Sådan kan du beskytte dig mod hjerteflimmer

hjerte-kredsløb-blod-4

 

Hjerter og hjerner, led, muskler og immunforsvar

Værsgo. Fra en af de bedste videnskabsjournalister i Danmark til dig.

  

Vi er så heldige at have Bjørn Falck Madsen som fast videnskabsjournalist på sund forsknings sider. I sommers spurgte jeg ham, hvilke nye forskningsartikler han ville give alle os på 40+ til at komme godt igennem 2023, hoppende ind i 2024 og videre gennem resten af vores liv.

Her er nogle af hans bud …

Hjerteflimmer er den mest hyppige form for arytmi og kan i værste fald være dødelig, men finsk forskning har vist, at høje doser af D-vitamin kan mindske risikoen.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Mere og mere forskning viser, at bestemte kosttilskud kan have en forebyggende virkning på ellers raske mennesker. Det er jo lidt interessant, for hvis man er rask, er det så ikke godt nok? Åbenbart er det muligt at få et endnu bedre helbred ved at lave nogle enkelte justeringer. I dette tilfælde drejer det sig så om D-vitamin.

 

Den mest almindelige form for hjertearytmi

I en ny undersøgelse, som er den første af sin slags, kiggede forskere fra University of Eastern Finland på, om daglig indtagelse af D-vitamin i forskellige doser kunne forebygge risikoen for atrieflimren. Det er den mest almindeligt forekommende form for arytmi, og den er forbundet med en øget risiko for slagtilfælde, hjertesvigt og død. Risikoen for atrieflimren stiger med alderen, men D-vitamin kan åbenbart beskytte mod dette.

 

Fem år med D-vitamin i høje doser

Forsøget blev udført på 2.495 mænd og kvinder fra 60-årsalderen og opefter, som umiddelbart ikke fejlede noget til at begynde med. Deltagerne blev tilfældigt inddelt i tre grupper. En gruppe fik snydepiller, en gruppe fik 40 mikrogram D-vitamin dagligt, og en gruppe fik 80 mikrogram D-vitamin dagligt. De skulle tage deres respektive piller i fem år, hvorefter forskerne sammenlignede de forskellige grupper.

 

Risikoen sænket med over 30 procent

Der var tydelig forskel på grupperne, viste det sig. Sammenlignet med placebogruppen var risikoen for atrieflimren 27 procent lavere hos dem, der fik 40 mikrogram D-vitamin om dagen. Hos dem, der tog den dobbelte dosis – altså 80 mikrogram – var risikoen blevet mindsket med hele 32 procent.

Der er med andre ord tale om, at D-vitamin indtaget i doser, der er fire til otte gange højere end de normale anbefalinger, kan give ellers raske ældre personer en målbar sundhedsfordel.

 

Testet i forbindelse med coronavirus

D-vitamin er et af de næringsstoffer, som har fået særlig meget opmærksomhed i nyere tid. Der laves en del forskning i vitaminet, blandt andet inden for områder som immunforsvar. Præparatet D-Pearls, som er fremstillet i Danmark, blev blandt andet testet på godt 5.000 briter i forbindelse med coronavirus-pandemien for at se, om dette kunne hjælpe immunforsvaret med mere effektivt at bekæmpe smitte. Forskerne valgte dette præparat på grund af den dokumenterede optagelighed.

Samme præparat er ligeledes testet i adskillige norske undersøgelser, som er blevet offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter. En af undersøgelserne demonstrerede, at yngre skoleelever, som tog D-Pearls, havde lettere ved at løse mentalt krævende opgaver.

 

Kilde: American Heart Journal, juni 2023

Hjertesvigt1

4 thoughts on “Sådan kan du beskytte dig mod hjerteflimmer

  • You have observed very interesting details! ps decent site. “If I were two-faced, would I be wearing this one” by Abraham Lincoln.

  • Hi there, You’ve performed a great job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.

  • Hi there, just changed into alert to your weblog through Google, and found that it’s truly informative. I am going to be careful for brussels. I will appreciate in the event you proceed this in future. Numerous people will probably be benefited from your writing. Cheers!

Comments are closed.