Nyt håb ved tidlig demens – nyt håb ved Alzheimer

 

 

I skrivende stund – 10. september 2017 – er jeg lige kommet hjem fra en DSOM-tur til Oslo. 14 danske læger, tandlæger, biokemikere, biologer mv. har været på efteruddannelsestur til Oslo.

Med os havde vi to svenske læger, to malaysiske læger, en schweizisk læge – og i Oslo mødtes vi med tre norske læger og en økonom. Det giver en fantastisk inspiration og nye perspektiver, når man diskuterer sundhed og behandlingsmetoder i en gruppe som denne. Så det er med et stort smil, jeg skriver disse ord.

 

Af Katrine Flindt
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017

 

Der sker revolutioner inden for den funktionelle og orthomolekylære medicin i disse år. Og vi jubler som orthomolekylære læger over, at flere og flere af de tankegange, vi arbejder efter, tages ind i universitetsmiljøet flere steder i verden.

Behandlinger med kombination af flere tiltag på en gang – ”multifaktoriel behandling” – viser gode resultater og giver håb om udbredelse af tankegangen.

 

Konventionel medicinsk tankegang

I konventionel medicinsk tankegang arbejder man ofte på at finde ”the magic bullet”. Den ene medicin, der kan helbrede en sygdom.

Det lykkes sjældent. Penicillin for penumokok-lungebetændelse er et eksempel på, at det kan lade sig gøre – men ellers er der langt mellem succeshistorierne.

De fleste former for medicin kan reducere symptomer og nedsætte udviklingen af nye symptomer, men sjældent bedre den underliggende sygdomsproces.

 

Orthomolekylær og funktionel medicinsk tankegang

Orthomolekylær medicin forsøger at gå en anden vej. Hos en orthomolekylær læge ser man på sygdomsårsager – ubalancer i kost og ernæring, fordøjelsesproblemer, manglende optagelse, kroniske infektioner, ubalance i tarmfloraen, manglende dannelse eller nedsat aktivering af hormoner, toksiske påvirkninger udefra og muligheder for skånsom støtte til kroppens detoxsystemer.

 

Bredesens protokol for behandling ved tidlig Alzheimers demens og kognitive problemer

Dr. Dale Bredesen er en amerikansk neurolog, der arbejder aktivt med at finde nye metoder til forebyggelse og behandling af demens.

Problemet med demens er, at det har ikke én årsag. Det er mange forskellige dysfunktioner i kroppen, der til sammen fører til det symptombillede, vi kender som ”Alzheimers”. Det er derfor nødvendigt at rette op på ikke blot ét problem, men mange, for at patienten får det bedre.

Hans team har udviklet en protokol, der gør det muligt at evaluere over 30 forskellige parametre og ud fra dette komme frem til en plan, der er tilpasset den enkelte patient. Gruppen arbejder på at afprøve behandlingen på større grupper af patienter for at undersøge metoden bedre.

 

Man arbejder blandt andet med

  • Udelukkelse af infektion og kronisk inflammation, CRP < 1
  • Antiinflammatorisk kost, ofte plantebaseret, med mange farver, gode fedtstoffer, fed fisk
  • Mange gange motion i løbet af ugen
  • At undgå sukkersyge – måling af langtidsblodsukker (HbA1c) og fasteinsulin
  • Faste 12 timer pr. døgn – sidste måltid kl. 19
  • Tilskud af B-vitaminer og måling af homocystein, der skal holdes under 7
  • Tilskud af B12, der skal være mindst 500
  • Tilskud af antiinflammatoriske stoffer som gurkemeje, fiskeolie
  • Måling af mineraler og balancering af zink-/kobberforholdet
  • Optimering af mitochondriefunktion med fx Q10, alfa liponsyre, Vitamin-C og flere andre
  • At sikre god søvn, evt. tilskud af melatonin eller L-trytofan
  • At sikre god forsyning af ilt om natten – undersøge for apnø og evt. brug af CPAP-maske
  • At måle og optimere hormoner: T3, T4, testosteron, østradiol, progesteron, prenenolon, kortisol
  • At sikre antioxidanter: komplet E-vitaminprodukt med blandede tocoferoler og tocotrienoler, vitamin C, selen, blåbær, alfa liponsyre og N-acetyl cystein
  • Evaluering af tungmetaller (kviksølv, bly, cadmium) og at afgifte for disse, hvis nødvendigt
  • Evaluering af tarmfunktion i forhold til leaky gut, fødevareintolerance og tarmflora. Tilskud og kostændring efter behov
  • Stressreduktionsteknikker
  • Vitamin D og K2

 

Med en så omfattende tilgang hos patienter, der har hukommelsesproblemer, er det naturligvis nødvendigt at gå frem i et tempo, hvor patienten kan følge med. Og ofte er der brug for hjælp fra familie eller andre personer.

Dr. Bredesen og hans team på alzheimercenteret på University of California har publiceret to artikler med resultater på behandlingen af 10 patienter med Alzheimer eller andre hukommelsesproblemer. Alle patienter viste fremgang på et eller flere parametre – men dog ikke, så alle symptomer forsvandt.

Læs evt. originalartiklerne, som kan findes via PubMed med nummeret PMC4221920 og PMC4931830.

Det er vigtigt at bemærke, at ingen af de 10 patienter, Bredesen redegør for, fulgte hele programmet. Man må vælge de områder, der giver mest mening for at gøre programmet overskueligt. Stress er en af de store faktorer i forhold til hukommelsesproblemer – og det er ikke menin-gen, at behandlingen skal bidrage til denne stress.

 

ORTHOMOLEKYLÆR FUNKTIONEL MEDICIN

Orthomolekylære læger arbejder med at tilføre stoffer, som kroppen kender (vitaminer, mineraler, fedtstoffer, aminosyrer) og fjerne eller be-grænse stoffer, der er fremmede og skadelige for kroppen (tungmetaller, raffinerede madvarer, pesticider, unødvendig medicin).

Se videoen på www.iom.dk/dokumentation, hvor læge Katrine Flindt forklarer betydningen af ordene ”orthomolekylær medicin” og ”funktionel medicin”. Fra Katrine Flindts klinik arbejder flere læger, der alle har den komplementære tankegang tilfælles.

 

DSOM

Er et videnskabeligt selskab for akademikere med interesse for orthomolekylær medicin.

 

2 thoughts on “Nyt håb ved tidlig demens – nyt håb ved Alzheimer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *