Om taknemmelighed

 

Taknemmelighed kan ændre meget, og selv at gøre en seriøs indsats for at vende dit sind i retning af taknemmelighed kan have en afgørende betydning for dit liv. For dit humør, dit helbred, og hvordan dit liv former sig fremadrettet.

 

Af Lene Pilegaard

 

For nylig var jeg på et kursus for telefonrådgivere på den rådgivningslinje, jeg arbejder på som frivillig. Vi blev bedt om at reflektere over det liv, vi havde haft, sammenholdt med de forventninger, vi havde haft og derudover at beskrive, hvad det var for en følelse, der fyldte mest i vores liv. Overraskende var mange af kursisternes beskrivelser kendetegnet ved en fællesnævner: taknemmelighed. Overraskende, fordi størstedelen af deltagerne havde oplevet mange store kriser og mange traumatiserende oplevelser, og at livet NETOP IKKE var gået som ønsket – tværtimod. Dette gælder også set med mine egne briller. Mit liv er bestemt ikke lige gået som forventet, og masser af kriser og traumatiserende oplevelser præger også mit liv.

Jeg har ikke gjort noget specielt for at opnå denne følelse af generel taknemmelighed. Det er ”bare noget, som er kommet” gennem årene. Og det har, uden at jeg har tænkt nærmere over det, ændret mit livssyn og på et eller andet plan gjort mig lykkeligere. Hvad er det, følelsen af taknemmelighed egentlig gør for os? Og er der forskning, der understøtter dette?

 

Taknemmelighed er godt for dig

Taknemmelighed er godt for dig og er en mental tilstand. At være taknemmelig hjælper os ikke kun med at dyrke følelsesmæssigt velvære, men det har også en positiv indvirkning på vores fysiske helbred.

 

Taknemmelighed og videnskaben

Forskellige studier har vist, at udviklingen i tilstand af taknemmelighed ofte ændrer hjernens molekylære struktur. Når du føler dig taknemmelig, aktiverer du de områder i hjernen, der er ansvarlige for moralsk tænkning. Dette sætter også hjernens emotionelle centre og belønningssystemer i gang.

 

Taknemmelighed er godt for vores helbred og gør smerte mindre smertefuld

Det er svært at tro, at noget så simpelt som at være taknemmelig kan lindre fysisk smerte. Handlinger af venlighed og taknemmelighed frigør store mængder af dopamin, en naturlig belønning, der virker som en stimulans for at holde os motiverede til at være taknemmelige, og dopamin kan samtidig være med til at være smertestillende. 

Der kan være forskellige grunde til, at taknemmelighed er sundt. Nogle af dem er sandsynligvis:

  • At positive følelser generelt har en gavnlig effekt på hjernen og resten af nervesystemet
  • At taknemmelighed afleder os fra negative følelser
  • At taknemmelighed får os til at handle anderledes, når vi sætter mere pris på livet og mennesker omkring os
  • At taknemmelighed gør os mindre stressede, hvilket igen er godt for helbredet

 

Du kan også være taknemmelig over for ting, der har gjort dit liv svært

Du kan være taknemmelig for de mennesker, der har hjulpet dig. Du kan endda være taknemmelig over for dem, der har gjort dit liv svært. De bragte trods alt hindringer i vejen, som du kunne lære af. Det er godt at være taknemmelig for dine stærke sider – samt dine mangler. Vær taknemmelig for, hvad du har, men vær også taknemmelig for, hvad du har mistet, og hvad du har lært. De ting, du har tabt, gav dig mulighed for at vokse og har beriget dig.

 

Taknemmelighed ændrer dit liv, når du giver den chancen for at vise dig, hvad du har. 

 

Taknemmelighed er sundt.

 

Nogle måder at dyrke taknemmelighed på

Vågn op hver dag, og vær taknemmelig for, hvad du har. Mange gange tager vi ting for givet. Derudover kan du bruge et par minutter om dagen og tænke på, hvad du er taknemmelig for. En anden ide er at have en dagbog, hvor du kan skrive ting ned, du er taknemmelig for.

 

Hvis taknemmelighed skal have en positiv effekt, så er det vigtigt, at det ender med at blive en ægte følelse af taknemmelighed. Du skal føle taknemmelighed, så følelsen lagrer sig i hjernen og kroppen.

 

Taknemmelighed lader dig tilgive

Vi kan ikke undgå at opleve forhold til andre mennesker og øjeblikke, der ikke altid er så behagelige. I stedet for at distancere dig på en vred og bitter måde, så vær taknemmelig for, og tilgiv deres handlinger, og for det, som du lærte.

 

Tak dig selv

Øv dig i at være taknemmelig over for dig selv – for din dedikation, mod og selvudvikling. Hvis du føler ydmyghed og værdsætter de mere simple ting i livet, kan det være med til at styrke din selvtillid. Vær taknemmelig for den kølige brise, der letter sommervarmen, for den gode beslutning du lige tog. Helt simpelt: vær taknemmelig for at eksistere, for at have det godt.

 

Taknemmelighed er en dyd

At dyrke taknemmelighed er en følelse, der kommer fra at værdsætte både livets enkelhed og kompleksitet. Taknemmelighed indebærer, at man tager sig tid til bevidst at værdsætte livets kompleksitet. Det er en glimrende måde til at holde op med at have for meget fokus på negative ting.

 

Taknemmelighed er er gave til dig selv

Taknemmelighed ændrer den måde, du ser både dit liv og dig selv på. At kunne føle taknemmelighed er en gave til andre og dig selv. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *