at mangle, er selen.
 
 
Selen indvirker på flere vigtige funktioner
 
Det er uhyre vigtigt at få nok selen, da dette sporstof understøtter omtrent 30 forskellige selenoproteiner, som er selen-afhængige enzymer med en lang række funktioner i kroppen. Man ved blandt andet, at selenoproteiner er med til at regulere kropsfunktioner som:
 
  • immunforsvar
  • stofskifte
  • forplantning
  • celleforsvar
 
 
Mangelfuld optagelse i tarmen
 
Der er ydermere det forhold, at folk med cøliaki kan have skader i tyndtarmen på grund af deres sygdom. Disse bevirker, at de ikke optager næringsstoffer så effektivt som raske mennesker, og af samme grund bliver problemet med næringsstofmangel endnu mere udtalt.
 
 
Øget risiko for cancer
 
Man har helt konkret fundet, at folk med cøliaki har øget risiko for en række forskellige cancerformer. Netop her spiller selen en vigtig rolle, da stoffet er med til at hæmme cancer, blandt andet ved at forebygge DNA-skader og fremme kroppens egen anticancer mekanisme, som hedder apoptose (programmeret celledød). Det er den, som får syge celler til at destruere sig selv.
 
 
Tilskud kan være nyttige
 
Hvis du er på en glutenfri diæt eller har cøliaki, bør du overveje at tage selentilskud for at være sikker på, at kroppen får nok af det vigtige mineral. Et præparat som Bio-Selen + Zink indeholder den organiske selengær SelenoPrecise, som mange vælger på grund af denne selengærs høje optagelighed.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *