Højt blodsukker øger din risiko for at få hjerte-kar-sygdomme

jul, småkager, diabetes

 

Hvis du har forhøjet blodsukker, er din risiko for at få en hjerte-kar-sygdom 30-50 procent større, viser en britisk undersøgelse. En måde at holde blodsukkeret stabilt på er ved at tage organisk chrom-gær.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Vores blodsukker skal helst være så stabilt som muligt. Hvis det svinger konstant, kan det føre til insulinresistens og type 2-diabetes. Nu har en gruppe forskere fra London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) samt University College London (UCL) dog fundet frem til, at der er andre ting, som kan følge i kølvandet på højt blodsukker. De har helt konkret observeret, at folk med højt blodsukker-niveau har 30-50 procent højere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Forskerne analyserede data fra 427.437 mænd og kvinder, som alle var registreret i UK Biobank, der er en omfattende medicinsk database med sundhedsoplysninger om over en halv million personer i Storbritannien.


Chrom holder blodsukkeret stabilt

Diabetes er i forvejen en kendt risikofaktor for udviklingen af åreforkalkning, blodtryksforhøjelse og andre hjerte-kar-relaterede lidelser, men at der også er en øget risiko for dem, der har forhøjet blodsukker – men ikke nødvendigvis er diabetikere – er nyt. Derfor er der endnu mere grund til at gøre en indsats for at vedligeholde et normalt blodsukkerniveau.

Der findes forskellige måder at gøre dette på. Undersøgelser har vist, at sund kost og regelmæssig motion har en stabiliserende indvirkning på blodsukkeret. Det samme gælder sporstoffet chrom, som indgår i kroppens blodsukkerregulering. Helt specifikt hjælper chrom insulinet med at transportere glukose (blodsukker) fra blodstrømmen ind i cellerne, som herefter omdanner sukkeret til energi.


Hjalp diabetikere i klinisk forsøg

Der er lavet forskning, som dokumenterer, at chrom effektivt hjælper med at få sukkeret ud af blodet. I et dobbelt-blindt, placebo-kontrolleret forsøg udført på en gruppe type 2-diabetikere fandt forskere fra Charles University i Prag en markant forskel på de deltagere, som fik snydepiller og dem, der fik chrom-præparatet Bio-Chrom. Dette præparat indeholder den organiske chrom-gær ChromoPrecise, som har udmærket sig ved at have særlig god optagelighed og derfor egner sig godt til undersøgelser af denne art.


Langt bedre diabeteskontrol

De type 2-diabetikere, som medvirkede i undersøgelsen, fik i forvejen insulinbehandling. Som supplement til behandlingen fik halvdelen 100 mikrogram chrom-gær dagligt i to uger, og den anden gruppe fik tilsvarende placebo i samme periode. Herefter blev chrom-doseringen fordoblet. Forskerne målte fastende blodsukker, langtidsblodsukker (HbA1c) samt forskellige andre markører. Efter første runde af forsøget blev fastende blodsukker reduceret signifikant hos dem, der tog chrom, sammenlignet med kontrolgruppen. En endnu større reduktion blev observeret, efter den forhøjede dosis blev taget i brug i anden periode. På samme måde var der i begge runder af forsøget et markant fald i langtidsblodsukker hos de chrom-behandlede.


Svært at udregne chrom-indhold i føden

Chrom findes i en række fødevarer som blandt andet krydderier, kød, fuldkorn, nødder, ølgær, frugt og grøntsager. Indholdet af chrom varierer dog en hel del, så det kan være svært at regne ud, hvor meget man får igennem kosten. Derfor kan det være lettere og mere effektivt at supplere med et tilskud, som tilfører den samme mængde chrom med hver tablet. Ifølge det europæiske fødevaresikkerhedsråd EFSA optages organisk chrom-gær som den i Bio-Chrom op til 10 gange bedre i kroppen end andre chrom-typer som chrom-picolinat og chrom-klorid.

Kilde: The Lancet Regional Health – Europe, august 2023

4 thoughts on “Højt blodsukker øger din risiko for at få hjerte-kar-sygdomme

  • After research a few of the blog posts on your website now, and I really like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and will be checking back soon. Pls try my website as nicely and let me know what you think.

  • I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website :)

  • Pingback: youtube automation niches

  • Pingback: ติดตั้งโซลาเซลล์

Comments are closed.