Spørg Eksperterne, Rikke Godthjælp

 

Her er Rikke Godthjælp med al sin viden fra sin klinik om auricoloterapi (hva´for noget?), akupunktur og store viden om den kinesiske tankegang i meridianer, men også den franske øreakupunktur.

Rikke Godthjælp, Akupunktør, zoneterapeut, posturolog, auriculomediciner

April 2020

Fem elementer

Forår – træ – lever

Der er fem sæsoner om året ifølge de kinesiske traditioner – forår, sommer, sensommer, efterår og vinter. Hver gang, vi går fra en sæson til den næste, skal vi omstille os, så vores kroppe fungerer optimalt. Det gør vi bl.a. ved at spise efter årstiden og vælge sæsonens råvarer.

Ifølge kinesiske traditioner er det landsbylægens ansvar at indkalde eller besøge sine patienter ved hvert sæsonskifte. Holder han dem raske, får han sin løn, men bliver man syg, er der ingen betaling. Ved hvert sæsonskifte får man en behandling eller to, så man er klar til de udfordringer, den nye sæson har i vente.

Med forår kommer lyset, varmen og vinden

Vi har været i hi hele vinteren, holdt på vores energi og holdt os varme. Nu er det forår, og til forår hører leverens kredsfunktion, som også symboliseres med et træ, og vi skal til at strække os mod lyset, spire, folde os ud og åbne os for omverdenen igen.

Til hvert element hører et naturfænomen, og til træelementet er det vind. I foråret er det vinden, vi skal være opmærksomme på. Vinden trænger ind i kroppen og giver problemer som stivhed i led og muskler og kan give kuldeproblemer som influenza, forkølelse og løbenæse. Vinden trænger især ind i kroppen fire steder fra – nakken, håndled, ankler og lænd, så sørg for at have de områder dækket, også selv om du får det lidt varmt.

Menneskekroppen er, som naturen vi omgiver os med, altid i bevægelse. Når lyset kommer, stiger safter og kræfter i vores kroppe, og vi får en fornyet energi, der giver os lyst til at komme ud og til at bevæge os. Er du ikke i balance, kan du få følelsen af ikke at kunne komme i gang, som om motoren i din krop bare ikke vil starte. Nogle vil reagere med at forcere motion ind i programmet, for så hurtigt at få skader, eller at blive helt udmattede, andre vil sætte sig ned og føle, at det hele er håbløst og måske gå i seng og gemme sig væk. Sådan behøver du ikke at have det.

Du kan styrke din balance ved at få akupunktur, men du kan også gøre noget selv – spis efter årstiden, kom ud i vejret, og få dagslyset i dine øjne. Skal du i gang med at motionere, så gå langsomt frem, så din krop kan følge med, og du ikke får skader. Og sørg for at komme i seng og sove, inden leverens tid starter kl. 23-01. Når vi først er gået ind i leverens tid, kan det være svært at falde i søvn.

Februar 2020

Det siges, at i Kina får lægen betaling al den tid, hans patienter er raske.

Lægen holder sine patienter raske ved at tilse dem, når sæsonen skifter.

Femelementteorien bygger på et urgammelt system, der ud fra årstid, farver, dufte, klokkeslæt, kropsdele, kropsstillinger og meget mere kan fortælle om, hvor ubalancemønsteret ligger i kroppen.

De fem forskellige elementer repræsenteres b.la. af de fem årstider – vinter, forår, sommer, sensommer og efterår.

Vinteren hører til nyrens kredsfunktion. Når vi er i nyretiden, skal vi holde os varme, især varm mad er vigtigt. Så et godt råd vil være ikke at spise mad direkte ud af køleskabet, hvilket vil sige ingen yoghurt, men gerne grød. Sørg for at holde lænden varm, og drik hellere te end vand.

Er din nyre i ubalance, vil du ofte føle dig kold, sukke meget, have sorte rande under øjnene, behov for at tisse i tide og utide, have en overdreven lyst til salt mad og naturligt være tiltrukket af at gå i sort tøj. Alle disse tendenser forstærkes i nyrens tid – vintertiden.

Hver sæson har sine styrker og svagheder, og i Kina er det helt normalt, at man får en akupunkturbehandling eller to, når sæsonen skifter. På den vis sørger man for at tune kroppen og føre den omstillingsparat ind i næste sæson – til varme, kulde, vind, fugt eller tørhed i vejret. Sådan holder man sig sund og rask og undgår at blive svækket af naturens kræfter.

  • Så måske lugter du lidt af brændte mandler, har tendens til at være rødmosset og taler højt – så kunne dine ubalancer ligge i hjertet.
  • Sorte rande under øjnene og behov for at ligge meget ned kunne tyde på en ubalance i nyreenergien.
  • Har du nedsat lugtesans, er grådlabil og har tør hud kunne det være lungens kredsfunktion, der er i ubalance.
  • Overopmærksom på andres behov og en tendens til at ophobe er ofte tegn på, at miltens kredsfunktion kører med nedsat kraft.
  • Eller måske har du det bare bedst, når du har løbet en tur eller været til spinning eller har problemer med øjnene. Så kan det være leverenergien, der ikke er i balance.

December 2019

Julemave

Akupunktur for trang og lyst, men ikke for vane

Så er det jul, og mange danskere går virkelig til den med fed mad og sukker. Der er i åbenbart i Norden fra fordums tid en naturlig trang til at polstre os og styrke kroppen til at komme gennem nogle hårde måneder med kulde og meget lidt lys. Forskning tyder dog på, at det ikke længere er den naturlige trang, der trækker i os, men mere flotte reklamer og en veludviklet sød tand.

I stedet for at give slip og kaste dig ud i et orgie af usund mad og slik, så gør det let for dig selv at vælge det, din krop har brug for og ikke det, øjnene får lyst til.

Du kan selv trykke dig til ro i blodsukkeret, og har du givet efter og har spist alt for meget, kan du trykke dig til ro i maven.

Sådan gør du

Regulering af julesvingende blodsukker

Tryk på mp6 og op langs hele indersiden af skinnebenet, og slut ved punktet mp9. Derigennem styrker du de meridianer, der skal sørge for at fordele den næring, du putter i din mave, altså ifølge den kinesiske opfattelse. Optimalt masserer du denne del af miltmeridianen en til to gange om dagen, og når du får trang til sukker, men færre gange kan også være nok.

Har du først forspist dig med ondt i maven til julefrokosten, så masser på punktet m36. Punktet har en stærk indflydelse på din fordøjelse og madens passage gennem fordøjelseskanalen.

Du kan også hjælpe din fordøjelse på vej ved at massere let på co4. Tryk ind mod pegefingerens håndrodsknogle. Du kan mærke, at det er lidt smertefuldt.

Akupunktur kan også være med til at give dig en bedre jul og vinter. Når vi spiser forkert og for meget, er det fordi, du ikke er i synk med dit indre. Akupunktur er effektivt til at få dig godt gennem en mørk og kold vinter.

Oktober 2019

Inflammation og akupunktur

Inflammation kan vise sig på flere måder: hævelse, smerte, rødme, kløe, udslet. Alle de her symptomer kan komme både indvendigt og udvendigt og har forskellige navne, afhængigt af hvor i kroppen det sidder – gigt, tarmkatar, blærebetændelse, bihulebetændelse, AMD osv.

Inflammation opstår, hvis blodtilførslen i et område ikke er tilstrækkelig, så området ikke kan komme af med sine affaldsstoffer. Inflammation kan opstå efter et slag, et vrid eller en låsning mellem led i kroppen. Vi kan være udsat for en virus eller en bakterie, kroppen ikke genkender, og derfor starter der en indre kamp imod.

Når kroppen er i balance, kan den selv bekæmpe den meste inflammation; på den måde er kroppen ret fantastisk.

Den hævelse, der opstår omkring en inflammation, er et tegn på, at kroppen tiltrækker sig blod og lymfevæske, der skal reparere det angrebne eller ødelagte væv i et område. Så det er ikke altid et dårligt tegn, når der kommer en hævelse – dit immunforsvar er i aktion!

Akupunktur gør noget af det samme. Hvis der er en hævelse fx omkring et knæ, kan en akupunktør vælge at sætte ashi-nåle i, hvilket vil sige nåle i lokalområdet for problematikken. I det her tilfælde et knæ.

Når der sættes en nål i kroppen, evt. med strøm til, så øges tilførslen af blod i området. Det er derfor man ofte kan se, at der kommer en let rødme i området, hvor nålen er sat. Vi tiltrækker altså immunforsvaret til området.

Det lyder let og simpelt, og den form for behandling skal man ikke have meget erfaring for at give. Men når kroppen ikke kan reparere sig selv, er der noget mere overordnet, der ikke fungerer, som det skal, og det er det, en dygtig akupunktør og andre behandlere gerne skulle kunne: At se det store billede og sørge for at hjælpe kroppen på rette spor.

Kroppen, der får hjælp til at lindre eller endog helbrede sig selv, er målet.

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x