Sov om natten, vær glad om dagen, bliv klogere på din hjerne lige her

 

 

Der forskes i søvnproblemer over hele jordkloden, og noget af den bekræfter, hvad vi altid har vidst: Der skal være mørkt i sovekammeret, så dannelsen af melatonin kan foregå uhindret, og næste morgen skal gardinerne fra, så vi kan få gang i serotoninproduktionen, som gør os vågne og klar til dagens dont.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2018/januar 2019

 

Det er aminosyren tryptofan, som sætter gang i en række af brikker, der skal falde på plads, før der dannes tilpas med neurotransmitteren serotonin, der om natten bliver til melatonin, så vi kan sove.

Mangler du tryptofan, kan du meget vel have svært ved at lade sukkerskålen stå.

For at hele processen kan køre, skal der som nævnt være tryptofan til stede, og det er ikke en af de aminosyrer, der er lettest at få gennem kosten. Men har du nok tryptofan, er det helt nødvendigt med B6, det gælder i øvrigt for alle aminosyrer, at mangel på B6 gør, at vi ikke kan danne neurotransmitterne. Det kan i øvrigt være i dette forhold med B6, der gør, at vi kan støtte kroppen i dens bestræbelser på at undgå forskellige psykiske problemstillinger som fx angst, aggression, depression og endog mere alvorlige tilstande. Der mangler en del forskning endnu, men sund-forskning holder intenst øje med udviklingen.

Af andre næringsstoffer, der er dybt involveret i hele omdannelsen af tryptofan til serotonin og melatolin, er B3, folsyre og magnesium og ikke mindst mellemstadiet mellem tryptofan og neurotransmitterne, som kaldes 5-htp. Glem alt om det, hvis det er for svær læsning, eller tag magasinet med i seng, så du kan falde i søvn blandt de mange indviklede betegnelser.

Vidste du, at ved mangler på vitamin B6 (pyridoxin) eller tryptofan kan man ikke optage zink. Og dermed kommer organsystemerne til at hænge sammen med næringsstofferne: For også immunforsvaret er helt afhængigt af zink, det samme er 300 forskellige enzymer.

 

Faktaboks
Tryptofan er den aminosyre, der er sværest at få gennem kosten af alle de essentielle aminosyrer. Skinke, bøfkød, æg, parmesanost, ansjoser og vildt indeholder større mængder tryptofan. Planteføde er gennemgående fattig på tryptofan. De bedste vegetabilske kilder til tryptofan er græskarkerner, solsikkefrø og mandler.

 

Det er værd at bemærke, at Natur-Drogeriet i produktet Tryptonat har tilsat B6, B3, zink, magnesium og en flok gode beroligende urter, så du lettere kan skabe nu-er-jeg-glad-neurotransmitteren serotonin, der om natten bliver til melatolin. Ved du, at du mangler terapeutiske doseringer af B-vitaminer, så spis Super B-complex om morgenen. Ikke om aftenen, for de styrkende urter, der er tilsat, vil få nogen til at blive alt for vågen.

Tag også gerne ekstra magnesium, hvis du har brug for ekstra støtteterapi til urolige ben eller et uroligt sind.

 

 

Sov bedre om natten:

Vær mere bevidst om dagen med to-do-lister, der fungerer, så du kan sove bedre om natten.

Tjek det gratis system www.trello.com ud. Her kan du flytte rundt på dine opgaver, få dem ud af hovedet og organisere dig ud af natteroderi.

Tjek også www.altomledelse.dk, der får du en gratis e-bog om to-do-lister.
Der er en to minutters regel!

Du kan stimulere tilfredshedshormonet dopamin ved at have gode lister, der kan sættes flueben i.
Tjek!

 

2 thoughts on “Sov om natten, vær glad om dagen, bliv klogere på din hjerne lige her

  • Wow Thanks for this piece of writing i find it hard to acquire decent information and facts out there when it comes to this content thank for the information website

  • Wow Thanks for this blog post i find it hard to find very good related information out there when it comes to this topic appreciate for the publish website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *