Spørg Eksperterne, Rikke Godthjælp

 

Her er Rikke Godthjælp med al sin viden fra sin klinik om auricoloterapi (hva´for noget?), akupunktur og store viden om den kinesiske tankegang i meridianer, men også den franske øreakupunktur.

Rikke Godthjælp, Akupunktør, zoneterapeut, posturolog, auriculomediciner

 

December 2020

Akupunkturbehandling af dyr

Jo, det kan man faktisk godt, og der er efterhånden flere dyrlæger, som benytter sig af akupunktur på dyr. Mest populært er det nok på heste og hunde, men mange andre husdyr har også glæde af akupunkturens balancerende og genoprettende funktion.

En akupunktør må give egne dyr behandling, men må desværre ikke behandle andres dyr. Vil du gerne have alternativ behandling af dine behårede kære, skal du derfor omkring en dyrlæge.

Det har længe været helt normalt at anbefale fiskeolie, vitaminer og mineraler hos dyrlægen. Vi ser hurtigt på deres pels og trivsel, hvis dyr ikke får de byggesten, de har brug for. Flere steder kan man nu også få behandling med kinesiske urter i form af tilskudsfoder, hvilket giver mulighed for at behandle endnu flere ubalancer hos dyr. Kiropraktisk behandling og massage benyttes også, og jeg har hørt om dyrlæger, der giver traumeterapi med fx TankeFeltTerapi med stor succes.

Vores dyr giver os så meget nærhed og åbner vores hjerter og vi vil bare gerne give dem alt det bedste. Så hvad kan du selv gøre? Du må ikke sætte nåle, men du må gerne give akupressur. Når du giver akupressur, skal du gøre det blidt, og kun hvis dine firbenede venner er ok med det. Jeg har givet min lille hund, Fera, akupressur mange gange, og hun ligger bare og nyder det.

For uro kan du give strygninger over punktet mellem øjnene, det 3. øje. Du gør det sikkert allerede, men strygninger ned langs rygraden, evt. blid massage, er meget beroligende på nervesystemet.

Ondt i maven eller dårlig mave: På ydersiden af bagbenet, lidt under knæskallen er der et punkt, som på mennesker svarer til det punkt, vi kalder M36. Punktet er kraftigt mavestyrkende på både mennesker og dyr.

Er der problemer med hoften eller bagben, kan du massere blidt på ydersiden af låret, ca. midt på og ned efter mod knæet. Husk at det skal være en god oplevelse for jer begge.

Vil du have professionel alternativ behandling af dine dyr, så søg på nettet under holistisk dyrlæge eller alternativ dyrelæge, så finder du en i dit lokalområde.

 

Oktober 2020

Du har sikkert hørt om yin og yang, som er en kinesisk filosofi, der også rummer 5-elementsteorien. Det er ud fra denne metode, du ifølge kineserne kan få øje på, hvorfor du er syg, og hvordan du kan blive rask igen.

I 5-elementsteorien er vores kropsfunktioner fordelt i fem områder. Til hver del hører b.la. en årstid, en duft, en smag, en følelse, en farve, særlige fødevarer og meget mere. Alle dele kan have en støttende eller drænende effekt på din krop og dit helbred, afhængig af hvordan du har det, og hvilken konstitution du kommer til verden med.

Efteråret symboliseres ved metalelementet, og lungen er det organ, der er fokus på. Lungen er partner med tyktarmen, hvilket betyder, at de har indflydelse på hinandens energi og helbred. Er der problemer i den ene meridian, kan der meget vil opstå problemer i den anden. Det ser man tit hos børn: De er forkølede, forkølelsen forsvinder, og de får i stedet luft i tarmene eller løse afføringer.
Lungemeridianen er også knyttet til din hud, som er din grænseflade til din omverden. Det skal forstås både fysisk og psykisk.
Til denne meridian hører også svælg og næsens funktion.

Efteråret kan have en særlig effekt på dig, der har ubalance i luftvejene. Så for nogle med udfordringer i lungerne og det tilhørende væv kan efteråret være særligt gunstigt eller særligt belastende.

 

Hvad kan jeg gøre for at afbalancere min lungemeridian?

Farven hvid hører til denne meridian, og derfor vil hvid mad generelt være styrkende for lunge-funktionen, men der er et men … For en person, der har tendens til meget slim i lunger og næse, som har ødemer eller tendens til at hæve op, skal undgå ”slimet” mad. Heri indgår mælk, som er meget slimdannende i kroppen, det samme er fx bananer. Har du til gengæld en tør hoste, har tørre slimhinder eller bare er lidt tør i din konstitution, fx tør hud, kan slimet mad, som mælkeprodukter, havregrød og bananer være lige noget for dig.

Af de mange følelser, vi har som mennesker, hører sorg til i lungemeridianen. At være i sorg over en tragisk eller en trist hændelse er selvfølgelig ikke en ubalance, men sidder du fast i følelsen, eller bliver du let melankolsk, kan akupunktur måske hjælpe dig. En god balance i lungeenergien vil vise sig som sund ydmyghed og ærbødighed, der praktiseres i hverdagen.

Huden danner grænsen mellem os og omverdenen, det samme gør vores lungevæv. Du benytter din lungeenergi til at sætte og markere grænser. Det kan være, at du har behov for at markere dem ved at isolere og afskære dig fra omverdenen, eller du kan være god til at hæve dig op over situationen og sætter kun de grænser, der er nødvendige.

Vil du arbejde med din lunge-qi, så kontakt din akupunktør. Akupunktur er et stærkt og godt redskab til at hjælpe dig gennem de fem årstider, så du ikke sider fast i en tilstand, der er ugunstig for dig og den situation, du befinder dig i.

 

August 2020

Ifølge den kinesiske tankegang, som har eksisteret i 5000 år som en værdifuld diagnose- og behandlingssystem, deles sommeren op i to – sommer og sensommer. Det kan du bruge til at forstå din krop, og hvordan den reagerer. Til sensommer hører Milt og Mave.

Nogle mennesker bliver altid syge på bestemte tider af året, vinterdepression, forårssnue, sensommerforkølelse eller efterårstræthed m.m. Er du en af dem, der kan se gentagende ubalancer, som følger årets sæsoner, kan du se på illustrationen, om du kan se et mønster, der hører årstiden til.

For at styrke sensommerens ubalancer kan du være ekstra opmærksom på at spise sundt og godt. Det gælder ikke kun i den periode, du har det skidt, men hele året. Det er en indikation på, at din milt-/mavefunktion ikke er i balance. Ubalance her vil ofte ses ved overdreven eller helt manglende lyst til søde spiser – som sukker og rodfrugter, men det er også relevant at se på madens farve.

 

Alle de fem elementer har en farve:

Lever – grøn

Hjerte – rød

Milt – gul/brun

Lunge – hvid/grå

Nyre – sort/blå

Det er altid bedst, hvis din tallerken indeholder alle farver, det er ikke kun smukt for øjet, men også sundt for din mave. Vil du især styrke din mave- og miltenergi, og dermed mavens evne til at nedbryde og fordele energi rundt i kroppen, så spis mad, der har gule og brune nuancer såsom: æg, gulerødder, majs, papaya, ingefær, appelsiner, græskar, bananer, ananas, squash, mandler m.m.

 

Men vi har også en særlig duft eller lugt, der hører til de forskellige organer og deres funktioner:

Lever – harsk

Hjerte – brændt og bittert

Milt – aromatisk

Lunge – kvalm

Nyre – salt

 

Se på den mad, du er mest tiltrukket af. Har du et stort behov for salt, skal du være opmærksom på din nyrekredsfunktion. Synes du, at brændt eller bitter mad og drikke er helt forfærdeligt, ja, så ved du, at der er en ubalance omkring din hjerteenergi. Husk at det går i begge retninger, der kan altså både være en stor trang til en særlig spise eller en lede ved en særlig spise. Søg et balanceret indtag, og husk at få aromatiske fødevarer og dermed en masse krydderurter i din mad.

Andre ting, du kan gøre for at styrke din milt-/maveenergi, er: Spis mindre forarbejdet mad, og spis friske råvarer. Sørg for at din kost er tilberedt, for inden for kinesisk medicin er vi ikke vilde med, at alle skal spise rå og kold mad. Du styrker altså din fordøjelse ved at spise mad, der er dampet, svitset eller på anden vis tilberedt, dog uden at skamfere maden. Alle former for kogte og sammenkogte retter, som suppe, grød, gullasch m.m., er styrkende for din fordøjelse.

 

April 2020

Fem elementer

Forår – træ – lever

Der er fem sæsoner om året ifølge de kinesiske traditioner – forår, sommer, sensommer, efterår og vinter. Hver gang, vi går fra en sæson til den næste, skal vi omstille os, så vores kroppe fungerer optimalt. Det gør vi bl.a. ved at spise efter årstiden og vælge sæsonens råvarer.

Ifølge kinesiske traditioner er det landsbylægens ansvar at indkalde eller besøge sine patienter ved hvert sæsonskifte. Holder han dem raske, får han sin løn, men bliver man syg, er der ingen betaling. Ved hvert sæsonskifte får man en behandling eller to, så man er klar til de udfordringer, den nye sæson har i vente.

Med forår kommer lyset, varmen og vinden

Vi har været i hi hele vinteren, holdt på vores energi og holdt os varme. Nu er det forår, og til forår hører leverens kredsfunktion, som også symboliseres med et træ, og vi skal til at strække os mod lyset, spire, folde os ud og åbne os for omverdenen igen.

Til hvert element hører et naturfænomen, og til træelementet er det vind. I foråret er det vinden, vi skal være opmærksomme på. Vinden trænger ind i kroppen og giver problemer som stivhed i led og muskler og kan give kuldeproblemer som influenza, forkølelse og løbenæse. Vinden trænger især ind i kroppen fire steder fra – nakken, håndled, ankler og lænd, så sørg for at have de områder dækket, også selv om du får det lidt varmt.

Menneskekroppen er, som naturen vi omgiver os med, altid i bevægelse. Når lyset kommer, stiger safter og kræfter i vores kroppe, og vi får en fornyet energi, der giver os lyst til at komme ud og til at bevæge os. Er du ikke i balance, kan du få følelsen af ikke at kunne komme i gang, som om motoren i din krop bare ikke vil starte. Nogle vil reagere med at forcere motion ind i programmet, for så hurtigt at få skader, eller at blive helt udmattede, andre vil sætte sig ned og føle, at det hele er håbløst og måske gå i seng og gemme sig væk. Sådan behøver du ikke at have det.

Du kan styrke din balance ved at få akupunktur, men du kan også gøre noget selv – spis efter årstiden, kom ud i vejret, og få dagslyset i dine øjne. Skal du i gang med at motionere, så gå langsomt frem, så din krop kan følge med, og du ikke får skader. Og sørg for at komme i seng og sove, inden leverens tid starter kl. 23-01. Når vi først er gået ind i leverens tid, kan det være svært at falde i søvn.

Februar 2020

Det siges, at i Kina får lægen betaling al den tid, hans patienter er raske.

Lægen holder sine patienter raske ved at tilse dem, når sæsonen skifter.

Femelementteorien bygger på et urgammelt system, der ud fra årstid, farver, dufte, klokkeslæt, kropsdele, kropsstillinger og meget mere kan fortælle om, hvor ubalancemønsteret ligger i kroppen.

De fem forskellige elementer repræsenteres b.la. af de fem årstider – vinter, forår, sommer, sensommer og efterår.

Vinteren hører til nyrens kredsfunktion. Når vi er i nyretiden, skal vi holde os varme, især varm mad er vigtigt. Så et godt råd vil være ikke at spise mad direkte ud af køleskabet, hvilket vil sige ingen yoghurt, men gerne grød. Sørg for at holde lænden varm, og drik hellere te end vand.

Er din nyre i ubalance, vil du ofte føle dig kold, sukke meget, have sorte rande under øjnene, behov for at tisse i tide og utide, have en overdreven lyst til salt mad og naturligt være tiltrukket af at gå i sort tøj. Alle disse tendenser forstærkes i nyrens tid – vintertiden.

Hver sæson har sine styrker og svagheder, og i Kina er det helt normalt, at man får en akupunkturbehandling eller to, når sæsonen skifter. På den vis sørger man for at tune kroppen og føre den omstillingsparat ind i næste sæson – til varme, kulde, vind, fugt eller tørhed i vejret. Sådan holder man sig sund og rask og undgår at blive svækket af naturens kræfter.

  • Så måske lugter du lidt af brændte mandler, har tendens til at være rødmosset og taler højt – så kunne dine ubalancer ligge i hjertet.
  • Sorte rande under øjnene og behov for at ligge meget ned kunne tyde på en ubalance i nyreenergien.
  • Har du nedsat lugtesans, er grådlabil og har tør hud kunne det være lungens kredsfunktion, der er i ubalance.
  • Overopmærksom på andres behov og en tendens til at ophobe er ofte tegn på, at miltens kredsfunktion kører med nedsat kraft.
  • Eller måske har du det bare bedst, når du har løbet en tur eller været til spinning eller har problemer med øjnene. Så kan det være leverenergien, der ikke er i balance.

December 2019

Julemave

Akupunktur for trang og lyst, men ikke for vane

Så er det jul, og mange danskere går virkelig til den med fed mad og sukker. Der er i åbenbart i Norden fra fordums tid en naturlig trang til at polstre os og styrke kroppen til at komme gennem nogle hårde måneder med kulde og meget lidt lys. Forskning tyder dog på, at det ikke længere er den naturlige trang, der trækker i os, men mere flotte reklamer og en veludviklet sød tand.

I stedet for at give slip og kaste dig ud i et orgie af usund mad og slik, så gør det let for dig selv at vælge det, din krop har brug for og ikke det, øjnene får lyst til.

Du kan selv trykke dig til ro i blodsukkeret, og har du givet efter og har spist alt for meget, kan du trykke dig til ro i maven.

Sådan gør du

Regulering af julesvingende blodsukker

Tryk på mp6 og op langs hele indersiden af skinnebenet, og slut ved punktet mp9. Derigennem styrker du de meridianer, der skal sørge for at fordele den næring, du putter i din mave, altså ifølge den kinesiske opfattelse. Optimalt masserer du denne del af miltmeridianen en til to gange om dagen, og når du får trang til sukker, men færre gange kan også være nok.

Har du først forspist dig med ondt i maven til julefrokosten, så masser på punktet m36. Punktet har en stærk indflydelse på din fordøjelse og madens passage gennem fordøjelseskanalen.

Du kan også hjælpe din fordøjelse på vej ved at massere let på co4. Tryk ind mod pegefingerens håndrodsknogle. Du kan mærke, at det er lidt smertefuldt.

Akupunktur kan også være med til at give dig en bedre jul og vinter. Når vi spiser forkert og for meget, er det fordi, du ikke er i synk med dit indre. Akupunktur er effektivt til at få dig godt gennem en mørk og kold vinter.

Oktober 2019

Inflammation og akupunktur

Inflammation kan vise sig på flere måder: hævelse, smerte, rødme, kløe, udslet. Alle de her symptomer kan komme både indvendigt og udvendigt og har forskellige navne, afhængigt af hvor i kroppen det sidder – gigt, tarmkatar, blærebetændelse, bihulebetændelse, AMD osv.

Inflammation opstår, hvis blodtilførslen i et område ikke er tilstrækkelig, så området ikke kan komme af med sine affaldsstoffer. Inflammation kan opstå efter et slag, et vrid eller en låsning mellem led i kroppen. Vi kan være udsat for en virus eller en bakterie, kroppen ikke genkender, og derfor starter der en indre kamp imod.

Når kroppen er i balance, kan den selv bekæmpe den meste inflammation; på den måde er kroppen ret fantastisk.

Den hævelse, der opstår omkring en inflammation, er et tegn på, at kroppen tiltrækker sig blod og lymfevæske, der skal reparere det angrebne eller ødelagte væv i et område. Så det er ikke altid et dårligt tegn, når der kommer en hævelse – dit immunforsvar er i aktion!

Akupunktur gør noget af det samme. Hvis der er en hævelse fx omkring et knæ, kan en akupunktør vælge at sætte ashi-nåle i, hvilket vil sige nåle i lokalområdet for problematikken. I det her tilfælde et knæ.

Når der sættes en nål i kroppen, evt. med strøm til, så øges tilførslen af blod i området. Det er derfor man ofte kan se, at der kommer en let rødme i området, hvor nålen er sat. Vi tiltrækker altså immunforsvaret til området.

Det lyder let og simpelt, og den form for behandling skal man ikke have meget erfaring for at give. Men når kroppen ikke kan reparere sig selv, er der noget mere overordnet, der ikke fungerer, som det skal, og det er det, en dygtig akupunktør og andre behandlere gerne skulle kunne: At se det store billede og sørge for at hjælpe kroppen på rette spor.

Kroppen, der får hjælp til at lindre eller endog helbrede sig selv, er målet.

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x