Glykæmisk indeks
February 16, 2011

Glykæmisk indeks

 

GI, glykæmisk indeks, er en betegnelse for, hvor hurtigt kulhydraterne optages i blodbanen. Dette har stor betydning for energiomsætning og vægtregulering. I oversigten er det hvide brøds påvirkning af blodsukkeret sat til 100. Værdier over 100 har en kraftigere påvirkning, og værdier under 100 har en lavere påvirkning. Generelt stiger en fødevares GI, jo mere den tørres, raffineres, tilberedes og opvarmes.

 

Fødevarer med lavt GI Fødevarer med middel GI Fødevarer med højt GI
Grøn salat, tomat, kål 21 Appelsin 63, -juice 74 Pizza 86
Asparges 28 Vindruer 66 Rosiner 91
Frugtsukker, fruktose 32 Rugbrød med kerner 66 Majs, rødbede 91
Nødder, generelt 35 Grove kornflakes 70 Sukker, sukrose 92
Grapefrugt 36 Chokolade 70 Sodavand, saft 97
Mælk, skummet- 42, sød- 39 Gulerødder, kogte 70 Hvedebrød 100, grovbrød 95, knækbrød 95
Abrikoser, tørrede 44 Marmelade 70 Pomfritter 107
Pasta, frisk 46 Banan 77, kiwi 75 Cornflakes 119
Mysli med A 38 50 Spaghetti, durumhvede 78 Kartoffel – bagt 121, kogt 80
Pære 53 Popcorn 79 Ris, hvide, lynkogte 128
Bønner, tørrede 49, grønne 54 Ris, brune 79, basmati 83 Druesukker, glukose 137
Æble 54, -juice 58, blomme 55 Kager, gennemsnitligt 84 Dadler 146

 

Leave a Reply

Vær den første til at kommentere!

Notify of
wpDiscuz