Du tror, det er glutenintolerance, men det kunne være aminerne, der driller!
June 13, 2017

 

Der er virkelig, virkelig mange mennesker, der i dagens Danmark mener, de ikke kan tåle gluten. Og ja, der er da også en del med cøliaki, og ja, der er også en del, der slet ikke kan nedbryde gær og hvidt mel.

Men hånden på hjertet – eller på tarmregionen: Jeg er sikker på, at en enkelt lille test, du kan udføre hjemme, kan vise dig, om du i virkeligheden lider af histaminintolerance i stedet! For symptomerne ligner til forveksling hinanden.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2017

 

Vat i hovedet, mærkelige symptomer fra tarmsystemet. En hud, der driller, træthedsanfald, efter du har spist. Veks-lende afføringer og måske endog aggressiv, grådlabil og en følelse af ikke at være 100 % til stede, selv når det egentlig skulle være sjovt.

Hvis du kan genkende blot nogle af symptomerne ovenfor eller nogle af dem, der er listet lige her på siderne, så er det måske,fordi du har problemer med at nedbryde aminer korrekt – og det har intet med gluten at gøre, som ellers er dette årtis trend inden for kostomlægninger.

Symptomerne opstår, når et enzym, som ellers skal hjælpe dig i tyndtarmen og dermed i resten af kroppen, ikke fun-gerer godt nok eller simpelthen mangler.

Enzymet skal sørge for, at du nedbryder de såkaldte biogene aminer, som ellers kan udvikle sig til histaminer. Og dem er der i rigelige mængder af i et moderne samfund. Og for at gøre det ekstra besværligt, så er der også en stribe af føde-varer, som ikke er særligt aminholdige, men alligevel kan frigøre histamin i kroppen med efterfølgende besværligheder.

 

Enzymet hedder diaminoxidase (di-amin-oxidase), heldigvis forkortet til DAO, og findes især i disse fødevarer:

  • Bagepulver
  • Champagne
  • Chokolade
  • Gær
  • Ost
  • Rødvin
  • Røget kød
  • Spegepølse
  • Spinat
  • Surkål
  • Tilberedt fisk, især lagret fisk, fx sild i lage

 

PS: Læg mærke til, at gær og bagepulver er på listen, så måske det er årsagen til, at du ikke kan tåle brød.

 

Dertil kommer en liste over fødevarer, som kan frigøre histamin i kroppen og dermed også skabe histaminintolerance:

  • Alle bær  
  • Ananas
  • Aubergine
  • Avokado
  • Banan
  • Boghvede
  • Bønnespirer
  • Cashewnødder
  • Citrusfrugter
  • Eddike
  • Græskar
  • Græskarkerner
  • Hasselnødder
  • Hvidvine
  • Linser
  • Kakao
  • Kikærter
  • Kiwi
  • Kylling
  • Mango
  • Papaya
  • Peanuts
  • Sennep
  • Sojabønner
  • Solsikkefrø
  • Spinat
  • Te, sort og grøn
  • Tomat
  • Valnødder
  • Æg

 

Den lange liste af fødevarer kan være næsten umulig at overskue, og derfor er der heldigvis hjælp at hente i DAOsin, udviklet i Østrig.

Du kan før et histaminholdigt måltid spise to små kapsler, så du får tilført enzymet, der kan nedbryde histaminet korrekt. Indholdet af kapslerne optages ikke i kroppen, men arbejder i tyndtarmen, indtil histaminerne er korrekt ned-brudt, så de ikke skaber problemer i tyndtarmen eller passerer over i blodbanen og skaber ravage i resten af kroppen. Du kan læse meget mere om histamin, aminer og fødevarer samt ikke mindst finde en komplet liste over symptomer på http://www.sund-forskning.dk

DAOson forhandles i Danmark af Panacea ApS.

 

Aminer: De findes overalt, men allermest i spegede, lagrede og røgede varer.

 

En del medicin kan hæmme frigørelsen af DAO eller frigive aminer. Listen er desværre ret så lang og vidner om, at vi hver især må gøre vores bedste for at holde os sunde, så medicin ikke er påkrævet i mere end korte perioder af livet. Du kan se listen på http://www.sund-forsknining.dk

 

Liste over mulige symptomer på histaminintolerance

Det kan skyldes alt muligt andet, og du skal selvfølgelig tage lægen og andre specialister, fx biopat/ naturopath ibm og ernæringsterapeuter, med på råd, men det er altså interessant at se, hvordan histaminintolerance kan forårsage et hav af forskellige symptomer.

 

Liste over mulige symptomer på histaminintolerance

Det kan skyldes alt muligt andet, og du kan selvfølgelig tage lægen og andre specialister, fx biopat/naturopath IBM og ernæringsterapeuter, med på råd, men det er altså interessant at se, hvordan histaminintolerance kan forårsage et hav af forskellige symptomer.

 

Symptomerne ved histaminintolerance er ofte en kombination af følgende:

 

Mave-tarm kanalen

  • Diarre
  • Diarre skiftende med normal tarmfunktion (irritabel tyktarm)
  • Kronisk forstoppelse
  • Luft i maven, oppustethed
  • Mavekramper
  • Mavepine
  • Kvalme
  • Opkastninger

 

Symptomer ved hoved og ansigt

  • Hovedpine, ofte migrænelignende
  • Løbende næse og øjne, selvom der ikke er tegn på allergi
  • Periodisk svimmelhed
  • Ekstrem træthed, en følelse af knockout
  • Quinckes ødem (hævelser omkring øjne og læber, nogle gange omkring halsen)
  • Rødmen i ansigtet og/eller på brystkassen

 

Hud problemer

  • Rødmen i huden, kløe
  • Eksem
  • Nældefeber (urticaria)
  • Akne (bumser)

 

Brystkassen

  • Astma
  • Hjertearytmi, såsom hurtige hjerteslag eller uregelmæssige hjerteslag

 

Kvinder

  • Kraftige menstruationssmerter
  • Histaminintolerance-symptomer forsvinder under graviditet og vender tilbage, efter at barnet er født
     

Andre symptomer

  • Kuldegysninger og rysteture
  • Lavt blodtryk
  • Kredsløbskollaps
  • Pludselige psykiske ændringer (aggressivitet, uopmærksomhed, manglende koncentration)
  • Søvnproblemer

 

Brug DAOsin som diagnoseredskab

Det interessante ved DAOsin er, at du faktisk kan bruge kapslerne som diagnoseredskab. Prøv i en måneds tid at spise to kapsler DAOsin før måltiderne, eller fx før et glas rødvin. Slipper du for de sæd-vanlige problemer, er det meget sandsynligt, fordi kapslerne tilfører nok af enzymet DAO, så du slipper for en histaminreaktion i tyndtarmen med irri-tation lokalt. Og slipper for reaktioner i resten af kroppen.

Sund-forskning redaktionen vil gerne have dine reaktioner. Skriv til marianne.palm@sund-forskning.dk, og gør os klogere på dine erfaringer!

Vi hører også meget gerne fra dig, der har forsøgt at stoppe med glutenholdige fødevarer, uden at du kan mærke en forskel for kroppen. Måske svaret ligger hos det lille, men meget vigtige enzym.

Har du et svært problem med histaminintolerance, kan der meget vel gemme sig en glutenintolerance bagved sympto-merne. For de forskellige enzymer dannes samme sted, og de kræver alle intakte og brugbare slimhinder og et godt immunforsvar.

Gå til en biopat/naturopath ibm, en ernæringsterapeut eller en heilpraktiker, og få hjælp, hvis symptomerne fortsætter, efter du selv har prøvet at teste med DAOsin. Og sørg endelig for, at du er ordentlig udredt hos lægerne, der har helt anderledes prøver end komplementære behandlere.

 

Kilder:

http://www.histaminintolerance.dk/

http://www.eat-all.co.uk

Skriv en offentlig kommentar...

Vær den første til at kommentere!

Giv mig besked om:
wpDiscuz