Mindre skør med calcium citrat

  

 

Det første firma til at markedsføre et calcium magnesium produkt med calcium citrat var Natur Energi ApS. Her kan du læse om, hvorfor citrat er lettere for kroppen at optage end carbonat

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – sommer 2014

 

Vores knogler har brug for calcium. Mange ved også, at både magnesium, K-vitamin og D-vitamin er vigtige samarbejdspartnere med calcium, der ikke kan stå alene i opbygningen og vedligeholdelsen af sunde, stærke knogler. Men ikke alle ved, at calcium findes i to former, en carbonat- og en citratform. Afhængig af calciumformen og blandt andet fordøjelsen er der forskel på citratets og carbonatets optagelighed. Natur Energis Cal-Mag Citrat 1:1 består af den letoptagelige calcium citrat og de vigtige holdspillere K2-vitamin, magnesium citrat og D3-vitamin. D-vitamin er en forudsætning for, at kalk og fosfor kan optages fra kosten gennem tyndtarmen og har desuden en aktiverende effekt på proteinet osteocalcin, som har betydning for knoglevævets struktur. K2-vitamin har en vigtig rolle i opbygningen af knoglestrukturen.

 

Calcium citrat sænker PTH over 50% bedre end calcium carbonat

Dr. Heller offentliggjorde et forsøg med calcium carbonat og calcium citrat i Journal of Clinical Pharmacology i november 2000, hvor han sammenlignede enkeltdosers biotilgængelighed og effekt på kroppens parathyreoideahormon (PTH) hos kvinder i overgangsalderen. Kvinderne fik 250 mg. calcium citrat og 500 mg. calcium carbonat. Studiet viste, at calcium citrat var mest biotilgængeligt og dermed blev optaget bedst i kroppen trods forskellen på doserne.

Calcium citrat viste sig at sænke PTH over 50% bedre end calcium carbonat. Dette er yderst interessant, fordi PTH regulerer blodets indhold af calcium ved at frigøre det fra skelettet, når der er brug for det. Kvinder vil fra overgangsalderen og resten af livet afkalke mere end mænd på samme alder, da ændringerne i hormonsystemet påvirker afkalkningsprocesserne. Ved at sikre en høj biotilgængelig kilde af calcium bliver hormonsystemet ikke sat i alarmberedskab og knoglernes afkalkningsrate kan dermed sænkes eller sættes i hvileposition.

Calcium citrat kan tages når som helst på dagen, hvorimod calcium carbonat skal bruge mavesyre for at blive opløst og optaget i kroppen. Det skal derfor tages i forbindelse med måltiderne. Calcium citrat er ideelt til de, der tager syredæmpende medicin, da denne form for calcium ikke bruger mavesyre i optagelsen.

 

Calcium har mange vitale funktioner

Det er vigtigt at forstå, hvorfor calcium er så afgørende. Selvom kroppens 206 knogler indeholder hele 99% af kroppens calcium, er den sidste procent ikke desto mindre også yderst vigtig og den mest stabile af kroppens calciumressourcer. 1% af den samlede mængde calcium findes i blodet, og selvom kroppen afkalker, vil denne mængde sjældent blive påvirket. Blodets calcium bruges til nervetransmissioner, muskelfunktionen, karsammentrækning og -udvidelse, intra-cellulær signal og -hormonsekretion, tænder og negle.

Det er knoglerne, der fungerer som kroppens calciumlager, hvorfra der kan tages eller lagres calcium afhængigt af den situation kroppen befinder sig i. Et voksent menneske indeholder mellem 1 – 1,4 kg. calcium.

 

Kost eller kosttilskud?

I Danmark er det let at få nok calcium gennem kosten, hvis man er bevidst om at spise sundt, varieret og har fokus på hvilke fødevarer, der indeholder meget kalk. Man skal også vide, at fødevarer som sukker, kaffe, sort te, cola og alkohol hæmmer kroppens optagelse af calcium. Overvægt og rygning har ligeledes en negativ indflydelse på knoglesundheden. Forhold man selv kan regulere, men desværre er det i barndommen, at kimen til knogleskørhed lægges, så hvis ikke ens forældre har sørget for knoglesund kost, kan knoglerne fra starten af have under-skud af den vigtige knoglemasse, og dermed være prædisponeret for osteoporose. Indtil man er i slutningen af tyverne bliver knoglerne ved at opbygge knoglemasse, men derefter sker der en naturlig afkalkning, som varer resten af livet. Derfor skal knoglerne styrkes hele livet.

 

Hindring af calciumoptagelsen

Sygdomme som D-vitaminmangel, lav biskjoldbruskkirtelfunktion, fejl- eller underernæring, betændelse i bugspytkirtlen, alkoholisme, kronisk nyresvigt og cancer kan alle føre til et lavt calciumniveau i kroppen, som igen kan føre til en afkalkning af knoglerne. Underskud af calcium er dog en forholdsvis sjælden tilstand, idet afkalkning af knoglerne mere handler om, at kroppen ikke kan optage den tilgængelige calcium, frem-for at den slet ikke er til stede i systemet.

Calcium citrat er det bedste valg ved inflammatoriske tarmsygdomme og andre tilstande, hvor optagelsen i fordøjelsessystemet i forvejen er hæmmet, da det er lettere optageligt end calcium carbonat.

Modsat calcium carbonat kan calcium citrat tages når som helst på dagen uafhængig af madindtag og anbefales særligt ved inflammatoriske tarmsygdomme og overgangsalderen

 

70% af befolkningen af magnesiummangel

Nu er det ikke kun calcium, det kommer an på i forhold til knoglesundhed. Hjælpestofferne er mindst ligeså vigtige. Magnesium hjælper D-vitamin til at omdanne sig til dets aktive form. Det er en nødvendighed for, at calcium kan optages og bestemmer om calcium skal ind eller ud af cellerne. Det er vigtigt, at calcium lukkes ind i knoglecellerne, men primært holdes ude af de andre celler. Faktisk er der 10.000 gange så meget calcium udenfor cellerne i de bløde væv som indeni dem.

Desværre lider over 70% af befolkningen af magnesiummangel, og det er fatalt for regulationen af calcium. Hvis ikke magnesium kan hindre calcium i at trænge ind i de forkerte celler, kan der opstå kramper i cellerne og deres energiproduktion mindskes, fordi mitokondrierne destrueres. Ved krampe får muskelcellerne blodkarrene til at trække sig sammen, hvilket giver en blodtryksstigning og en risiko for hjerneblødning og ødelæggelse af forkalkningsplak i årene, som i værste fald kan føre til en blodprop i hjertet.

Når energiproduktionen mindskes i cellerne optager de mindre ilt. Den overskydende ilt kan omdannes til frie radikaler, hvis der også er jern til stede, hvilket der er hos kvinder efter overgangsaleren. I processen sker der en destruktion af cellemembranen og de omkringliggende celler indefra.

 

Stofferne er lagt i kapsler med en base af urter for at lette optagelsen

 

Natur Energis produkt Cal Mag Citrat 1:1 indeholder samlet de forskellige stoffer, der involveret i knogleopbygningen. Dertil kommer, at Cal-Mag Citrat 1:1 udover letoptagelig calcium citrat, K2-vitamin, magnesium citrat og D3-vitamin også indeholder fire urter; persille, brøndkarse, alfalfa og mælkebøtte, som alle er kendt for deres høje indhold af mindst et af de ovennævnte stoffer. Det gode ved urterne er, at de også indeholder små mængder af hjælpestoffer, som kan støtte optagelsen i kroppen. Det har i sidste ende betydning for, hvor godt knoglerne holdes ved lige. Produktet findes med D3-vitamin samt i en nyere udgave indeholdende både D3-vitamin og K2-vitamin. Sidstnævnte variant var den første på markedet med K2 vitamin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *