Spørg Eksperterne, Rikke Godthjælp

 

Her er Rikke Godthjælp med al sin viden fra sin klinik om auricoloterapi (hva´for noget?), akupunktur og store viden om den kinesiske tankegang i meridianer, men også den franske øreakupunktur.

Rikke Godthjælp, Akupunktør, zoneterapeut, posturolog, auriculomediciner

 

 

Oktober 2021

Psyke og fysik hænger uløseligt sammen

Kroppen taler til dig. Den taler til dig gennem dit humør og gennem, hvordan du har det i kroppen fysisk. Når vi går gennem forandringer i vores liv, så mærker vi det ofte både emotionelt og fysisk, men det er ikke altid, at vi ser forbindelsen. Den måde, vi ”står” i livet på, indvirker på, hvordan vi reagerer på vores omverden og på, hvordan vi tackler udfordringer. Det samme gør sig gældende, når det kommer til vores fysik. Det at tackle livet sker ikke kun i tanke og tale, det kommer også til udtryk i, hvordan vi bruger vores krop, hvilke muskler vi spænder op i og kommer dermed til udtryk i vores kropsholdning.

En af de måder, vi kan se på kroppen, at den spænder, er ved at lave posturologiske tests. En posturologi kan se, hvor der er vrid og skævheder i kroppen og på den vis afkode, hvor der ligger psykiske traumer skjult. Det vil sige, at du gennem at arbejde med din kropsholdning også afspænder din psyke og din stresstilstand. Det kan selvfølgelig også virke den anden vej. Eksempel – psykiske traumer kommer ofte til udtryk gennem øjnene, og hvordan de arbejder sammen eller via kæbespændinger. Så når vi afspænder disse, så påvirker vi psyken og hjælper med at finde ro på traumatiske oplevelser, og ad den vej finder kroppen et andet leje og en anden kropsholdning.

En posturolog giver behandling med øreakupunktur, også kaldet auriculoterapi, ved hjælp af frekvenser, farver, indlægssåler og magneter. Det lyder måske lidt mystisk, men systemet er fundet af læger fra Frankrig og er funderet i vestlig videnskab.

Smerter i kroppen og psykiske traumer er forbundet. Lider du af stress, vil det komme til udtryk fysisk, og får du fysiske skavanker, vil det før eller siden komme til udtryk psykisk.

 

August 2021


Akupunktur og energi – du er 100 pct.

For mange år siden, den dag jeg var tabt for altid til akupunkturens verden, var den dag, jeg blev fortalt, at jeg var 100 pct. til et akupunktur-informationsmøde. Det gav så meget mening!

 

Er der for meget et sted, må der være for lidt et andet sted

Akupunkturen kan trække rundt med energien i din krop, så der opnås balance. Som yin & yang-tegnet så smukt viser, er energi ikke statisk, men flydende og forskelligartet. Prøv engang at se på yin & yang – tegnet som et ur, en skive, der er i rotation og afhængig af, hvilken tid på dagen du befinder dig. Der vil altid være mere eller mindre yin eller yang, men altid 100 pct.

 

Yin & yang-uret

Yin er repræsenteret med sort og yang med hvid.

Yin er det feminine, det kølige, det stille og natten.

Yang er det maskuline, det varme, det bevægelige og dagen

Fra ved 10-tiden og til kl. ca. 18 er vi mest udadvendte og kommunikerende – altså mest yang. Fra 22-tiden til omkring kl. 6 om morgenen er vi mest stille og har brug for at sove og restituere. De mellemliggende tider er en god blanding, og så er der selvfølgelig også forskel på mennesker.

 

Næring er vores byggesten

For at skabe balance må en akupunktør undersøge, hvor der er en undertilstand eller en overtilstand – altså for lidt og for meget. Så sætter vi nålene og låser op for en blokeret energi, tiltrækker næring og flow til et område, der er i underskud, eller sender besked, med nålene selvfølgelig, om der er overordnede ubalancemønstre, der skal balanceres.

Hvis kroppen ikke har det, den skal bruge til at balancere sig med, er det svært for en akupunktør at få varige resultater, derfor er urter, kost og ernæring en del af det at gå til en akupunktør. Fuldstændig som hvis du bygger et hus og har en masse fine mursten, men mangler mørtlen, så står huset fint, men ikke den dag, det begynder at blæse eller storme.

Du kan altså gøre meget selv, og det lyder måske superkedeligt, men ordentlig mad, væske, gode søvnvaner, oplevelser, der gør dig glad og fritid til at restituere i er vigtigt. Husk, at når du starter til en behandling, ligegyldigt hvilken, så starter du en masse processer i kroppen. Det er altså ikke kun tiden hos din behandler, du skal sætte i kalenderen, men også tid til at kroppen kan få lov at være i ro, så behandlingen kan få lov at gøre sit arbejde.

Pas godt på dig selv

 

Kisel udtørrer dine forkølelsessår

Hvis du indimellem får forkølelsessår, så ved du, hvor generende de er. De klør og svier, og man er hele tiden på vagt for ikke at smitte sig selv eller andre.

Prøv Original Silicea Mundherpes Gel, som, ud over at dulme svie og kløe, også udtørrer forkølelsessår og binder det smitsomme sekret, så smitterisikoen mindskes.

Den aktive ingrediens i Silicea Mundherpes er kiselgel, som er lavet af rent mineralsk kisel/silicium, vand og ilt.

Silicea Mundherpes er godkendt som medicinsk udstyr til behandling af forkølelsessår. Fås i helsebutikker og webshops.

 

Juni 2021

Motionsskader kan forebygges med akupunktur

”Man kan ikke lappe en cykel, der ikke er punkteret”, sagde min akupunkturlærer, Per Lauborg, altid til os. Og det er fuldstændig sandt, at man ikke kan behandle en skade, der ikke er opstået, men man kan holde kroppen stærk og i balance.

Når vi skal i gang i haven, ud at løbe i skoven eller cykle på landevejen, så mærker vi i starten, at kroppen hurtigt bliver træt, fordi vi er i dårlig form, vores hjerte pulser derudaf, fordi vores kredsløb ikke er blevet udfordret nok gennem vinteren. Når vi mærker, at vi bliver forpustet, sætter vi naturligt farten ned og passer bedre på os selv.

Så snart hjertet bedre kan følge med, øger vi distancen eller tiden, hvor vi presser kroppen. Det, vi ofte glemmer, eller måske ikke er klar over, er, at vores senebånd og led er langsommere om at blive stærkere end vores hjertemuskel og kredsløb.

Det tager ca. to måneder for hjerte og kredsløb at komme i nogenlunde form, men det tager ca. seks måneder for led og sener at oparbejde en tilsvarende styrke.

Når vi mærker, at vi kan holde pusten og ikke bliver helt stakåndet, reagerer vi med at have lyst til at presse systemet lidt mere – det går jo så fint. Men det er netop i de to til tre måneder, at de fleste skader opstår, fordi vi bare så gerne vil øge vores præstationer.

 

Undgå skader med akupunktur

Akupunktur kan balancere din muskeltonus ved at sørge for, at der er den rette muskelspænding i de forskellige muskler. Overspændinger i en muskel kan skabe ”energiblokeringer”, og her kan akupunktur skabe et nyt godt flow, så du kan træne videre.

Uden den rette balance kan du løbe skævt, uharmonisk, overspændt eller uden den naturlige muskeltonus, der skal til for at forebygge skader.

 

Akupunktur kan styrke dit immunforsvar

Vores immunforsvar er på evigt arbejde. Når vi bruger kroppen, så nedbryder vi den en lille smule, det skaber celleaffald, der helst skal elimineres, i takt med at det produceres.

Når du løber en tur, opstår der en lille inflammation, og lymfevæske løber til. Lymfen er fuld af celler, der reparerer. Når kroppen har genoprettet det belastede område, er du blevet lidt stærkere og kan klare lidt mere belastning, næste gang du udfører samme bevægelse.

Dit immunforsvar skal altså hele tiden være opmærksomt og i beredskab. Har du et træt og ugideligt immunforsvar, får du ikke kroppen i balance efter en fysisk belasting, og du oparbejder en inflammationstilstand.

Sørg for at få akupunktur ca. hver 14. dag, når du starter op med at motionere, eller så snart du mærker, at dine led og muskler er længe om at restituere. Eller vent, til skaden er sket …

 

April 2021

Kan man behandle seneskedehindebetændelse med akupunktur?

Seneskedehindebetændelse er en irritationstilstand i muskler- og senehindeskederne i og omkring håndleddet. Det opstår ved overbelastning, og nybagte mødre er ekstra udsatte, når nye bevægelser og holden-på-barnet udfordrer underarme og håndled.

Har man seneskedehindebetændelse vil man have smerter i håndleddet, og området hæver. Det vil give en nedsat funktionsevne i håndleddet.

 

Hvad kan du selv gøre?

Aflast området ved at ændre stilling, sørg for at holde området varmt og beskyttet, du kan få en skinne, du kan tape omkring håndleddet for at aflaste området, men det er som regel ikke noget, der hjælper på sigt.

Har du tendenser til, at der opstår inflammation i dine led, og du har været til lægen, og lægen ikke kan stille en diagnose, er der flere muligheder. Du kan bl.a. se på din fordøjelse, og om du spiser noget, din krop ikke kan omsætte, måske har du en sløj peristaltik, måske er din tarmslimhinde svækket, eller måske døjer du med uregelmæssig afføring, hvilket er tegn på, at tarmen ikke har det godt.

Tarmen er vores største immunforsvarsorgan sammen med vores hud. Fungerer vores tarm ikke, så er der stor sandsynlighed for, at der opstår inflammation i kroppen.

Akupunktur kan afbalancere din tarm og dens evne til at restituere og dermed genoprette immunforsvaret. Men det er sjældent nok at få immunforsvaret på plads, når der først er opstået smerter i kroppen. Med posturologi, en kropsgenopretningsteknik, der udføres med øreakupunktur, kan man i samarbejde med kropsakupunktur få kroppen i fysisk balance. Det vil aflaste muskel- og ledbelastninger i og omkring håndleddet.

 

Din krop skal holde hele livet

Pas på dine led og din krop, hvis du er aktiv, træner eller har hårdt fysisk arbejde. Du skal bruge din krop, for at den holder hele livet, men det er også krævende, og kroppen skal have de rigtige byggesten for at kunne holde sig selv ved lige.

GLYC Boost er et kombinationsprodukt med hele seks næringsstoffer, der understøtter både led, muskler og immunforsvar. Indeholder hyben, grønlæbet musling med glykosaminoglykaner og omega-3, gurkemeje, sort peber, C-vitamin og zink. To tabletter om dagen er nok. Fås i helsekostbutikker og webshops.

 

Februar 2021

Flyvesmerter

Flyvesmerter er et ord, vi benytter i akupunkturens verden. Sproget, vi benytter inden for akupunkturens verden, er ofte fyldt med billeder. Det gør det lettere at huske og videregive, hvis man ikke har bøger og skriftsprog at overlevere sin viden til andre med. Forståelse af kroppen, af sygdom og ubalance er som forståelsen af et helt økosystem. Mennesket er en helhed, en hel planet med flod og ebbe, storme, tørker, vulkanudbrud, storme og orkaner.

Ordet flyvesmerter skal forstås på flere måder. Når vi oplever flyvesmerter, handler det ikke om, at vi er i en flyver eller er i luften, men at smerterne hele tiden flytter sig rundt i kroppen. Det vil sige, at du den ene dag har ondt i skulderen, næste dag har ondt i hovedet, lænden eller knæet. Smerterne vil altså vise sig rundt i kroppen på skift. Det vil være de samme smerter, der opstår igen og igen, men de vil ikke være konstante.

 

Vi kan få såkaldte flyvesmerter på to måder

  1. Udefrakommende vind: Når vi opholder os et sted, hvor vi er udsat for træk, eller vinden blæser lige ind på os, kan vi få vind i kroppen. Der er særlige steder, hvor vind især kommer ind i kroppen – ved nakke, over lænden og ved anklerne. Og du kender det sikkert godt, er du ikke dækket disse steder, og det blæser ind på dig, bliver du hurtigt nedkølet.
  2. Den indre vind: Ligesom en meteorolog forklarer om vinde i et landskab, på samme måde opstår og bevæger vind sig også inden i vores krop. Eksempel – du bliver vred, og du mærker en varme i kroppen. Denne varme skaber et højtryk inde i kroppen, og varmen stiger opad, som varme jo gør, det kan du se, hvis du har været et rigtigt varmt sted, eller hvis du har set en western: Luften bliver nærmest tyk af varme og bevæger sig opad. Når der opstår et højtryk, må der også opstå et lavtryk, og dermed er der vind i kroppen.

 

Ud over smerter i kroppen som ondt i nakken, stive led og hovedpine kan du opleve andre symptomer på vind i kroppen. Dit immunforsvar bliver svækket, og du kan blive forkølet, få løbenæse, blive træt, konfus, få bihulebetændelse, det kan prikke til dit humør og gøre dig vred og opfarende, og du kan få svært ved at finde indre ro.

Hvad kan man gøre ved det? Med akupunkturord vil vi lukke luften ud, køle det varme område, så højtryk og lavtryk udlignes. Ja, man kan meget med nåle …

 

December 2020

Akupunkturbehandling af dyr

Jo, det kan man faktisk godt, og der er efterhånden flere dyrlæger, som benytter sig af akupunktur på dyr. Mest populært er det nok på heste og hunde, men mange andre husdyr har også glæde af akupunkturens balancerende og genoprettende funktion.

En akupunktør må give egne dyr behandling, men må desværre ikke behandle andres dyr. Vil du gerne have alternativ behandling af dine behårede kære, skal du derfor omkring en dyrlæge.

Det har længe været helt normalt at anbefale fiskeolie, vitaminer og mineraler hos dyrlægen. Vi ser hurtigt på deres pels og trivsel, hvis dyr ikke får de byggesten, de har brug for. Flere steder kan man nu også få behandling med kinesiske urter i form af tilskudsfoder, hvilket giver mulighed for at behandle endnu flere ubalancer hos dyr. Kiropraktisk behandling og massage benyttes også, og jeg har hørt om dyrlæger, der giver traumeterapi med fx Tanke Felt Terapi med stor succes.

Vores dyr giver os så meget nærhed og åbner vores hjerter og vi vil bare gerne give dem alt det bedste. Så hvad kan du selv gøre? Du må ikke sætte nåle, men du må gerne give akupressur. Når du giver akupressur, skal du gøre det blidt, og kun hvis dine firbenede venner er ok med det. Jeg har givet min lille hund, Fera, akupressur mange gange, og hun ligger bare og nyder det.

For uro kan du give strygninger over punktet mellem øjnene, det 3. øje. Du gør det sikkert allerede, men strygninger ned langs rygraden, evt. blid massage, er meget beroligende på nervesystemet.

Ondt i maven eller dårlig mave: På ydersiden af bagbenet, lidt under knæskallen er der et punkt, som på mennesker svarer til det punkt, vi kalder M36. Punktet er kraftigt mavestyrkende på både mennesker og dyr.

Er der problemer med hoften eller bagben, kan du massere blidt på ydersiden af låret, ca. midt på og ned efter mod knæet. Husk at det skal være en god oplevelse for jer begge.

Vil du have professionel alternativ behandling af dine dyr, så søg på nettet under holistisk dyrlæge eller alternativ dyrelæge, så finder du en i dit lokalområde.

 

Oktober 2020

Du har sikkert hørt om yin og yang, som er en kinesisk filosofi, der også rummer 5-elementsteorien. Det er ud fra denne metode, du ifølge kineserne kan få øje på, hvorfor du er syg, og hvordan du kan blive rask igen.

I 5-elementsteorien er vores kropsfunktioner fordelt i fem områder. Til hver del hører b.la. en årstid, en duft, en smag, en følelse, en farve, særlige fødevarer og meget mere. Alle dele kan have en støttende eller drænende effekt på din krop og dit helbred, afhængig af hvordan du har det, og hvilken konstitution du kommer til verden med.

Efteråret symboliseres ved metalelementet, og lungen er det organ, der er fokus på. Lungen er partner med tyktarmen, hvilket betyder, at de har indflydelse på hinandens energi og helbred. Er der problemer i den ene meridian, kan der meget vil opstå problemer i den anden. Det ser man tit hos børn: De er forkølede, forkølelsen forsvinder, og de får i stedet luft i tarmene eller løse afføringer.
Lungemeridianen er også knyttet til din hud, som er din grænseflade til din omverden. Det skal forstås både fysisk og psykisk.
Til denne meridian hører også svælg og næsens funktion.

Efteråret kan have en særlig effekt på dig, der har ubalance i luftvejene. Så for nogle med udfordringer i lungerne og det tilhørende væv kan efteråret være særligt gunstigt eller særligt belastende.

 

Hvad kan jeg gøre for at afbalancere min lungemeridian?

Farven hvid hører til denne meridian, og derfor vil hvid mad generelt være styrkende for lunge-funktionen, men der er et men … For en person, der har tendens til meget slim i lunger og næse, som har ødemer eller tendens til at hæve op, skal undgå ”slimet” mad. Heri indgår mælk, som er meget slimdannende i kroppen, det samme er fx bananer. Har du til gengæld en tør hoste, har tørre slimhinder eller bare er lidt tør i din konstitution, fx tør hud, kan slimet mad, som mælkeprodukter, havregrød og bananer være lige noget for dig.

Af de mange følelser, vi har som mennesker, hører sorg til i lungemeridianen. At være i sorg over en tragisk eller en trist hændelse er selvfølgelig ikke en ubalance, men sidder du fast i følelsen, eller bliver du let melankolsk, kan akupunktur måske hjælpe dig. En god balance i lungeenergien vil vise sig som sund ydmyghed og ærbødighed, der praktiseres i hverdagen.

Huden danner grænsen mellem os og omverdenen, det samme gør vores lungevæv. Du benytter din lungeenergi til at sætte og markere grænser. Det kan være, at du har behov for at markere dem ved at isolere og afskære dig fra omverdenen, eller du kan være god til at hæve dig op over situationen og sætter kun de grænser, der er nødvendige.

Vil du arbejde med din lunge-qi, så kontakt din akupunktør. Akupunktur er et stærkt og godt redskab til at hjælpe dig gennem de fem årstider, så du ikke sider fast i en tilstand, der er ugunstig for dig og den situation, du befinder dig i.

 

August 2020

Ifølge den kinesiske tankegang, som har eksisteret i 5000 år som en værdifuld diagnose- og behandlingssystem, deles sommeren op i to – sommer og sensommer. Det kan du bruge til at forstå din krop, og hvordan den reagerer. Til sensommer hører Milt og Mave.

Nogle mennesker bliver altid syge på bestemte tider af året, vinterdepression, forårssnue, sensommerforkølelse eller efterårstræthed m.m. Er du en af dem, der kan se gentagende ubalancer, som følger årets sæsoner, kan du se på illustrationen, om du kan se et mønster, der hører årstiden til.

For at styrke sensommerens ubalancer kan du være ekstra opmærksom på at spise sundt og godt. Det gælder ikke kun i den periode, du har det skidt, men hele året. Det er en indikation på, at din milt-/mavefunktion ikke er i balance. Ubalance her vil ofte ses ved overdreven eller helt manglende lyst til søde spiser – som sukker og rodfrugter, men det er også relevant at se på madens farve.

 

Alle de fem elementer har en farve:

Lever – grøn

Hjerte – rød

Milt – gul/brun

Lunge – hvid/grå

Nyre – sort/blå

Det er altid bedst, hvis din tallerken indeholder alle farver, det er ikke kun smukt for øjet, men også sundt for din mave. Vil du især styrke din mave- og miltenergi, og dermed mavens evne til at nedbryde og fordele energi rundt i kroppen, så spis mad, der har gule og brune nuancer såsom: æg, gulerødder, majs, papaya, ingefær, appelsiner, græskar, bananer, ananas, squash, mandler m.m.

 

Men vi har også en særlig duft eller lugt, der hører til de forskellige organer og deres funktioner:

Lever – harsk

Hjerte – brændt og bittert

Milt – aromatisk

Lunge – kvalm

Nyre – salt

 

Se på den mad, du er mest tiltrukket af. Har du et stort behov for salt, skal du være opmærksom på din nyrekredsfunktion. Synes du, at brændt eller bitter mad og drikke er helt forfærdeligt, ja, så ved du, at der er en ubalance omkring din hjerteenergi. Husk at det går i begge retninger, der kan altså både være en stor trang til en særlig spise eller en lede ved en særlig spise. Søg et balanceret indtag, og husk at få aromatiske fødevarer og dermed en masse krydderurter i din mad.

Andre ting, du kan gøre for at styrke din milt-/maveenergi, er: Spis mindre forarbejdet mad, og spis friske råvarer. Sørg for at din kost er tilberedt, for inden for kinesisk medicin er vi ikke vilde med, at alle skal spise rå og kold mad. Du styrker altså din fordøjelse ved at spise mad, der er dampet, svitset eller på anden vis tilberedt, dog uden at skamfere maden. Alle former for kogte og sammenkogte retter, som suppe, grød, gullasch m.m., er styrkende for din fordøjelse.

 

April 2020

Fem elementer

Forår – træ – lever

Der er fem sæsoner om året ifølge de kinesiske traditioner – forår, sommer, sensommer, efterår og vinter. Hver gang, vi går fra en sæson til den næste, skal vi omstille os, så vores kroppe fungerer optimalt. Det gør vi bl.a. ved at spise efter årstiden og vælge sæsonens råvarer.

Ifølge kinesiske traditioner er det landsbylægens ansvar at indkalde eller besøge sine patienter ved hvert sæsonskifte. Holder han dem raske, får han sin løn, men bliver man syg, er der ingen betaling. Ved hvert sæsonskifte får man en behandling eller to, så man er klar til de udfordringer, den nye sæson har i vente.

Med forår kommer lyset, varmen og vinden

Vi har været i hi hele vinteren, holdt på vores energi og holdt os varme. Nu er det forår, og til forår hører leverens kredsfunktion, som også symboliseres med et træ, og vi skal til at strække os mod lyset, spire, folde os ud og åbne os for omverdenen igen.

Til hvert element hører et naturfænomen, og til træelementet er det vind. I foråret er det vinden, vi skal være opmærksomme på. Vinden trænger ind i kroppen og giver problemer som stivhed i led og muskler og kan give kuldeproblemer som influenza, forkølelse og løbenæse. Vinden trænger især ind i kroppen fire steder fra – nakken, håndled, ankler og lænd, så sørg for at have de områder dækket, også selv om du får det lidt varmt.

Menneskekroppen er, som naturen vi omgiver os med, altid i bevægelse. Når lyset kommer, stiger safter og kræfter i vores kroppe, og vi får en fornyet energi, der giver os lyst til at komme ud og til at bevæge os. Er du ikke i balance, kan du få følelsen af ikke at kunne komme i gang, som om motoren i din krop bare ikke vil starte. Nogle vil reagere med at forcere motion ind i programmet, for så hurtigt at få skader, eller at blive helt udmattede, andre vil sætte sig ned og føle, at det hele er håbløst og måske gå i seng og gemme sig væk. Sådan behøver du ikke at have det.

Du kan styrke din balance ved at få akupunktur, men du kan også gøre noget selv – spis efter årstiden, kom ud i vejret, og få dagslyset i dine øjne. Skal du i gang med at motionere, så gå langsomt frem, så din krop kan følge med, og du ikke får skader. Og sørg for at komme i seng og sove, inden leverens tid starter kl. 23-01. Når vi først er gået ind i leverens tid, kan det være svært at falde i søvn.


Februar 2020

Det siges, at i Kina får lægen betaling al den tid, hans patienter er raske.

Lægen holder sine patienter raske ved at tilse dem, når sæsonen skifter.

Femelementteorien bygger på et urgammelt system, der ud fra årstid, farver, dufte, klokkeslæt, kropsdele, kropsstillinger og meget mere kan fortælle om, hvor ubalancemønsteret ligger i kroppen.

De fem forskellige elementer repræsenteres b.la. af de fem årstider – vinter, forår, sommer, sensommer og efterår.

Vinteren hører til nyrens kredsfunktion. Når vi er i nyretiden, skal vi holde os varme, især varm mad er vigtigt. Så et godt råd vil være ikke at spise mad direkte ud af køleskabet, hvilket vil sige ingen yoghurt, men gerne grød. Sørg for at holde lænden varm, og drik hellere te end vand.

Er din nyre i ubalance, vil du ofte føle dig kold, sukke meget, have sorte rande under øjnene, behov for at tisse i tide og utide, have en overdreven lyst til salt mad og naturligt være tiltrukket af at gå i sort tøj. Alle disse tendenser forstærkes i nyrens tid – vintertiden.

Hver sæson har sine styrker og svagheder, og i Kina er det helt normalt, at man får en akupunkturbehandling eller to, når sæsonen skifter. På den vis sørger man for at tune kroppen og føre den omstillingsparat ind i næste sæson – til varme, kulde, vind, fugt eller tørhed i vejret. Sådan holder man sig sund og rask og undgår at blive svækket af naturens kræfter.

  • Så måske lugter du lidt af brændte mandler, har tendens til at være rødmosset og taler højt – så kunne dine ubalancer ligge i hjertet.
  • Sorte rande under øjnene og behov for at ligge meget ned kunne tyde på en ubalance i nyreenergien.
  • Har du nedsat lugtesans, er grådlabil og har tør hud kunne det være lungens kredsfunktion, der er i ubalance.
  • Overopmærksom på andres behov og en tendens til at ophobe er ofte tegn på, at miltens kredsfunktion kører med nedsat kraft.
  • Eller måske har du det bare bedst, når du har løbet en tur eller været til spinning eller har problemer med øjnene. Så kan det være leverenergien, der ikke er i balance.

 

December 2019

Julemave

Akupunktur for trang og lyst, men ikke for vane

Så er det jul, og mange danskere går virkelig til den med fed mad og sukker. Der er i åbenbart i Norden fra fordums tid en naturlig trang til at polstre os og styrke kroppen til at komme gennem nogle hårde måneder med kulde og meget lidt lys. Forskning tyder dog på, at det ikke længere er den naturlige trang, der trækker i os, men mere flotte reklamer og en veludviklet sød tand.

I stedet for at give slip og kaste dig ud i et orgie af usund mad og slik, så gør det let for dig selv at vælge det, din krop har brug for og ikke det, øjnene får lyst til.

Du kan selv trykke dig til ro i blodsukkeret, og har du givet efter og har spist alt for meget, kan du trykke dig til ro i maven.


Sådan gør du

Regulering af julesvingende blodsukker

Tryk på mp6 og op langs hele indersiden af skinnebenet, og slut ved punktet mp9. Derigennem styrker du de meridianer, der skal sørge for at fordele den næring, du putter i din mave, altså ifølge den kinesiske opfattelse. Optimalt masserer du denne del af miltmeridianen en til to gange om dagen, og når du får trang til sukker, men færre gange kan også være nok.

Har du først forspist dig med ondt i maven til julefrokosten, så masser på punktet m36. Punktet har en stærk indflydelse på din fordøjelse og madens passage gennem fordøjelseskanalen.

Du kan også hjælpe din fordøjelse på vej ved at massere let på co4. Tryk ind mod pegefingerens håndrodsknogle. Du kan mærke, at det er lidt smertefuldt.

Akupunktur kan også være med til at give dig en bedre jul og vinter. Når vi spiser forkert og for meget, er det fordi, du ikke er i synk med dit indre. Akupunktur er effektivt til at få dig godt gennem en mørk og kold vinter.

 

Oktober 2019

Inflammation og akupunktur

Inflammation kan vise sig på flere måder: hævelse, smerte, rødme, kløe, udslet. Alle de her symptomer kan komme både indvendigt og udvendigt og har forskellige navne, afhængigt af hvor i kroppen det sidder – gigt, tarmkatar, blærebetændelse, bihulebetændelse, AMD osv.

Inflammation opstår, hvis blodtilførslen i et område ikke er tilstrækkelig, så området ikke kan komme af med sine affaldsstoffer. Inflammation kan opstå efter et slag, et vrid eller en låsning mellem led i kroppen. Vi kan være udsat for en virus eller en bakterie, kroppen ikke genkender, og derfor starter der en indre kamp imod.

Når kroppen er i balance, kan den selv bekæmpe den meste inflammation; på den måde er kroppen ret fantastisk.

Den hævelse, der opstår omkring en inflammation, er et tegn på, at kroppen tiltrækker sig blod og lymfevæske, der skal reparere det angrebne eller ødelagte væv i et område. Så det er ikke altid et dårligt tegn, når der kommer en hævelse – dit immunforsvar er i aktion!

Akupunktur gør noget af det samme. Hvis der er en hævelse fx omkring et knæ, kan en akupunktør vælge at sætte ashi-nåle i, hvilket vil sige nåle i lokalområdet for problematikken. I det her tilfælde et knæ.

Når der sættes en nål i kroppen, evt. med strøm til, så øges tilførslen af blod i området. Det er derfor man ofte kan se, at der kommer en let rødme i området, hvor nålen er sat. Vi tiltrækker altså immunforsvaret til området.

Det lyder let og simpelt, og den form for behandling skal man ikke have meget erfaring for at give. Men når kroppen ikke kan reparere sig selv, er der noget mere overordnet, der ikke fungerer, som det skal, og det er det, en dygtig akupunktør og andre behandlere gerne skulle kunne: At se det store billede og sørge for at hjælpe kroppen på rette spor.

Kroppen, der får hjælp til at lindre eller endog helbrede sig selv, er målet.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x