Dansk undersøgelse viser, at sukker skader kredsløbet
April 3, 2018

  

 

Efter blot to uger med et dagligt sukkerindtag på 225 gram var blodforsyningen til benene hos en gruppe raske, unge mænd blevet forringet med 17 %. Mange har uheldigvis en ustyrlig trang til sukker, og her kan chrom måske hjælpe.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018

 

 

Det ligger i baghovedet hos de fleste, at sukker ikke er sundt, men det vil nok komme som lidt af en overraskelse, hvor hurtigt et højt sukkerforbrug kan skade helbredet. Det blev i hvert fald ganske tydeligt illustreret med en ny dansk undersøgelse fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, hvor en gruppe på i alt 12 raske, unge mænd i starten af 20’erne fik en daglig dosis på 225 gram sukker hver dag i 14 dage. I løbet af de blot to uger blev blodtilførslen til benene forringet med 17 %, hvilket svarer til den blodtilførsel, man ser hos visse mænd, der er over 65 år.

 

 

Ustabilt blodsukker og sukkertrang

Et højt sukkerindtag påvirker blodkarrene, så de bliver stive og ikke er i stand til at udvide sig tilstrækkeligt, og derfor falder blodgennemstrømningen. Mange mennesker har et alt for højt sukkerforbrug, og for nogles vedkommende skyldes det en ustyrlig trang til sukker, som de ikke selv kan styre. Dette kan være en følgevirkning af at have ustabilt blodsukker, som netop gør, at sukkeret i blodet (glucose) ikke når ind i cellerne, men bliver i blodet. Det forårsager en energimangel i hjerne- og muskelceller og udløser en akut sukkertrang.

 

 

Mangel på chrom kan være årsagen

Mange kender det måske fra den enorme trang til kager, slik og sødt, som ofte melder sig i løbet af dagen. De er ikke nødvendigvis klar over, at deres blodsukker er ustabilt, men giver efter for trangen og spiser derved alt for meget sukker. En mulig løsning på det problem kan være et tilskud af organisk chrom. Undersøgelser har vist, at chrom hjælper med at vedligeholde et stabilt blodsukker. En undersøgelse, som er offentliggjort i Biological Trace Element Research, viser, at type-2 diabetikere, som tog chrompræparatet Bio-Chrom, havde væsentligt lettere ved at styre deres blodsukker. De kunne tilmed klare sig med en lavere dosis af diabetesmedicin, og forskerne observerede forbedringer i flere forskellige diabetesparametre hos dem, der tog chromtabletterne. For eksempel var der en forbedring i langtidsblodsukkeret (HbA1c).

 

 

Den lettest optagelige chromkilde

Chrom er et sporstof, som hjælper insulin med at transportere sukker fra blodet ind i cellerne. Hvis man mangler chrom, kan det svække insulinfunktionen og øge tendensen til ustabilt blodsukker. Man får chrom fra blandt andet bønner, nødder, kød, fuldkorn og ølgær. Kroppen optager generelt ikke mere end et par procent af den chrom, der findes i føden. Med et præparat som Bio-Chrom kan man opnå en bedre optagelighed. Præparatet indeholder den organiske chromgær ChromoPrecise, som optages op til 10 gange bedre end andre chromkilder som eksempelvis chrom-pikolinat og chrom-klorid.

Kilde:

Journal of Physiology, 2018

Skriv en offentlig kommentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Giv mig besked om: