Har du fod på kemien ?

 

 

Fodtøj kan indeholde en lang række skadelige kemikalier. Det er især vigtigt at være opmærksom på, når du køber fodtøj til dit barn eller skal have nye sandaler. Det vigtigste ved fodtøj er dog altid pasformen.

 

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2019

 

Sko

Vælg gerne lædersko, som er vegetabilsk eller enzymatisk garvet, ellers kan de indeholde giftige tungmetaller. Gå efter sko, som er produceret uden brug af krom. I 2015 blev heksavalent krom (Krom VI) forbudt i fodtøj i EU – heldigvis, for det kan både give kontaktallergi og være kræftfremkaldende.
De fleste kondi- og sportssko kan sagtens tåle en tur i vaskemaskinen. Det er en rigtig god idé at vaske skoene inden brug for at reducere evt. overfladekemi. Undgå fodtøj, der markedsføres som ”antibakterielt” og lign.

 

Gummi- og termostøvler

Foretræk gummistøvler i naturgummi. En test fra TÆNK i september 2017 fandt skadelige kemikalier, bl.a. PAH’ere, i en lang række gummistøvler til børn. Undgå helst fodtøj med neopren, da det kan indeholde skadelige stoffer. Jeg anbefaler heller ikke gummistøvler af PVC, som er miljøbelastende og kan indeholde ftalater.

 

TIP: Smør dine gummistøvler, så de ikke flækker!

Gummistøvler i naturgummi vil med tiden blive tørre og sidenhen flække, hvis de ikke vedligeholdes. Du kan nemt passe på dem ved at smøre dem jævnligt med en eller anden form for vegetabilsk olie, fx kokos- eller olivenolie. Du kan evt. tilsætte lidt lanolin til olien. Det er især vigtigt til fodtøj, som tørres i tørreskab.

 

Vinter- og vandrestøvler 

Vinterstøvler til børn samt vandrestøvler og vandresko er den type fodtøj, som har størst risiko for at indeholde fluorstoffer. Det gælder fx produkter med Gore-Tex, der er baseret på fluorstoffet Teflon. I en test fra 2019 fandt Forbrugerrådet TÆNK fluorstoffer i alle testede vandresko undtagen én. Fluorstoffer er hyperpotente. De ophobes i kroppen, er stærkt hormonforstyrrende og kædes sammen med øget risiko for kræft, ADHD hos børn og kroniske nyresygdomme. De er meget svære, for ikke at sige umulige, at få ud af kroppen igen. Desuden er de ret miljøbelastende.

 

Sandaler 

Sandaler er et klogt sted at prioritere fodtøj med god kemi, da man jo oftest går med bare fødder i sandalerne og dermed har direkte hudkontakt. I en tysk test fra 2013 fandt man sundhedsskadelig kemi i både læder og syntetiske materialer i samtlige testede sandaler. Derfor er det sikrest at have strømper på i sandalerne. Plastsandaler, plasttræsko, klipklappere og lignende kan indeholde ftalater og tungmetaller og belaster ofte føddernes trivsel, hvorfor de frarådes.

 

Problemkemi i fodtøj

Fodtøj kan bl.a. indeholde disse problematiske kemiske stoffer, som kan skade sundheden, miljøet – eller begge dele.

  • Krom VI
  • Ftalater
  • Isophoron
  • Butyltinforbindelser (MBT, DBT, TBT)
  • Tungmetaller
  • Fluorstoffer
  • Antibakterielle midler
  • Svampedræbende midler
  • Nonylphenol

 

Må fodtøj gå i arv?
Ifølge nogle fodterapeuter bør børn optimalt set kun få nye sko. Men det kan være en stor post i budgettet. Småbørnssko kan godt gå i arv, hvis de kun er ganske lidt brugt og hælkappen er intakt. Men du bør købe en ny sål til dem. Som bonus er evt. overfladekemi reduceret eller forduftet, når du arver eller vælger genbrug.

 

Barfodssko er det nye sort
Barfodssko har tynd sål og er beregnet til at have bare tæer i, så foden kan bevæge sig mere naturligt. Det gør, at neurobanerne i foden stimuleres. Balancesansen aktiveres, så man opnår et sundt bevægemønster og forebygger fodproblemer senere i livet. Med barfodssko bevarer du jordforbindelsen!

 

Imprægnering med god kemi

De fleste former for imprægnering indeholder fluorkemi i stor stil, og det er helt no-go, særligt på sprayform, fordi risikoen for at indånde det er ret stor. Heldigvis findes der fluorfri alternativer på markedet. Dem kan du finde i en frit tilgængelig test af imprægneringsspray fra 2017 på Forbrugerrådet Tænk Kemis hjemmeside kemi.taenk.dk. 

 

Om Rose Maimonide

Rose Maimonide hjælper børnefamilier med, at det bliver nemt at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses online univers “Grøn Stue” får du guides, genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab. Få gratis guides på www.rosemaimonide.com

 

2 thoughts on “Har du fod på kemien ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *